«Δεν πρόκειται να πάμε σε προληπτική πιστοληπτική γραμμή, εφόσον η ελληνική κυβέρνηση δεν τη ζητάει» δηλώνουν οι Ευρωπαίοι. Πανηγυρισμοί στην Αθήνα από την κυβέρνηση και καταγγελία των ΜΜΕ της διαπλοκής (αλήθεια με ποιά ακριβώς κυβέρνηση…διαπλέκονται;) και «των κέντρων που επιθυμούν την παραμονή της χώρας σε επιτροπεία».

Πολύ βολική η εικόνα, είναι δυνατόν να είναι όλα αγγελικά πλασμένα και κανείς να μην το βλέπει; Ασφαλώς και όχι. Ωστόσο, οι…πανηγυρισμοί της κυβέρνησης αγνοούν επιδεικτικά τη συνήθη συνέχεια της φράσης. Τι λένε οι Ευρωπαίοι; Πως, εφόσον η κυβέρνηση αρνείται σθεναρά την προληπτική γραμμή πίστωσης, τότε δεν θα τη δώσουμε, όμως «αναζητούμε μία νέα φόρμουλα εποπτείας για τη μετά το Μνημόνιο εποχή». Η φόρμουλα αυτή, όπως έχουν πει επισήμως, θα είναι πολύ πιο αυστηρή από εκείνη που ίσχυσε για τις υπόλοιπες χώρες, που βγήκαν από μνημόνια. Η εποπτεία θα είναι πιο αυστηρή και θα συνδεθεί με όρους και προϋποθέσεις υπό τις οποίες και θα χορηγούνται σε δόσεις τα όποια μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Η πιο πρόσφατη παραδοχή από Ευρωπαίο παράγοντα της ισχυρής μεταμνημονιακής εποπτείας και διασφάλισης τήρησης των μέτρων, που έχουν ήδη ληφθεί ήρθε από τον ιδιαιτέρως φιλικό προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ Επίτροπο Οικονομικών της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί. Η σκόπιμη απάλειψη από τα κυβερνητικά χείλη αυτής της διάστασης της μεταμνημονιακής εποχής επιχειρεί να κρύψει την πραγματικότητα: ότι η κυβέρνηση πριν από το τέλος του τρέχοντος μνημονίου θα υπογράψει με τους εταίρους μας μία συμφωνία, η οποία θα περιλαμβάνει συγκεκριμένους δημοσιονομικούς στόχους, τη δέσμευση ότι δεν θα καταργηθούν προηγούμενοι μνημονιακοί νόμοι (βλ. επαναφορά συλλογικών συμβάσεων, αύξηση κατώτατου μισθού κλπ), αλλά και δεσμευτικά πλάνα ιδιωτικοποιήσεων. Οι δράσεις αυτές θα χωριστούν σε φάσεις, οι οποίες θα συνδεθούν με την ενεργοποίηση μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, όπως για παράδειγμα, την εκταμίευση των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία έχουν στην κατοχή τους (AMFAs, SMPs).

Άλλο ένα παράδειγμα επιλεκτικής ανάγνωσης των δεδομένων, η πρόσφατη ανακοίνωση από το ΔΝΤ των εκτιμήσεών του για τα πρωτογενή πλεονάσματα και την ανάπτυξη. Και σε αυτή την περίπτωση, η κυβέρνηση έσπευσε να πανηγυρίσει για τις αναθεωρημένες προς τα πάνω εκτιμήσεις του Ταμείου για τα πρωτογενή πλεονάσματα, παραλείποντας, ωστόσο, να διαβάσει την υπόλοιπη έκθεση, η οποία αναθεωρούσε επί τα χείρω τις προβλέψεις για το ΑΕΠ τόσο της φετινής όσο και της επόμενης χρονιάς. Παρέλειψε ακόμη το γεγονός ότι το ΔΝΤ εξακολουθεί να βλέπει «τρύπα» 1,1 δις. ευρώ για φέτος, γεγονός που σηματοδοτεί ότι το Μάιο θα επιμείνει στο αίτημά του για επίσπευση της μείωσης του αφορολόγητου από το 2019, αντί του 2020. Το Ταμείο, απαντώντας σε όσους έσπευσαν να δηλώσουν πως δεν υπάρχει θέμα νέων μέτρων, απαντά πως θα είναι εκείνο, που θα κρίνει το Μάιο για τα μέτρα και τα αντίμετρα. Είναι άλλη μια βολική παράλειψη. Με βάση τα όσα έχει υπογράψει η κυβέρνηση στη δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου μνημονίου το ΔΝΤ είναι ο απόλυτος κυρίαρχος στην τελική ετυμηγορία για τα μέτρα και τα αντίμετρα του 2019 και του 2020. Και αυτό το γεγονός δεν επιδέχεται διαφορετικής ερμηνείας, όσο κι αν δεν μας βολεύει…

Facebook Comments