Ήμουν σε επαγγελματικό ταξίδι όταν έλαβα μήνυμα από επίλεκτα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων του σχολείου στο οποίο φοιτούν τα δυο μεγαλύτερα παιδιά μου, σχετικά με την οργάνωση της τελικής γιορτής για τη φετινή σχολική χρονιά.

Μου έγραφαν αναλυτικά το πρόγραμμα στο οποίο είχαν καταλήξει ότι θα παρουσίαζε κάθε τμήμα των συστεγαζόμενων δημοτικών μας. «Το Α1 τραγούδι, το Α2 χορευτικό, … το Γ1 δρώμενο, … και το Ε1 ένα πολιτικό σκέτς με όλους αυτούς που βλέπουμε κάθε βράδυ στις ειδήσεις, το οποίο θα ετοιμάσεις εσύ». Χαμογέλασα.

Μόλις συγκέντρωσα τον αριθμό των μαθητών που δήλωσαν ενδιαφέρον να παίξουν σε ένα τέτοιο σκέτς άρχισα το γράψιμο ώστε να διαμορφώσω ρόλους για όλους, προσπαθώντας να πετύχω κάποια ισορροπία μεταξύ απλότητας (δεδομένης της ηλικίας), διασκέδαση για τους συμμετέχοντες και τους θεατές, αλλά και σάτιρα όσων βιώνουμε. Ελπίζω το κείμενο που ακολουθεί να πέτυχε τους στόχους.

Θα παιχτεί ζωντανά στη γιορτή που οργανώνουμε οι γονείς των συστεγαζόμενων 1ου Δημοτικού Δροσιάς και 3ου Δημοτικού Διονύσου (Λ. Σταμάτας 25Α, Δροσιά Αττικής, www.facebook.com/DimotikoDrosias) την Τετάρτη 10 Ιουνίου στις 7 μ.μ..

Ακολουθεί το κείμενο του σεναρίου.

Πάνελ ειδήσεων, στη μέση η παρουσιάστρια, θέσεις στο πλάι της για τους καλεσμένους. Στο φόντο από πίσω ένας χάρτης της Ελλάδος με τίτλο «Ενημέρωση των 8:00 από το Δροσιά TV». Το φόντο στην πορεία μπορεί να αλλάζει κάθε φορά που αναγγέλλεται ένας καλεσμένος (βλέπε πιο κάτω) με φωτογραφία του και μετά να επανέρχεται το αρχικό.

Οπτικοακουστικό σήμα ειδήσεων. Ανάβει ο προβολέας, ανοίγει η αυλαία και εισέρχεται στη σκηνή η παρουσιάστρια (Έλλη Στάη) φωτισμένη από τον προβολέα ακριβώς στο κέντρο.

Έλλη Στάη: «Καλησπέρα σας κυρίες και κύριοι. Είμαι η Έλλη Στάη και στα επόμενα λεπτά θα έχετε το μοναδικό προνόμιο να ενημερωθείτε μέσα από τα πανέμορφα μάτια μου.» (Γουρλώνει τα μάτια και κοιτάζει δεξιά κι αριστερά χαμογελώντας για να βεβαιωθεί ότι όλοι την είδαν καλά, ιδιαίτερα τα μάτια της).

Έλλη Στάη: «Κατ’ αποκλειστικότητα στην εκπομπή μας σήμερα ένα πρόσωπο έκπληξη. Ο άνδρας που έχουν ερωτευτεί οι πιο ψαγμένες γυναίκες του κόσμου. Αυτός που σπάνια εμφανίζεται στα μέσα ενημέρωσης, ο ανεπανάληπτος, ο μοναδικός, ο – σχεδόν όσο εγώ – λαμπερός. ο Υπουργός των Οικονομικών, ο Γιάννης – με ένα νι – Βαρουφάκης.» (Ο Βαρουφάκης μπαίνει στη σκηνή και κάθετα δίπλα στην παρουσιάστρια. Μόλις σταματήσουν τα χειροκροτήματα συνεχίζουμε).

Έλλη Στάη: «Καλησπέρα Γιάννη. Πώς αισθάνεσαι που βρίσκεσαι δίπλα μου;».

