O προϋπολογισμός της Ελλάδας για το 2015, ο οποίος κατατίθεται σήμερα, την έχει θέσει και πάλι σε διαμάχη με την τρόικα, η οποία ανησυχεί έντονα ότι το σχέδιο θα καταλήξει να προκαλέσει στην χώρα ένα μεγαλύτερο δημοσιονομικό έλλειμμα από το προβλεπόμενο, σημειώνει το CNBC.

H κυβέρνηση έχει υποσχεθεί ότι ο προϋπολογισμός δεν θα περιλαμβάνει επιπλέον μέτρα λιτότητας, σε μία προσπάθεια να διαφύγει τον κίνδυνο των πρόωρων εκλογών το 2015, όπως επισημαίνεται. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κέρδιζε τις εκλογές, εάν γίνονταν τώρα.

Η διαφωνία για τον προϋπολογισμό και ειδικά το δημοσιονομικό κενό, έχει καθυστερήσει την αξιολόγηση της Ελλάδας η οποία κινδυνεύει να χάσει την τελική ημερομηνία της 8ης Δεκεμβρίου, προκειμένου να λάβει την τελευταία δόση της βοήθειας. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, θα ανοίξει τον δρόμο ώστε να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την στήριξη της Ελλάδας μετά την ολοκλήρωση του μνημονίου στα τέλη Δεκεμβρίου.

«Μόνο εάν υπάρχει συνολική συμφωνία για την αξιολόγηση μπορούν να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την “επόμενη” ημέρα. Η πλήρης αποστολή της τρόικας θα επιστρέψει στην Ελλάδα όταν υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες», τόνισε στο CNBC μέσω e-mail ο Μαργαρίτης Σχoινάς, o εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν.

Οπως σημειώνει το δίκτυο, αυτή η αβεβαιότητα έχει στείλει και πάλι τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων στα ύψη. Σήμερα, η απόδοση στα 10ετή κινείται στο 8,3%.

«Αυτό που ανησυχεί τους επενδυτές είναι η αβεβαιότητα. Η διαφωνία μεταξύ τρόικας και κυβέρνησης και ο κίνδυνος των πρόωρων εκλογών, καλύπτει πλήρως τη βραχυπρόθεσμη με μεσοπρόθεσμη θετική εικόνα για τα ελληνικά ομόλογα», τονίζει ο David Schnautz, στρατηγικό αναλυτής Commerzbank.

«Η Ελλάδα θα χρειαστεί οικονομική στήριξη το 2015. Μόλις ξεκαθαρίσουν όλα αυτά θα ξεκαθαρίσει και η κατάσταση για την Ελλάδα. Μάλλον τα πράγματα θα χειροτερέψουν, πριν γίνουν καλύτερα», καταλήγει.

Facebook Comments