Η εκτροφή σαλιγκαριών αποτελεί πλέον μια δραστηριότητα, που παρουσιάζει έντονους ρυθμούς ανάπτυξης. Τί ακριβώς όμως είναι η σαλιγκαροτροφία; Μιλάμε για ανοιχτά εκτροφεία, κλειστού τύπου καθώς και σε υπερυψωμένες ενότητες (πρόκειται για μεγάλα τραπέζια καλυμμένα με δίχτυ). Το οποίο αποτελεί μια οργανωμένη μέθοδο εκτροφής σαλιγκαριών στην οποία, τα σαλιγκάρια ζούν σε ένα φυσικό περιβάλλον, όμως είναι ελεγχόμενα. Η διαχείρηση που θα πρέπει να ακολουθήσει ένας εκτροφέας, προκύπτει διαμέσου της απαιτούμενης τεχνογνωσίας για την καινοτόμο καλλιέργεια.

Αναμφισβήτητα το ενδιαφέρον για καινοτόμες επενδύσεις έχει δημιουργήσει κίνητρα αλλά και ένα μεγάλο ερωτηματικό σχετικά με την διάθεση παραγωγής, στους επίδοξους επενδυτές που επιθυμούν να ασχοληθούν με την σαλιγκαροτροφία.Αρχικά πρέπει να σημειωθεί πως ο έλεγχος είναι απαραίτητος και γίνεται απο  ομάδα γεωπόνων, η οποία λαμβάνει δείγμα εδάφους, καθώς υπάρχουν ποικίλοι τύποι εδάφους, όπως αργιλώδους, αμμώδους και βαρέου τύπου εδάφους.

Επίσης, λαμβάνουν υπόψη και το υψόμετρο και αποφασίζουν και καθορίζουν την καλλιέργεια φυτών για την προστασία, τη σκίαση και την τροφή των σαλιγκαριών.Εν συνεχεία, το πρώτο στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας αφορά την προετοιμασία και διαμόρφωση του χωραφιού ώστε η τοποθέτηση των φυτών που θα ακολουθήσει να αποφέρει τα βέλτιστα αποτελέσματα.

Τι κόστος μπορεί να έχει  μια μονάδα σαλιγκαροκαλλιέργειας; Το κεφάλαιο που απαιτείται δεν είναι αρκετά μεγάλο, όταν μιλάμε για ανοικτά εκτροφεία,καθώςδεν υπάρχει κάποια κτηριακή υποδομή, για Toll ή για θερμοκήπια. Στην περίπτωση όμως εκτροφείων , σε υπερυψωμένες ενότητες ,σαφέστατα υπάρχει η ανάγκη κεφαλαίου για να υπάρξουν οι κατάλληλες υποδομές. Για την Ελλάδα, η σαλιγκαροκαλλιέργεια, θεωρείται, καινοτόμα όμως εδώ και χρόνια υπάρχει ήδη στα Βαλκάνια, την Ελβετία, την Τυνησία, την Ιορδανία.

Γιατί όμως να επιλέξουμε το σαλιγκάρι για την διατροφή μας;Τί μας προσφέρει επιπλέον; Αυτή την στιγμή στην Ελλάδα , θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι μέσα στην παράδοση μας τα σαλιγκάρια και κυρίως στην Κρήτη.Πέραν όμως της διατροφικής τους αξίας , αποτελούν και πρώτη ύλη για τις φαρμακευτικές εταιρίες με σκοπό την δερματολογική χρήση τους στην πλαστική χειρουργική.

Άραγε, υπάρχει τρόπος να χρηματοδοτηθούν οι επενδύσεις στη σαλιγκαροτροφία από το δημόσιο ταμείο; Η απάντηση είναι “ναι”, αρκεί το επενδυτικό σχέδιο να υπαχθεί στις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου, καθώς σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (KYA) καθορίζει ότι η παραγωγή, μεταποίηση και τυποποίηση σαλιγκαριών επιδοτούνται με ενισχύσεις του Ν. 3299/2004. Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει βέβαια να συντάξει μελέτη και να την καταθέσει στην έδρα της περιφέρειας της περιοχής του. Η ενίσχυση μπορεί να φτάσει μέχρι και 40%, για μια βιώσιμη όντως επιχείρηση θα πρέπει να εξασφαλίζονται ταυτόχρονα επαρκές μερίδιο αγοράς και ικανοποιητικές τιμές παραγωγού.