Βαρουφάκης: «Καλησπέρα Έλλη, είμαι βαθιά συγκινημένος. Ξέρεις εγώ αποφεύγω τα φώτα της δημοσιότητας. Οι «χυλόπιτες» μου στους δημοσιογράφους είναι ξακουστές. Μέχρι και ο Λάρυ Κίνγκ έχει να το λέει, όμως δεν μπόρεσα να αντισταθώ στα μάτια σου. Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ. Θέλω να πω μια καλησπέρα στην αγαπημένη μου σύντροφο. Καλησπέρα Δανάη, ελπίζω να γράφεις αυτή την εκπομπή. Τη θέλω για τη συλλογή μου.». (Εκεί η παρουσιάστρια τον κοιτάζει κάπως έντονα και τον διακόπτει βιαστικά για να σταματήσει να φλυαρεί).

Έλλη Στάη: «Εντάξει Γιάννη. Αρκετά.».

Έλλη Στάη (στρέφει ξανά το βλέμμα προς τους θεατές): «Κοντά μας επίσης μια άλλη μοναδική προσωπικότητα. Αν εμένα δεν μπορεί κανείς να με ξεχάσει για τα μάτια μου και τις εκπομπές μου, τον Γιάννη Βαρουφάκη για το πυκνό του μαλλί και τις κοστολογημένες μεταρρυθμίσεις του, ο άλλος μας καλεσμένος είναι αξέχαστος για την δαντελένια του φωνή και τις τηλε-πωλήσεις του. Ναι, είναι αλήθεια. Έχουμε κοντά μας τον Άδωνι Γεωργιάδη, γνωστό και ως Μπουμπούκο».  (Ο Άδωνις μπαίνει στη σκηνή και κάθεται από την άλλη πλευρά της παρουσιάστριας, ενώ μόλις καταλαγιάσουν τα επιφωνήματα η παρουσιάστρια συνεχίζει).

Έλλη Στάη: «Καλησπέρα Άδωνι, πώς και σε άφησε η Ευγενία να έρθεις τόσο κοντά μου; Αισθάνεται ασφαλής;»

Άδωνις: «Καλησπέρα Έλλη, η Ευγενία είναι ένας άγγελος. Καταλαβαίνει ότι αν μείνω περισσότερο από δυο ώρες μακριά από μικρόφωνα και κάμερες θα έχω πρόβλημα.».

Έλλη Στάη: «Έχουμε ακόμα κοντά μας την πιο χειραφετημένη σύγχρονη Ελληνίδα, τη μαχητική δικηγόρο και πολιτικό που πρόσφατα παντρεύτηκε – ήρωας ο σύζυγος – την Πρόεδρο της Βουλής, τη Ζωή Κωνσταντοπούλου». (Η Ζωή μπαίνει στη σκηνή και κάθεται δίπλα στον Βαρουφάκη. Μόλις σταματήσουν τα επιφωνήματα η παρουσιάστρια συνεχίζει).

Έλλη Στάη: «Καλησπέρα κυρία Πρόεδρε, τι κάνετε, πώς είναι ο σύζυγος;»

Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Είναι καλά, στέλνει αγωνιστικούς χαιρετισμούς σε εσάς και όλους τους Έλληνες. Μόνο που λείπει πολύ. Λίγο αφού παντρευτήκαμε, ΕΝΤΕΛΩΣ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΑ, άλλαξε επάγγελμα. Η νέα του δουλειά τον υποχρεώνει να ταξιδεύει συνέχεια».

Έλλη Στάη: «Α, πολύ στενάχωρο αυτό για ένα νέο ζευγάρι. Εύχομαι ένας από τους δυο σας να μπορέσει σύντομα να ακολουθήσει τον άλλον». (παύση).

Έλλη Στάη: «Κοντά μας επίσης ένας καλεσμένος από το εξωτερικό. Μια προσωπικότητα διεθνούς εμβέλειας που αγαπάμε να μισούμε στην Ελλάδα. Κυρίες και κύριοι, έχουμε κοντά μας τον Υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, τον κύριο Σόιμπλε.».

