Το ευρώ περνά κάτω από το 1.2755 για πρώτη φορά τους τελευταίους 22 μήνες μέσα σε ένα δύσκολο περιβάλλον στην Ευρωζώνη, τόσο από δημοσιονομικής όσο και από νομισματικής πλευράς. Η ισοτιμία EUR/USD χάνει 7% στο 3ο τρίμηνο του 2014, και όλα δείχνουν ότι θα καταγράψει τη μεγαλύτερη τριμηνιαία πτώση τα τελευταία 3 χρόνια.

Όλα αυτά μια εβδομάδα πριν την επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ στην οποία θα πρέπει να εξηγηθεί με λεπτομέρεια το σχέδιο για τα ABS, κάτι που περιμέναμε μετά την πρόσληψη της BlackRock ως ειδικού συμβούλου επί του θέματος. Σύμφωνα με ένα τέτοιο πρόγραμμα, οι τράπεζες της ζώνης του ευρώ θα πουλήσουν στην ΕΚΤ δάνεια και άλλες μορφές πίστωσης συνολικά.

Ο Draghi δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα αγοράσει μόνο από τα περιορισμένης επικινδυνότητας και ανώτερης κλίμακας τιτλοποιημένα χρέη και δάνεια. Οι αγορές αυτές θα περιέχουν όχι μόνο ABS αλλά και MBS.

Πόσο κοντά όμως μπορεί να είναι ένα δυναμικό QE από την ΕΚΤ;

Πλέον, θεωρώ ότι η κουβέντα για το QE είναι αρκετά προχωρημένη και θα πρέπει να περιμένουμε εξελίξεις σύντομα. Το πλάνο θα περιέχει δυνατότητα αγοράς κρατικών ομολόγων από τους δανειστές, κάτι που θα φέρει αρκετές συζητήσεις λόγω του ότι δεν υπάρχουν ευρωομόλογα. Ο ρόλος της Γερμανίας σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα είναι καθοριστικός, καθώς δεν θα περιμένω έναν εύκολο συμβιβασμό. O Μάριο Ντράγκι θα έχει έναν πολύ δύσκολο ρόλο, ίσως στην κρισιμότερη καμπή στην ιστορία της νομισματικής πολιτικής της Ευρωζώνης

Facebook Comments