Είναι γεγονός πως όλο και περισσότεροι νέοι ή ακόμη και άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας, που βρίσκονται σε δύσκολη θέση και δίχως δουλειά, αναζητούν διέξοδο σε νέες καλλιέργειες στην ύπαιθρο, ωστόσο οι κίνδυνοι είναι πολλοί και, για κάθε βήμα, οι ειδικοί συνιστούν να γίνονται εξαιρετικά προσεκτικές και μελετημένες κινήσεις.

Η κ. Έλενα Χάρη, διευθύνουσα σύμβουλος και μέτοχος της Helixir Snail, αποτελεί ένα παράδειγμα επιτυχημένης επιχειρηματικής δραστηριότητας  στον τομέα της σαλιγκαροτροφίας.Στην συνέντευξη που μας παραχώρησε, δίνει τις πολύτιμες συμβουλές της στους επίδοξους επενδυτές,την τεχνογνωσία της καθώς επίσης αποκαλύπτει ,πως το επιχειρείν προσφέρει αρκετά κίνητρα στην γυναικεία επιχειρηματικότητα.

Η εκτροφή σαλιγκαριών ,έχει εξελιχθεί σε  μια επενδυτική δραστηριότητα που παρουσιάζει έντονους ρυθμούς ανάπτυξης στην ελλάδα .Τι είναι αυτό που σας παρακίνησε εσάς προσωπικά να επενδύσετε σε αυτό; Ξεκίνησε απλά ως ένα επιχειρηματικό ‘’’οραμα’’ ή αναγνωρίσατε εξαρχής τις άκρως αποδοτικές επενδυτικές της δυνατότητες ;

Η Helixir Snail Ι.Κ.Ε. είναι ένα εκτροφείο αναπαραγωγής και πάχυνσης σαλιγκαριών Helix Aspersa Maxima σε υπερυψωμένεs ενότητες και ακολουθεί την εντατική βιολογική καλλιέργεια ολοκληρωμένου κύκλου σαλιγκαριών.Η εκτροφή σαλιγκαριών σε υπερυψωμένες ενότητες έχει το πλεονέκτημα της εντατικής καλλιέργειας, με μεγαλύτερη απόδοση στη συγκομιδή σαλιγκαριών ακόμα και δύο φορές τον χρόνο, καθώς και της εξοικονόμησης χρόνου, σε όλες τις φάσεις διαχείρισης του εκτροφείου ,καθώς όλες οι εργασίες γίνονται σε όρθια θέση!

Ως διευθύνουσα σύμβουλος και μέτοχος της Helixir Snail στην αποφασή μου να ασχοληθώ με τον πρωτογενή τομέα βάρυνε οπωσδήποτε η διατροφική αξία του σαλιγκαριού –ταυτόσημη με του άπαχου ψαριου σε πρωτεινες- αλλά και η ευρύτερη χρήση του στον χώρο της κοσμετολογίας και της ιατρικής με την βλέννα του σαλιγκαριου.Σε όλα τα σύγχρονα Ιατρικά Κέντρα Δερματολογίας παγκοσμίως αλλά και εδώ στην Ελλάδα στο Νοσοκομείο Γεωργιου Γεννηματά γίνεται χρήση της βλέννας σαλιγκαριου για γρηγορότερη αποκατάσταση σε εγκαύματα αλλά και για απλή δερματολογική χρήση στην πλαστικη χειρουργική για την πρόληψη και θεραπεία των ρυτίδων.

Αυτοί οι παραπάνω  παράγοντες προέτρεψαν  και  τους άλλους τέσσερις μετόχους της Helixir Snail, οι οποίοι προέρχονται από τον χώρο της ναυτιλίας και είναι και αρκετά νέοι στην ηλικία κάτω από τριάντα χρονών, να επενδύσουν στον πρωτογενή τομέα.Όσο και εάν ένα προίόν είναι αρεστό στις αγορές,αποτελεί δεξιοτεχνία του manager που διοικεί την εταιρία,να μπορέσει η επενδυσή του να γίνει όσο το δυνατόν επικερδής.Το πλασάρισμα ενός προιόντος στο εξωτερικό είναι σίγουρα αποτέλεσμα καλού management με έντονο προωθητικό χαρακτήρα,μεθοδικής δουλειάς,απαραίτητου budget και βέβαια καλής τύχης.Ευτυχώς το σαλιγκάρι είναι ένα προιόν με διεθνείς προδιαγραφές γιατι ειναι από τα πλέον αγαπημένα προίόντα σε κατανάλωση σε Γαλλία,Ιταλία,Ισπανία και Μέση Ανατολή.