(Ο Σόιμπλε μπαίνει με το αμαξίδιό του στην σκηνή και πλησιάζει για να λάβει θέση δίπλα στον Άδωνι. Ο Άδωνις βλέποντάς τον σηκώνεται από τη θέση του και κάνει μια μεγάλη υπόκλιση. Στη συνέχεια του φιλάει τα χέρια και του προσφέρει τη θέση του ώστε να κάτσει αυτός πιο κοντά στην όμορφη παρουσιάστρια, λέγοντας παράλληλα τα παρακάτω).

Άδωνις: «Χερ Σόιμπλε, καλωσορίσατε στο φτωχικό μας. Επιτρέψτε μου. Λάβετε τη θέση μου δίπλα στην παρουσιάστρια με τα όμορφα μάτια. Εγώ θα κάτσω ακριβώς δίπλα σας. Αν χρειαστείτε κάτι μη διστάσετε.» (Σόιμπλε και Άδωνις λαμβάνουν θέσεις από την αντίθετη πλευρά των Βαρουφάκη και Κωνσταντοπούλου, με το Σόιμπλε δίπλα στην παρουσιάστρια και τον Άδωνι έξω δεξιά).

Έλλη Στάη: «Καλωσορίσατε κ. Σόιμπλε. Αν και στη χώρα μας είστε ένα πρόσωπο για το οποίο πολλοί έχουν αρνητική γνώμη, βλέπω στο δικό μας φιλόξενο στούντιο τύχατε ιδιαίτερα θερμής υποδοχής, από έναν ορκισμένο θαυμαστή.».

Σόιμπλε, με γερμανική προφορά (σκόπιμες αλλαγές στην ορθογραφία των λέξεων ακολουθούν) και ιδιαίτερα τονισμένο το Ρ: «Για, Φράου Στάι, ο αγκαπητός Χερ Μπουμπούκος είναι πάντοτε εξυπηρετικότατος. Αν κάποια στιγκμή οι συμπατείς Έλληνες πολίτες σταματήσετε να τον εκλέγκετε, του έχω φυλάξει μια τέση στο επιτελείο μου. Μπορεί να αναλάβει να γκυαλίζει τους τροχούς από το αμαξίντιό μου. Τι λέτε, Άντωνις;»

Άδωνις: «Χερ Σόμπλε, με σκλαβώνετε. Δεν περίμενα τέτοια αναγνώριση του έργου μου. Θα μπορούσα να πάρω και την Ευγενία μαζί; Μπορεί να σας χορεύει για να σας φτιάχνει τη διάθεση.».

Σόιμπλε: «Γιαβόλ Μπουμπούκος, τα το ρυτμίσουμε το τέμα».

Έλλη Στάη: «Και κατόπιν αυτού όλο το πάνελ είναι εδώ και μπορούμε να ξεκινήσουμε τη συζήτησή μας. Ξεκινάω από εσάς κ. Βαρουφάκη. Έχετε καταθέσει τις κοστολογημένες μεταρρυθμίσεις σας στους θεσμούς;»

Βαρουφάκης: «Βεβαίως και τις έχω καταθέσει. Εν συντομία μπορώ να σας πω τους βασικούς άξονες. Η κεντρική ιδέα προέρχεται από τον πατέρα της φιλοσοφίας, τον Σωκράτη. Συνοψίζεται στο ρητό: «Ουδείς εκών κακός», δηλαδή, κανείς δεν είναι με τη θέλησή του κακός. Συνεπώς όλοι είναι κατά βάθος καλοί. Και η κυβέρνησή μας ανταμείβει την καλοσύνη με σύνταξη για όλους από τα 18. Μόλις δηλαδή τελειώνουν οι μαθητές το σχολείο θα λαμβάνουν σύνταξη, γιατί ως γνωστόν οι δάσκαλοι τούς κουράζουν αφάνταστα. Έτσι θεσπίζουμε πρώτοι στον κόσμο τη μαθητική σύνταξη, μια σύνταξη που θα αντικαταστήσει όλες τις άλλες που υπάρχουν. Έχουμε υπολογίσει ότι με αυτό το επαναστατικό σύστημα λύνουμε μια για πάντα το ζήτημα της ανεργίας. Μέσα σε έναν μήνα θα πέσει στο 0% ακριβώς. Αλλάζουμε την Ελλάδα και την Ευρώπη. Ανάπτυξη, ανάπτυξη, ανάπτυξη!»

