Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η χθεσινή έκθεση του ΔΝΤ για την ανάπτυξη. O διεθνής οργανισμός προέβλεψε τη παγκόσμια ανάπτυξη για το 2014 στο 3.3% από 3.4% σε προηγούμενη πρόβλεψή του τον Ιούλιο, ενώ εκτίμησε την ανάπτυξη για το 2015 στο 3.8% περικόπτοντας την προηγούμενη πρόβλεψή του κατά 0.2%.

Όσον αφορά την Ευρωζώνη, το ΔΝΤ περικόπτει την ανάπτυξη των χωρών του ευρώ κατά -0.3% στο 0.8% και την εκτίμηση για το 2015 στο 1.3% περικόπτοντας τη πρόβλεψη Ιουλίου κατά -0.2%.

Σημαντικά αναβαθμίζει την ανάπτυξη στις Η.Π.Α, με τη μεταβολή του Α.Ε.Π να υπολογίζεται στο 2.2% για το 2014, αναβαθμίζοντας παράλληλα την προηγούμενη εκτίμησή του κατά 0.5% και διατηρώντας αμετάβλητη τη πρόβλεψη του για το 2015 στο 3.1%.

Παράλληλα στην έκθεσή του ο IMF εκτιμά ότι το γεωπολιτικό ρίσκο έχει επιδεινωθεί σημαντικά, γεγονός που πρόκειται να λειτουργήσει ως τροχοπέδη στην ανάπτυξη των αναπτυγμένων οικονομιών, ενώ πλέον υπολογίζει τη πιθανότητα αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη στο 30% εκτιμώντας τη πιθανότητα επιστροφής στην ύφεση στο 40%.

Στα σχόλιά του ο επικεφαλής οικονομολόγος του IMF, Olivier Blanchard προειδοποίησε ότι η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη θα μπορούσε να κολλήσει με αποτέλεσμα οι οικονομίες του ευρώ να επιστρέψουν στον αποπληθωρισμό και στην ύφεση, με τη λύση στο πρόβλημα να είναι η ανάπτυξη του υπάρχοντος πλαισίου επενδύσεων στην Ευρώπη. Όσον αφορά την Ιαπωνία εκτίμησε ότι οι πολιτικές που ακολουθούνται είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ τόνισε ότι παρά την υποτίμηση του Yen στις αγορές, η βελτίωση των εξαγωγών είναι ακόμη περιορισμένη.

Facebook Comments