Στα επιδοτούμενα προγράμματα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης συμπεριλαμβάνεται , η εκτροφή σαλιγκαριών .Το γεγονός αυτό αποτέλεσε κίνητρο για εσάς και εάν ναι τι συμβουλές θα δίνατε σε έναν νέο επενδυτή όσων αφορά το  κεφάλαιο που απαιτείται για την υλοποίηση μιας τέτοιου είδους επιχειρηματικής δραστηριότητας;

Για την πρώτη επιχειρησή μου Campaign Manager εχω λάβει δύο φορές επιδότηση με επιτυχία τόσο για τη γυναικεια επιχειρηματικότητα όσο για την Κοινωνία της Πληροφορίας.

Η Helixir Snail έχει στηριχθεί αποκλειστικά και μόνο στα δικά της κεφάλαια.Ενα επιδοτούμενο πρόγραμμα θα το σκεφτόμουν σε περίπτωση επέκτασης της εν λόγω επενδυσής μας ή να προβάλλω καλύτερα προωθητικά το προιόν μας στις διεθνείς αγορές και αφού έχω βεβαιωθεί πως αξίζει οικονομικά και επενδυτικά να επιλέξω ένα πρόγραμμα επιδότησης.Πολλές φορές η αμοιβή που παίρνει μια εταιρεία που μεσολαβεί να «τρέξει» για σενα σε όλη αυτη την γραφειοκρατία του «χαρτοβασίλειου» που ζητούν,δεν αξίζει τελικά να μπεις σε αυτήν τη λύση.

Την επιδότηση ως επιχειρηματίας την εκλαμβάνω με την έννοια του συμπληρωματικού βοηθητικού εργαλείου ώστε να «προωθήσεις» μια συγκεκριμένη επένδυση για την ήδη υπάρχουσα εταιρεια που έχεις.Επουδενί δεν θα πρότεινα σε κάποιον που δεν έχει το κεφάλαιο κίνησης ή τη δυνατότητα να υποστηρίξει υγιώς οικονομικά την εταιρία του να θεωρήσει πως μπορεί να στηριχθεί αποκλειστικά και μόνο στην επιδότηση.

Η επένδυση σε ένα εκτροφείο με υπερυψωμένες ενότητες,όπως είναι το δικό μας στα Μέγαρα,αλλά και κλειστού τύπου απαιτεί ένα σημαντικό κεφάλαιο κίνησης όσο και μετέπειτα διαχείρισης του εκτροφείου αλλά και διανομής του προϊόντος σου τόσο στο εξωτερικό όσο και στην ντόπια αγορά.Απαιτείται στην εκτροφή των σαλιγκαριών να ακολουθείς όλους τους απαραίτητους κανόνες τεχνογνωσίας και τους μικροβιολογικούς ελέγχους ώστε το σαλιγκάρι σου να αποτελεί ένα ασφαλές έδεσμα προς κατανάλωση.

Γνωρίζουμε ήδη πως η Helixir Snail έχει καταφέρει να εισχωρήσει στην αγορά της Γαλλίας και της Ιταλίας. Ποιό κρίνεται πως αποτελεί το μυστικό της επιτυχίας σας δεδομένου πως ο ανταγωνισμός στην αγορά του εξωτερικού είναι ισχυρός;

H  Helixir Snail στην περιοχή Μέγαρα Αττικής ακολουθεί  μια νέα ιταλική μέθοδο εκτροφής σαλιγκαριών σε υπερυψωμένες ενότητες με την υπογραφή του Ιταλού Franco Ballone ο οποίος είναι και ο υπεύθυνος τεχνογνωσίας του εκτροφείου.Η εταιρεια μας η οποία λειτουργεί από τις αρχές του 2014 αποτελεί μέλος της Unione Nazionale Elicicoltori στην οποία  ο κος Ballone είναι και Πρόεδρος της.

Η συγκεκριμένη συνεργασία μέσω και του συνεργάτη του του Φίλιππου Παππού με την εταιρία του Salipap αποτελεί ένα πρώτο στάδιο συνεργασιας μας και εξαγωγής του σαλιγκαριού της Helixir Snail στην Ιταλία και Γαλλία.

Οι αριθμοί πάντως είναι πολυ ενθαρρυντικοί για το μέλλον των εξαγωγών στα σαλιγκάρια καθώς σε 10 αγοραστές αντιστοιχούν μολις δύο προμηθευτές.Αυτό σημαίνει πως αυτοί που ενδιαφέρονται να αγοράσουν διεθνώς το σαλιγκάρι είναι πολύ περισσότεροι από αυτούς που το παράγουν.

