Επιστρέφει η Deutsche Bank στις αγορές με την ανάλυσή της FX Blueprint η οποία αποστέλλεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα στους πελάτες της τράπεζας. Στην ανάλυσή της η Deutsche Bank φαίνεται να εκτιμά ότι υπάρχει ακόμα χώρος για την υποχώρηση της ισοτιμίας μέχρι το 1.2500 έως το τέλος του έτους. Η οπτική των αναλυτών της γερμανικής τράπεζας στηρίζεται σε έξι κύριους παράγοντες:

1. Τα πραγματικά επιτόκια επιτέλους μεταβάλλονται
Τα ονομαστικά επιτόκια κινούνται χαμηλότερα για ένα παρατεταμένο χρονικό διάστημα γεγονός που επιδρούσε αρνητικά στο κοινό νόμισμα. Αυτό όμως που επιδρά περισσότερο στο ευρώ είναι τα πραγματικά επιτόκια. Μετά το πέρας όμως αυτού του καλοκαιριού και των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης που είδαμε από την ΕΚΤ, τα πραγματικά επιτόκια γύρισαν και αυτά χαμηλότερα βαραίνοντας το ευρώ.

2. Σταμάτησαν οι τοποθετήσεις κεφαλαίων σε επενδυτικά προϊόντα της Ευρωζώνης
Οι τοποθετήσεις κεφαλαίων που βλέπαμε όλο το προηγούμενο διάστημα της ενίσχυσης του ευρώ έναντι του δολαρίου έχει περάσει. Τα μοντέλα μας που παρακολουθούν τις εξελίξεις στις τοποθετήσεις των επενδυτών, δείχνουν ότι αυτό καλοκαίρι είδαμε μία πρωτοφανή εκροή κεφαλαίων από τις ευρωπαϊκές αγορές, γεγονός που αποδεικνύει ότι πλέον οι εισροές κεφαλαίων σε ευρωπαϊκά επενδυτικά προϊόντα είναι παρελθόν.

3. Η αποεπένδυση στην αγορά σταθερού εισοδήματος συνεχίζεται
Αυτό που βρισκόταν στο κέντρο της προσοχής των trader όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν το ράλι που κατέγραψαν τα ευρωπαϊκά προϊόντα σταθερού εισοδήματος. Πλέον με τη μορφή που έχει πάρει η αγορά και σε συνδυασμό με τα χαμηλότερα πραγματικά επιτόκια, πιστεύουμε ότι τους επόμενους μήνες πρόκειται να είναι η αρχή των εκροών κεφαλαίου από τα επενδυτικά προϊόντα σταθερού εισοδήματος.

4. Το δολάριο συνεχίζει υψηλότερα ενόψει της αύξησης επιτοκίων
Η ιστορία δείχνει ότι το δολάριο τείνει να καταγράφει σημαντικές αποδόσεις κάθε φορά που ετοιμάζεται για ανατίμηση έναντι των άλλων βασικών νομισμάτων. Αυτό ήταν που είδαμε και προγενέστερα κατά τους τελευταίους τρεις κύκλους σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής από τη Fed. Κατά μέσο όρο σε κάθε κύκλο σύσφιγξης το εθνικό νόμισμα των Η.Π.Α ενισχυόταν κατά 5-10% πριν από τη πρώτη αύξηση επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα, με την ανατίμηση του USD να ξεκινάει χρονικά 6-9 μήνες πριν από τη πρώτη αύξηση. Δεδομένου ότι περιμένουμε τη πρώτη αύξηση επιτοκίων στο δεύτερο τρίμηνο του 2015, το δολάριο θα λέγαμε ότι τώρα μπαίνει σε μία φάση ανατίμησης.

5. Οι τοποθετήσεις των επενδυτών στο δολάριο δεν είναι σε τόσο υψηλά επίπεδα
Η μεγάλη αντιστροφή που παρουσίασε η πορεία του δολαρίου πέρσι είχε άμεση συσχέτιση με τις τοποθετήσεις σε θέση αγοράς των κερδοσκόπων στην αγορά συναλλάγματος. Οι τοποθετήσεις αυτό τον Σεπτέμβριο όμως μοιάζουν να μην βρίσκονται σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα.

6. Η ενίσχυση του δολαρίου τροφοδοτείται από τους οικονομικούς κύκλους και όχι τις εισροές κεφαλαίων
Οι εισροές κεφαλαίων σε αμερικανικά επενδυτικά προϊόντα δείχνουν απογοητευτικά νούμερα. Τη στήριξή του όμως το δολάριο την αντλεί από τις εισροές σε ρευστό και τις θέσεις των επενδυτών στην αγορά παραγωγών με στόχο την αντιστάθμιση κινδύνου. Οι επενδυτές ίσως περιμένουν την αύξηση των επιτοκίων πριν τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους και πάλι σε προϊόντα σταθερού εισοδήματος των Η.Π.Α.

Facebook Comments