Κατά 2,3 δισεκ. ευρώ, στα 83 δισ. από 80,7 δισεκ. ευρώ, αύξησε τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών μέσω ELA (μηχανισμός έκτακτης βοήθειας ρευστότητας) κατά τη σημερινή της (Τετάρτη) τηλεδιάσκεψη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Το μαξιλάρι ρευστότητας παραμένει κοντά στα 3 δισεκ. ευρώ.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία αύξηση του ELA από τις 18 Φεβρουαρίου.

Όπως σχολιάζει το Bloomberg, «η ΕΚΤ προσπαθεί να επιτύχει μια ισορροπία μεταξύ της στήριξης των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και τη διαφύλαξη της κεντρικής τράπεζας της χώρας (ΤτΕ), η οποία παρέχει τη βοήθεια, καθώς η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε στάση πληρωμών.
«Ο έλληνας πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας έχει ως στόχο να συναντηθεί με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και το γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ την Τετάρτη στις Βρυξέλλες για να προσπαθήσουν να άρουν το αδιέξοδο στις συνομιλίες» προσθέτει το πρακτορείο.

«Ο ΕLA πρέπει να χρησιμοποιηθεί κατά του κινδύνου ανατροπής της ελληνικής οικονομίας» δήλωσε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Ιβ Μερς από την Φρανκφούρτη τη Δευτέρα. «Το ρίσκο του ‘όχι’ θα διακινδύνευε να ρίξει ένα ολόκληρο οικονομικό σύστημα στο χάος» προειδοποίησε.

Η Κεντρική Τράπεζα θα επανεξετάσει τους όρους χορήγησης ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες αν η Ελλάδα δεν καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές της προειδοποίησε πάντως το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Άρντο Χάνσον.

Η ΕΚΤ, σημείωσε ο κεντρικός τραπεζίτης στην εφημερίδα Wall Street Journal, θα μπορούσε να αναγκασθεί να επανεξετάσει τους όρους χορήγησης έκτακτης ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, εάν επιδεινωθεί περαιτέρω η κατάσταση του χρέους της Ελλάδας ή αν οι τράπεζές της δεν θα είναι πλέον σε θέση να προσκομίσουν επαρκή ενέχυρα.

Ο Άρντο Χάνσον, που είναι επίσης επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Εσθονίας, δήλωσε ότι η χορήγηση του ΕLA στις ελληνικές τράπεζες βασίζεται σε κανόνες. «Εξαρτάται από δύο παράγοντες: Η βοήθεια δίνεται σε φερέγγυες τράπεζες με επαρκή ενέχυρα», σημείωσε. «Εξετάζουμε τα θέματα της φερεγγυότητας των τραπεζών και της ποιότητας των ενεχύρων κάθε εβδομάδα και, εάν αυτά είναι εντάξει, δεν νομίζω ότι υπάρχει οποιαδήποτε βάση να ληφθεί διαφορετική απόφαση», συνέχισε ο κεντρικός τραπεζίτης, προσθέτοντας: «Αλλά αν τα πράγματα αλλάξουν, εάν η ποιότητα των ενεχύρων ή η (προοπτική) βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους αλλάξει, τότε αυτά τα λαμβάνεις υπόψη και επαναξιολογείς».

Facebook Comments