Οι καρποί της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση είναι γνωστοί και ορατοί: ύφεση 25%, ανεργία σχεδόν 30% και στους νέους σχεδόν 60%, φτώχεια, ανισότητες, διάλυση του κοινωνικού κράτους.

Ταυτόχρονα, το πάρτι της φοροδιαφυγής των εχόντων, της διαφθοράς, της διαπλοκής και της ατιμωρησίας, συνεχίζεται: Με μόνο 25 ελεγμένες υποθέσεις από τις δύο χιλιάδες της λίστας Λαγκάρντ.

Με το λαθρεμπόριο καυσίμων σε άνθηση, με τουλάχιστον 1 δις διαφυγόντες φόρους, παρά τις (ακόμα ημιτελείς) νομοθετικές παρεμβάσεις. Με “δωράκια” στα υπερχρεωμένα κανάλια, με “νυκτερινές” τροπολογίες σε άσχετα νομοσχέδια. Με επισημοποίηση του κυβερνητικού ελέγχου στο μόρφωμα της ΝΕΡΙΤ.

Η κυβέρνηση έχει επανηλειμμένα προσπαθήσει να εμφανίσει κάποιες επιτυχίες στο έργο της, που να αγγίζουν τον απλό πολίτη. Όμως, το success story του κ. Σαμαρά, δυστυχώς, έχει γίνει πια ανέκδοτο. Το είδαμε και στην ΔΕΘ, όπου πήγε χωρίς τίποτα ουσιαστικό στις αποσκευές του, εκτός από την διαβεβαίωση πως “η Ελλάδα απογειώνεται”, κάτι που προφανώς δεν πείθει κανέναν.

Ενώ η κυβέρνηση μάταια προσπαθεί να πείσει τους πολίτες πως κάτι άλλο συμβαίνει από αυτό που βιώνουν, στην Ευρώπη συμβαίνουν πολλά και σημαντικά, που θα έπρεπε να έχουν τραβήξει την προσοχή της, καθώς συνδέονται άμεσα με την Ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική, άρα και με το εθνικό μας συμφέρον:

  • Στην Γαλλία, ο υπουργός οικονομικών Αρνό Μοντεμπούργκ, από την αριστερή πτέρυγα του Σοσιαλιστικού κόμματος, “τόλμησε” και είπε το αυτονόητο, ότι “η ακολουθούμενη οικονομική πολιτική λιτότητας μας οδηγεί στον τοίχο”. Ο Προέδρος Ολάντ έσπευσε να “παραιτήσει” σύσσωμη την κυβέρνηση, σηματοδοτώντας μία νέα δεξιά στροφή και πλήρη εγκατάλειψη των προεκλογικών του δεσμεύσεων, αλλά και πυροδοτώντας ισχυρότερες αντιδράσεις στο ίδιο του το κόμμα.
  • Ένα άλλο ισχυρό “καμπανάκι” ήρθε από τους νομπελίστες οικονομολόγους, που κατέκριναν την πολιτική της Γερμανίας, ζητώντας τερματισμό της λιτότητας.
  • Στο ιταλικό οικονομικό φόρουμ όπου συμμετείχε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο Ρομάνο Πρόντι δήλωσε ότι πρέπει να ξεφύγουμε από την λιτότητα, τονίζοντας ότι οι ιδέες που ανέπτυξε ο Α. Τσίπρας είναι ενδιαφέρουσες.

Προφανώς, ούτε ο κ. Μοντεμπούργκ, ούτε ο κ. Πρόντι, ούτε βέβαια οι νομπελίστες οικονομολόγοι είναι ΣΥΡΙΖΑ!

Στην Ελλάδα όμως, οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος κάνουν σαν να μην συνέβη τίποτα, λες και όλες αυτές οι σοβαρές εξελίξεις δεν αφορούν την Ελλάδα και τους Έλληνες. Με την στάση τους έδειξαν πόσο τους ενδιαφέρει η διαπραγμάτευση για τα ζητήματα του χρέους, που είναι τόσο κρίσιμα για το μέλλον της χώρας μας. Το περίφημο ραντεβού με την Τρόικα στο Παρίσι, που είχε παρουσιαστεί ως η έναρξη της ουσιώδους συζήτησης για την απομείωση του Ελληνικού χρέους, γρήγορα μετατράπηκε σε φιάσκο. Επρόκειτο για μία απλή αξιολόγηση, με τις συνήθεις απαιτήσεις της Τρόικας για πιστή εφαρμογή των “προαπαιτουμένων”. Τ

αυτόχρονα, πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι προετοιμάζεται η μονιμοποίηση των  μνημονίων, με ένα νέο δάνειο προς την Ελλάδα να βρίσκεται στα σκαριά. Για μια ακόμα φορά, η ελληνική κυβέρνηση έλαμψε διά της απουσίας οιασδήποτε ουσιαστικής πρωτοβουλίας και παρέμβασης. Η δράση της περιορίστηκε, ως συνήθως, σε εσωτερικά επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, ώστε να κερδίσει λίγο ακόμη πολιτικό χρόνο.

Έτσι όμως δεν γίνεται πολιτική. Δεν μπορεί να συνεχίσει να πορεύεται έτσι η χώρα, άβουλη, χωρίς σχέδιο και πρόγραμμα διεξόδου από την κρίση. Απαιτείται άμεση αλλαγή πλεύσης και εγκατάλειψη της λιτότητας, με νέα Βουλή, με νωπή λαϊκή εντολή. Απαιτεί νέα κυβέρνηση, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, με πειστικό, σαφές και εφαρμόσιμο πρόγραμμα, με αποφασιστική στήριξη των πολιτών.

Όσο ταχύτερα λάβει χώρα η κυβερνητική αλλαγή, τόσο καλύτερα θα υπηρετηθεί το συμφέρον της χώρας και τόσο περισσότερο θα ενισχυθούν οι δυνάμεις που απαιτούν και μάχονται να δοθεί μία γενναία ευρωπαϊκή λύση στο μεγάλο ευρωπαϊκό πρόβλημα του χρέους και της ανάπτυξης.

Facebook Comments