Μετράμε 8 περίπου χρόνια από τότε που ο κόσμος στη Μέση Ανατολή άρχισε να επαναστατεί και να ζητάει μια πολιτική αλλαγή. Η Λιβύη πλέον έχει  αφήσει στο παρελθόν τον δικτάτορα της Καντάφι το ίδιο και η Αίγυπτος, όμως η Συρία εξακολουθεί να παραμένει μια χώρα, που αντιμετωπίζει κρίση. Το Συριακό κράτος είναι απολύτως άναρχο, έχουμε μια κυβέρνηση η οποία προσπαθεί να ανακαταλάβει τις περιοχές που έχει χάσει από τους αντάρτες και από την άλλη έχουμε ένα ανερχόμενο Ισλαμικό κράτος. Μέσα σε αυτό το χάος υπάρχουν και οι Κούρδοι, οι οποίοι προσπαθούν να δημιουργήσουν το κράτος τους και σταδιακά να το επεκτείνουν.

Ο Μπασάρ Αλ-Άσαντ έχει στο πλευρό του έναν μεγάλο σύμμαχο την Ρωσική Ομοσπονδία. Ο  Βλαντιμίρ Πούτιν από την πρώτη στιγμή στήριζε τον Σύριο μονάρχη διότι σε περίπτωση ανατροπής του η Ρώσικη Ομοσπονδία κατά πάσα πιθανότητα θα χάσει τις στρατιωτικές βάσεις που έχει στην συγκεκριμένη περιοχή και όλα τα συμφέροντα της.  Ένας άλλος σύμμαχος του Σύριου προέδρου είναι φυσικά το Ιράν. Το Ιράν χρειάζεται το Αλ-Άσαντ στην προεδρία της Συρίας καθώς με αυτό τον τρόπο μπορεί η Χεσμπολάχ να κάνει επιθέσεις στο Λίβανο. Από την άλλη πλευρά έχουμε το Ισλαμικό Κράτος το οποίο αποτελεί τρομοκρατική οργάνωση και τον μεγαλύτερο εφιάλτη της παγκόσμιας ασφάλειας. Το Ισλαμικό κράτος απ’ όσο γνωρίζουμε από τα δημοσιεύματα χρηματοδοτείται από την Τουρκία η οποία κάνει και στρατιωτικές επεμβάσεις στα σύνορα της με την Συρία προσπαθώντας να αποσπάσει εδάφη όταν τελειώσει ο πόλεμος και το κυριότερο να εκτελέσει όσους περισσότερους Κούρδος μπορεί.

Στο παιχνίδι γύρω από την Συρία σημαντικοί παίχτες είναι η Ε.Ε. και οι Η.Π.Α. Πρόσφατα οι Η.Π.Α. η Γαλλία και η Αγγλία  αποφάσισαν να κάνουν συντονισμένες στρατιωτικές επεμβάσεις στο συριακό έδαφος. Η Γαλλία έτσι και αλλιώς είναι η χώρα που δέχθηκε τις περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις από τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους και λογικό είναι να θέλει να πάρει ‘εκδίκηση’ για τους νεκρούς πολίτες της. Η μεν Αγγλία προσπαθεί να δικαιολογήσει τον ρόλο της ως υπερδύναμη  ,να φύγει από την εσωστρέφια και να  απαλλαγεί από τα σύννεφα του BRexit. Οι δε Ηνωμένες Πολιτείες είναι και ο παίχτης με τα περισσότερα ωφέλει σε μια διάλυση του Συριακού κράτους. Πρώτα απ’ όλα η Ρωσική Ομοσπονδία χάνει την έξοδο της στη Μεσόγειο και έναν φίλο της στη Μέση Ανατολή πράγμα το οποίο κάνει αυτόματα τις Η.Π.Α κυρίαρχο στη Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή. Οι Η.Π.Α είναι με το μέρος των Κούρδων της περιοχής και σίγουρα υπέρμαχοι της διάσπασης της Συρίας και της δημιουργίας ενός Κουρδικού κράτους το οποίο θα είναι προτεκτοράτο τους. Με αυτόν τον τρόπο το προτεκτοράτο θα εμποδίζει την Ρωσία μα βρει έξοδο στη Μεσόγειο αλλά θα είναι και ο φόβος και ο τρόμος της Τουρκία. Έτσι οι Τούρκοι θα πάψουν να έχουν βλέψεις για κυριαρχία στον ισλαμικό κόσμο  γιατί δεν θα μπορέσουν να συνεργαστούν με το κουρδικό κράτος, που θα είναι απειλή και για το δικό τους κράτος.

Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή τώρα ξεκίνησαν και μπορεί να επηρεάσουν και την χώρα μας η οποία συνδράμει στις επιχειρήσεις ανεφοδιάζοντας τα αεροσκάφη. Η κατάληξη αυτού του πολέμου θα αλλάξει πολλά πράγματα παγκοσμίως          

Facebook Comments