Το ‘’επιχειρείν’’  σαφέστατα δεν αποτελεί μια εύκολη υπόθεση ιδιαίτερα στην Ελλάδα. Ενέχει επίσης και το επιχειρηματικό ρίσκο. Υπάρχει κάτι που σας φοβίζει; Ποίοι είναι οι στόχοι σας για το 2015 ;

Οι δικές μου σπουδές πρωτίστως ήταν στην Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μετά  έκανα μεταπτυχιακές σπουδες στην πολιτική επικοινωνία την οποία άσκησα ως επάγγελμα με την επιχειρησή μου Campaign Manager.

Επειδή αγαπώ το επιχειρείν με την ίδιο ενδιαφέρον προσεγγίζω και την πολιτική επικοινωνία αλλά και τη νέα μου επιχειρηματική δραστηριότητα στον πρωτογενή τομέα.Προηγουμένως επιμορφώθηκα στο Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών ,το οποίο συγχαίρω και για την πολυ καλη δουλειά που κάνει,καθώς μέσα από τα σεμινάρια κατάλαβα το πόσο ρίσκο είναι να επενδύσεις στην εκτροφή σαλιγκαριών χωρίς να έχεις δίπλα σου ένα πολυ καλό τεχνογνώστη που θα σε μυήσει στα «μυστικά» αυτής της εκτροφής.

Η λέξη φόβος δεν ταιριάζει σε έναν επιχειρηματία!Εαν οτιδήποτε φοβάσαι στη ζωή σου πραγματικά σε καθηλώνει.Και ο manager πρέπει ένα προϊον να το απογειώσει και να αναλάβει υπεύθυνα το ρίσκο της επενδυσής του αφού έχει ενδοσκοπήσει πως μπορεί να αναλάβει αυτην την αποστολή.

Ο στόχος μου για το 2015 είναι να προσπαθήσω με όλες μου τις δυναμεις να εξάγω το σαλιγκάρι της Helixir Snail στη Μέση Ανατολή.Μου φαίνεται ως στόχος αρκετά προκλητικός και επενδυτικά αποδοτικός για την εταιρία μου.

ψηφίζεται ναι στην γυναικεία επιχειρηματικότητα; Υπάρχουν δυσκολίες, που  λειτουργούν ως αντικίνητρα για μια γυναίκα επιχειρηματία στην χώρα μας;

Ως διευθύνουσα σύμβουλος σε τρεις εταιρίες ταυτόχρονα και επιχειρηματίας για δέκα συναπτά χρόνια νομίζω πως ειναι το ναι καθολικο στην γυναικεία επιχειρηματικότητα.Τον κόσμο του επιχειρείν το θεωρω συναρπαστικό!Απαιτεί ευστροφία,γρήγορα ανακλαστικά και μια ιδιαίτερη διαίσθηση των εξελίξεων που προέρχονται απο τους χειρισμούς σου αλλά και το πως σε βλέπουν τα άτομα του εργασιακού σου περιβάλλοντος.

Ποτε δεν ένοιωσα πως δεν ειχα τις ίδιες ευκαιρίες με τους άνδρες!Αντίθετα νομίζω πως όταν εισαι καλός στη δουλειά σου και εισαι manager,ειναι τοσο τα ευεργετικά οφέλη για τους γύρω σου που δεν υπάρχει περίπτωση να μην σε αποδεκτούν.Αλλωστε η εξυπνάδα υπερνικά την καλή εμφάνιση !Ακόμη και εάν κάποιος θέλει να σε παραδεκτεί μόνο για την καλή σου εξωτερική εμφάνιση τελικά ένα γρήγορο μυαλό μιας γυναίκας manager είναι σίγουρο πως θα τον εντυπωσιάσει και τελικά θα σε αποδεκτεί.

Για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας επιχειρηματίας στην Ελλάδα και δεν θέλω να το εστιάσω μόνο στις γυναίκες ,νομίζω πως είναι πλέον γνωστές τοις πάσι.Για να σας πω ένα απλό παράδειγμα όταν λάβαμε την προσωρινή άδεια λειτουργίας του εκτροφείου και έληξε, γιατι υπήρξε γραφειοκρατία για τα λοιπά χαρτιά που απαιτούνται για τη μόνιμη άδεια,υποχρεώνουν τον επενδυτή να ξαναβγάλει προσωρινή άδεια ενω ήδη λειτουργεί.

Υπάρχει τετοια γραφειοκρατία και τυπολατρεία που πραγματικα απορείς ποιος τα έχει σκεφθεί και ψηφίσει όλα αυτά που ταλαιπωρούν τον κόσμο!

Facebook Comments