Τη δημιουργία ενός ταμείου «για δύσκολες ώρες» προτείνει στην Ευρωζώνη η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, υπογραμμίζοντας ότι αυτό θα μπορεί να λειτουργήσει ως «μαξιλάρι ασφαλείας» για τα κράτη-μέλη, της νομισματικής ένωσης, που ενδεχομένως να βρεθούν στη δίνη μελλοντικών κρίσεων.

Από το βήμα συνεδρίου στο Βερολίνο η κ. Λαγκάρντ κάλεσε την Ευρωζώνη να είναι θωρακισμένη απέναντι σε ενδεχόμενη μελλοντική κρίση. Όπως είπε στο πλαίσιο αυτό απαιτείται η ανάπτυξης μίας σύγχρονης ένωσης κεφαλαιαγορών, η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, αλλά και η βαθύτερη δημοσιονομική ενοποίηση, με το πρώτο βήμα να είναι ένας κεντρικός δημοσιονομικός μηχανισμός. Ένα τέτοιο δημοσιονομικό εργαλείο, όπως είιπε,  θα καθησύχαζε τους επενδυτές.

Ένα τέτοιο δημοσιονομικό εργαλείο θα καθησυχάσει τους επενδυτές, δήλωσε. Το προτεινόμενο Ταμείο θα μπορούσε να δέχεται ετήσιες συνεισφορές από τις χώρες της ευρωζώνης για τη συγκέντρωση περιουσιακών στοιχείων σε καλές εποχές, τα οποία θα μπορούσαν στη συνέχεια να λαμβάνουν κατά τη διάρκεια ύφεσης.

Σε ακραίες περιπτώσεις, οι χώρες θα μπορούσαν να δανειστούν από αυτό το Ταμείο και να αποπληρώσουν τα δάνειά τους έναντι μελλοντικών καταβολών, είπε.

Facebook Comments