Σόιμπλε (εξαγριωμένος): «Μάιν Γκοτ, φράου Στάη, αυτός είναι για ντέσιμο! Ποιος ακριβώς τα πληρώνει αυτές τις συντάξεις χερ Βαρουφάκεν; Αν όλοι παίρνουν σύνταξη στα 18 ποιος τα κάνει μάτημα στους ματητές;»

Κωνσταντοπούλου (έξαλλη, φωνάζει): «ΈΝΣΤΑΣΗ! Για να σου πω Γερμαναρά, εδώ είναι Ελλάδα και κάτι φασίστες σαν κι εσένα τους πετάμε στη θάλασσα. Για πρόσεξε καλά πώς μιλάς στον αγαπητό σύντροφο και φίλο, τον Γιάννη μας».

Άδωνις: «Ζωίτσα, άσε τις μαγκιές. Εδώ μιλάει η τετράγωνη γερμανική λογική. Άσε τις ΣΥΡΙΖΟ- εξυπνάδες σου. Θα μεταρρυθμιστείτε θέλετε δεν θέλετε.».

Κωνσταντοπούλου: «ΕΝΣΤΑΣΗ! Για να σου πω Άδωνι, εγώ είμαι μια δημοκρατική αγωνίστρια της ΕΡΤ, απαιτώ σεβασμό. Άντε μη σε κάνω πακέτο και σε στείλω πίσω στη γυναίκα σου».

Άδωνις: «Κυρία Στάη παρακαλώ προστατέψτε με. Δέχομαι επίθεση.».

Βαρουφάκης: «Σας παρακαλώ. Με αυτά και με αυτά με διακόψατε και δεν πρόλαβα να σας αναπτύξω το μεγαλοφυές σχέδιό μου. Με ρωτάτε που θα βρεθούν τα λεφτά. Απαντώ: το σχέδιό μας είναι η Ελλάδα να γίνει η Φλόριντα της Ευρώπης. Η χώρα των συνταξιούχων. Και θα το πετύχουμε με ένα νόμο κι ένα άρθρο. Τα λεφτά έχουν εξασφαλιστεί. Είμαστε περίπου 11 εκατομμύρια Έλληνες. Οι κάτω των 18 είναι περίπου 1 εκατομμύριο. Άρα μας μένουν 10 εκατομμύρια προς συνταξιοδότηση. Η χρηματοδότηση του νέου συστήματος βασίζεται στην απόλυτη αλληλεγγύη. Κάθε πολίτης θα στηρίζει όλους τους υπόλοιπους. Κάθε ενήλικος θα πληρώνει ένα λεπτό του ευρώ τον χρόνο υπέρ της σύνταξης κάθε ενός συνανθρώπου του. Ένα μόνο λεπτό. Από αυτά τα λεφτά συγκεντρώνονται 100 χιλιάδες ευρώ για κάθε συνταξιούχο το χρόνο, δηλαδή πάνω από  8.300 ευρώ το μήνα σύνταξη. Υλοποιούμε τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις. Ανάπτυξη, ανάπτυξη, ανάπτυξη!»

Άδωνις: «Κυρία Στάη ζούμε ιστορικές στιγμές. Το επόμενο νόμπελ οικονομίας ανήκει δικαιωματικά στον Γιάννη με ένα νι. Εγώ κατόπιν αυτού ετοιμάζω βαλίτσες για να μεταναστεύσω. Επειδή όμως πρέπει πρώτα να ξεφορτωθώ κάποια τελευταία κομμάτια που έχουν μείνει, θα μου επιτρέψετε να πω στους αγαπητούς τηλεθεατές ότι συνεχίζεται για λίγες μόνο ακόμα ημέρες η προσφορά μου: ένα σούπερ τάμπλετ που έχει φορτωμένα πάνω από 1000 βιβλία σε ηλεκτρονική μορφή μπορεί να γίνει δικό σας μόνο με 199 ευρώ. Προλάβετε, είναι τα τελευταία κομμάτια. Σε λίγο δεν θα υπάρχει σάλιο. Δείτε το. Είναι μοναδικό στο είδος του.». (σηκώνεται όρθιος και δείχνει ένα τάμπλετ στον κόσμο).

