Χαμηλότοκο δάνειο με μακρά περίοδο αποπληρωμής θα λάβει η Κύπρος από τους δανειστές της, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, κάνοντας σήμερα έκκληση στη βουλή να εγκρίνει τη δανειακή σύμβαση και το μνημόνιο.

Το επιτόκιο, είπε, υπολογίζεται στα 2,5%, επισημαίνοντας ότι δεν θα είναι σταθερό αλλά θα εξαρτάται από το επιτόκιο που θα δανείζεται ο μηχανισμός.

Σημείωσε παράλληλα ότι είναι το χαμηλότερο επιτόκιο όλων των δανείων που έχει η Κύπρος τα οποία θα αναχρηματοδοτηθούν με χρήματα του μηχανισμού και η περίοδος αποπληρωμής του θα είναι 15 χρόνια.

Ο κ. Γεωργιάδης έφερε ως παράδειγμα το ρωσικό δάνειο όπου το επιτόκιο είναι 4,5% και ο χρόνος αποπληρωμής του είναι τεσσεράμισι χρόνια.

Σε σχέση με τη ρήτρα πρόωρης αποπληρωμής του δανείου, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι υπάρχει πρόνοια σύμφωνα με την οποία εάν επιθυμεί αποπληρωμή του δανείου, θα πρέπει να καταβληθούν €100 εκ.

Διευκρίνισε ωστόσο ότι στο κόστος της πρόωρης αποπληρωμής υπάρχει φόρμουλα η οποία θα προσμετρά το ποσό του δανείου που θα υπολείπεται και ο χρόνος.

Σημείωσε επίσης ότι οι όροι του δανείου είναι συνήθεις όροι, επισημαίνοντας ότι δεν φέρει ένσταση όλες οι δανειακές συμβάσεις να προωθούνται στη βουλή και να μην μπορεί η οποιαδήποτε κυβέρνηση να δανείζεται ανεξέλεγκτα.

Ο υπουργός Οικονομικών είπε επίσης ότι στο οικονομικό πακέτο δεν μπορεί να υπάρχει πρόνοια για τις δύο τράπεζες αφού για αυτές αποτυπώνεται η απόφαση του Eurogroup.

Ο κ. Γεωργιάδης υπέδειξε ότι στο μνημόνιο προβλέπεται ανακεφαλαιοποίηση του συνεργατισμού μέσω πόρων του προγράμματος.

«Εάν αποφύγουμε να εκπληρώσουμε μια προϋπόθεση €1,5 δισ., αφαιρούμε τη δυνατότητα για ανακεφαλαιοποίηση του συνεργατισμού, προσθέτοντας ότι δεν μπορούμε να αφαιρέσουμε ένα τόσο μεγάλο ποσό».

Η συγκεκριμένη τοποθέτηση του υπουργού έγινε μετά από ερώτηση που υπέβαλε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος διερωτήθηκε κατά πόσο η κυβέρνηση χωρίς ιδιωτικοποιήσεις θα διασφαλίσει την ανακεφαλαιοποίηση του συνεργατισμού.

Αναφορικά με τις προβλέψεις για το ύψος της ύφεσης και της ανεργίας, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι ενδεχομένως να είναι το αισιόδοξο σκέλος παρά το ακραίο σενάριο.

Απαντώντας σε ερωτήσεις κατά πόσον θα χρειαστεί να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα, είπε ότι η Κύπρος είναι αποκλεισμένη από τις αγορές, δεν μπορεί να δανείζεται για να καλύπτει τα ελλείμματα της, επισημαίνοντας ότι το μόνο περιθώριο που έχει η χώρα μέχρι το 2016 για να ξοδεύει περισσότερα, είναι από τα δημόσια έσοδα και από τα €3,4 δισ. της βοήθειας που θα καλύπτουν τα δημοσιονομικά ελλείμματα.

«Εάν θα υπάρξει λήψη επιπρόσθετων μέτρων», είπε, «εξαρτάται από τη συνέπεια μας και την αποφασιστικότητα μας για να προχωρήσουμε σε παράλληλα προγράμματα τόνωσης της οικονομίας, άρση των γραφειοκρατικών και ολιγοπωλιακών εμποδίων.

Ο υπουργός τόνισε ότι εάν δεν υπάρξουν πρόσθετα έσοδα οι δαπάνες του κράτους θα πρέπει να μειωθούν, τονίζοντας ότι όσο ενθαρρύνουμε την οικονομική δραστηριότητα και αυξάνονται τα έσοδα, θα υπάρξει χαλάρωση από την πίεση.

Facebook Comments