Στη σκιά της αναστολής της χρηματοδότησης της Κύπρου από τους διεθνείς πιστωτές, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προεδρεύσει το πρωί σύσκεψης με τους υπουργούς οικονομικών και εσωτερικών για να εξετάσει εκ νέου της κατάσταση.

Στη σύσκεψη θα αξιολογηθούν οι επιπτώσεις από τυχόν άρνηση της τρόικας να επιστρέψει επίσημα στην Κύπρο για την έκτη αξιολόγηση, ως μέτρο αντίδρασης για το ότι η βουλή ανέστειλε την εφαρμογή του νόμου για τις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων μέχρι τις 30 Ιανουαρίου 2015.

Το νομοθέτημα για τις εκποιήσεις αποτελούσε προαπαιτούμενο για τους διεθνείς πιστωτές.

Ο πρόεδρος είχε δηλώσει λίγο πριν εκπνεύσει το 2014 ότι θα αναπέμψει το νόμο που ψήφισε η βουλή, προκαλώντας την αντίδραση της αντιπολίτευσης.

Ο κ. Αναστασιάδης έχει χρονικό περιθώριο μέχρι τις 8 Ιανουαρίου να αναπέμψει τη σχετική νομοθεσία και οι πληροφορίες φέρουν τον πρόεδρο να αποστέλλει σχετική επιστολή προς τον πρόεδρο της βουλής Γιαννάκη Ομήρου το αργότερο μέχρι τις 7 Ιανουαρίου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε στη StockWatch ότι η κυβέρνηση θα ήθελε να αποφευχθεί η αναπομπή γι’ αυτό και θα επιδιώξει να υπάρξει συναίνεση με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις.

«Θα αξιολογηθούν όλα τα δεδομένα όπως έχουν διαμορφωθεί μετά και την απόφαση του ΔΝΤ να αναστείλει την εκταμίευση της δόσης των €86 εκ. και των προθέσεων των επικεφαλής των διεθνών δανειστών της χώρας να μην κατέλθουν στο νησί στις 27 Ιανουαρίου, όπως έχει προγραμματιστεί», παρατήρησε ο εκπρόσωπος.

Ο εκπρόσωπος ανέφερε ακόμη ότι σε λίγες μέρες αναμένεται να είναι έτοιμο και το τέταρτο νομοθέτημα που θα διέπει το πλαίσιο αφερεγγυότητας.

Ενώπιον της βουλής έχουν κατατεθεί τρία νομοθετήματα και αναμένεται η ολοκλήρωση και του πέμπτου νομοθετήματος που θα αφορά στην προστασία της πρώτης κατοικίας.

Σε ότι αφορά τις επόμενες κινήσεις των διεθνών δανειστών, φαίνεται ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει ενημερωθεί επίσημα και οριστικά αν οι επικεφαλής της τρόικας θα επιστρέψουν στο νησί στο πλαίσιο της επόμενης αξιολόγησης του προγράμματος.

Οι διεθνείς πιστωτές είχαν εκφράσει έντονη δυσαρέσκεια εξαιτίας της απόφασης της κυπριακής βουλής να αναστείλει την εφαρμογή του νόμου για τις εκποιήσεις.

Το Eurogroup αναμένεται να συνέλθει στις 26 και 27 Ιανουαρίου στην πρώτη σύνοδο του για το 2015. Παρών θα είναι και ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Η κυπριακή κυβέρνηση, που έχει να αναχρηματοδοτήσει χρέος €2,9 δις το 2015, δεν θα ήθελε να διακοπεί το πρόγραμμα της χώρας, ανεξάρτητα από την απόφαση της βουλής.

Σύμφωνα με πηγή της ΕΕ ούτε η τρόικα θα ήθελε να διακοπεί το πρόγραμμα και γι’ αυτό οι διεθνείς πιστωτές προσανατολίζονται να αποστείλουν στο νησί τεχνοκρατικά κλιμάκια.

Αν η κυπριακή βουλή δεν παρατείνει την αναστολή της εφαρμογής των εκποιήσεων, τότε οι επικεφαλής της τρόικας δεν αποκλείεται να έλθουν για αξιολόγηση του προγράμματος μετά τις 30 Ιανουαρίου, ημερομηνία μέχρι την οποία έχει ανασταλεί η εφαρμογή του νομοσχεδίου των εκποιήσεων.

Facebook Comments