Κωνσταντοπούλου: «ΈΝΣΤΑΣΗ! Είστε εκτός θέματος κύριε Γεωργιάδη και κάνετε παράνομη διαφήμιση σε ενημερωτική εκπομπή. Θα σας αποβάλλω από την αίθουσα. Θα σας υποχρεώσω να σταθείτε για την υπόλοιπη συνεδρίαση όρθιος στον τοίχο με το ένα πόδι σηκωμένο. Ξέρετε τι έπαθε ένας βενζινάς που τα έβαλε μαζί μου;».

Έλλη Στάη: «Οι τηλεθεατές έχουν κυριολεκτικά σπάσει τα τηλέφωνα. Κύριε Σόιμπλε εσείς τι γνώμη έχετε για το νέο σχέδιο Βαρουφάκη;»

Σόιμπλε: «Δεν έχω αντίρρηση. Φθάνει να μην ζητήσετε άλλα λεφτά. Αν δεν θέλετε λεφτά μπορείτε να κάνετε ό,τι σας φωτίσει ο θεός. Αν με ρωτάτε την προσωπική μου γνώμη βέβαια, θα σας έλεγα ότι το σχέδιο είναι εντελώς ΑΝΟΗΤΟ. Για να μπορεί να πληρώσει ο κάθε ενήλικος 1 λεπτό για κάθε έναν από τους υπόλοιπους, χρειάζεται να πληρώνει περίπου 99.999 ευρώ το χρόνο. Νομίζετε ότι γίνεται κάτι τέτοιο;»

Κωνσταντοπούλου: «ΈΝΣΤΑΣΗ! Με με πάνω από 8 χιλιάδες ευρώ σύνταξη το μήνα δεν μπορεί κάποιος να πληρώνει ένα λεπτό τον χρόνο για κάθε συνάνθρωπό του; πού είναι η αλληλεγγύη; Μην ακούτε τον Γερμαναρά κυρία Στάη, είναι ένα ξεροκέφαλο καπιταλιστικό γουρούνι. Δεν έχει ιδέα από σοσιαλισμό και ζηλεύει το κοφτερό μυαλό του συντρόφου Γιάννη.»

Έλλη Στάη: «Αγαπητοί τηλεθεατές, πριν κλείσουμε τη σημερινή μας συζήτηση έχουμε μια ακόμα παγκόσμια αποκλειστικότητα. Μια μεγάλη έκπληξη μόνο για τους τηλεθεατές του Δροσιά TV. Στο δελτίο ειδήσεών μας σήμερα μια ακόμα καλεσμένη έκπληξη: η Πρόεδρος του Δ.Ν.Τ., η διάσημη και σχεδόν όμορφη όσο εγώ, η Κριστίν Λαγκάρντ.» (Η Λαγκάρντ μπαίνει στο χώρο και κάθεται από την πλευρά των Σόιμπλε και Άδωνι σε καρέκλα που επί τόπου στήνεται για αυτήν από κάποιον βοηθό).

Έλλη Στάη: «Καλησπέρα σας και σας ευχαριστούμε για την έκτακτη συμμετοχή σας. Πείτε μας τη γνώμη σας για τα νέα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης».

Κριστίν Λαγκάρντ (με γαλλική προφορά, ελαφρύ ρ και τονισμός όσο πιο πολλών λέξεων στη λήγουσα): «Ελλή ειμαί συγκινημενή που βρισκομαί κοντά σού. Ητάν ονειρό ζωής να βρεθώ στην εκπομπή σου και να μιλησώ στους τηλεθεατές του Δροσιά TV. Επιτελούς τα καταφερά σημερά. Μολίς οι σύμβουλοί μου με ενημερωσάν για το επαναστατικό σχεδιό του Βαρουφακή, καταλαβά πως είχε έρθει η στιγμή να βρεθώ εδώ. Κυριολεκτικά διακτινίστηκα για να σας προλαβώ.

Κριστίν Λαγκάρντ: «Σημερά στην εκπομπή σας θα κανώ μια καταθεσή ψυχής. Οτάν γνωρισά τον Ζαν, το Γιαννή, οπώς τον λετέ εσείς, η ζωή μου άλλαξε. Τίποτε δεν είναι πια το ιδιό. Από τότε και μετά έχω αποφασισεί πως η διαπραγματευσή αυτή δεν πρέπει να τελειωσεί. Ποτέ. Πρέπει να συνεχιστεί για πάντα. Θέλω να έχω το μοναδικό προνομιό να συναντώ το Ζαν συχνά. Δεν χορταίνω να τον ακούω και να τον βλέπω.»

Έλλη Στάη: «Για τις προτάσεις Υπουργού τι γνώμη έχετε;».

Κριστίν Λαγκάρντ: «Μη με ρωτατέ για τις προτασείς. Ο Ζαν είναι artist. Η τέχνη δεν κρίνεται με τη λογική.»

Βαρουφάκης: «Δανάη μπορείς να σταματήσεις την εγγραφή. Η ώρα πέρασε, ίσως πρέπει να ξεκουραστείς. Έχεις μια δύσκολη μέρα αύριο γλυκιά μου.

Καλή μου Κριστίν σε ευχαριστώ πολύ. Με συγκινείς. Θα σε πάω μια βόλτα με τη μηχανή μόλις τελειώσει η εκπομπή.».

Κριστίν Λαγκάρντ: «Μίλ Μερσί Ζαν. Ανυπομονώ. Λοιπόν μαντεμουαζέλ Σταή. Οι προτάσεις του Ζαν δεν έχουν καμιά απολύτως σημασιά. Λεφτά ούτως ή άλλως από το ΔΝΤ δεν πρόκειται να πάρετε όσο δεν θέλετε να συμμαζέψετε το κράτος και την οικονομία σας. Όμως τι σημασία έχει αυτό; τι είναι τα λεφτά μπροστά στα συναισθήματα; Τι είναι μια δανειακή δοσή μπροστά στην αιωνιότητα; Ο Ζαν είναι γνήσιος αρχαίος Έλληνας θεός. Ήδη λατρεύεται σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου. Αυτό είναι που μετράει. Τα υλικά αγαθά έρχονται και παρέρχονται. Εγώ προσωπικά είμαι μια ένθερμη οπαδός του Ζαν. Νομίζω ότι πρέπει να τον αξιοποιήσετε. Μπορείτε να δημιουργήσετε παραστάσεις στην Επίδαυρο με το Ζαν ως κεντρικό χαρακτήρα. Θα γράψετε ξανά ιστορία και θα σπάσουν τα ταμεία.»

Έλλη Στάη: «Μα αφού τον θαυμάζετε τόσο πολύ γιατί δεν εγκρίνετε τις προτάσεις του και ίσως την επόμενη δόση;»

Κριστίν Λαγκάρντ: «Άλλο η δουλειά, άλλο η διασκέδαση. Δεν πρέπει να τα συγχέουμε. Σας ευχαριστώ και πάλι για τη φιλοξενία στην εκπομπή σας. Χάρηκα πολύ που αξιώθηκα να βρεθώ εδώ. Μπον νουί σε όλες και όλους.»

Έλλη Στάη: «Κι εγώ σας ευχαριστώ. Και σε αυτό το σημείο έχει έρθει η ώρα να κλείσουμε. Ευχαριστώ όλους τους προσκεκλημένους και ιδιαίτερα τους τηλεθεατές μας».

Βαρουφάκης: «Καλό βράδυ σε όλες τις θαυμάστριές μου. Σας ευχαριστώ που ήσασταν και σήμερα μαζί μου καλές μου followers. Σας στέλνω τα φιλιά μου από το τουίτερ.».

Άδωνις: «Καλό βράδυ και μην ξεχνάτε, ένα σούπερ τάμπλετ μόνο 199 ευρώ. Τηλεφωνήστε τώρα. Δεχόμαστε και παραγγελίες μέσω διαδικτύου.»

Κωνσταντοπούλου: «ΈΝΣΤΑΣΗ! Άρχισε πάλι την μαύρη διαφήμιση. Θα τον στείλω στη Σιβηρία αυτόν, δεν θα μου γλυτώσει.»

Σόιμπλε: «Γκούτε Ναχτ Έλληνες. Καλή φώτιση». 

Facebook Comments