Στο αμερικάνικο χρηματιστήριο, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο στον κόσμο, συναντούμε πάρα πολλές εταιρίες που υπόσχονται αλματώδη ανάπτυξη. Σε μια χώρα που παραμένει κορυφαία στην καινοτομία, υπάρχουν τεχνολογικοί τομείς που μπορεί να θυμίζουν ταινίες επιστημονικής φαντασίας, όμως οι εφαρμογές τους αναμένεται να μπουν σύντομα στην καθημερινότητά μας, αλλάζοντάς την ριζικά.

Πάνω από 10.000 μετοχές, από όλους τους κλάδους της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Από μικρές ελπιδοφόρες επιχειρηματικές προσπάθειες, μέχρι κολοσσούς όπως η Apple, η IBM, η Microsoft,  με κεφαλαιοποίηση που ξεπερνά σε μέγεθος το ΑΕΠ των περισσότερων χωρών. Ανάμεσά τους και εξαιρετικά κερδοφόροι, πολλά υποσχόμενοι κλάδοι, που φαντάζουν εξωτικοί για τον μέσο έλληνα επενδυτή.

Για παράδειγμα εκείνος της βιοτεχνολογίας.   
Φανταστείτε τι καλά που θα ήταν, να αγοράσουμε μετοχές κάποιας φαρμακευτικής εταιρίας και την επόμενη ημέρα να ανακοινώσει πως ανακάλυψε το φάρμακο για τον καρκίνο που θα θεραπεύσει εκατομμύρια ασθενείς.
Όνειρο; Ίσως

Αλλά η Wall Street μας δίνει αυτήν την δυνατότητα

Άλλο παράδειγμα, είναι  τομέας της τρισδιάστατης εκτύπωσης. Ήδη κυκλοφορούν τρισδιάστατοι εκτυπωτές που μπορούν να κατασκευάζουν αντικείμενα σε τρεις διαστάσεις.
Έχουμε μπει στην νέα βιομηχανική εποχή όπου οι μηχανές μπορούν να παρασκευάσουν πολύ διαφορετικά αντικείμενα, σε ένα μόλις εργοστάσιο, σε μία μόνο γραμμή παραγωγής.
Ο ίδιος ο Ομπάμα αναφερόμενος στις τρισδιάστατες εκτυπώσεις, ισχυρίζεται πως θα φέρουν την επανάσταση στον τρόπο που κάνουμε σχεδόν τα πάντα.

Σήμερα θα επεκταθούμε λιγάκι σε ένα άλλο κλάδο, αυτό της αναγνώρισης φωνής. Συγκεκριμένα με τις εφαρμογές που έχουν προχωρήσει τόσο τεχνολογικά, που έχουνε περάσει  πλέον σε όρους τεχνητής νοημοσύνης.

Πιθανότατα θα έχετε δει εικόνες από τα επόμενα smartphone που σχεδιάζει η Αpple και η Google. Έχουν την μορφή ρολογιού ή γυαλιών. Κοινό χαρακτηριστικό τους είναι πως δεν θα υπάρχει χώρος να πληκτρολογούμε εντολές. Αναγκαστικά θα ενεργοποιούνται μόνο με τη φωνή.
Ειδικά η Apple, μας έχει προειδοποιήσει πως το επόμενο iphone δεν θα διαθέτει κανένα πλήκτρο. Όλα θα γίνονται με φωνητικές εντολές.

Δεν είναι όμως μόνο τα smartphones που έχουν ενσωματωμένη αυτήν την τεχνολογία. Τα πολυτελή αυτοκίνητα επίσης. Μεγάλοι κατασκευαστές αυτοκινήτων, όπως η Ford, η BMW κ.α. προσθέτουν αυτήν την τεχνολογική ευκολία, ικανοποιώντας τους απαιτητικούς πελάτες τους που είναι πρόθυμοι να πληρώσουν για να την αποκτήσουν.

Η δυνητική αγορά είναι τεράστια. Εκτός από τις νέες συσκευές που αναμένεται να βγουν  στα επόμενα δύο χρόνια, δηλαδή τα iWatch ή τα Google γυαλιά, είναι λογικό να αναμένει κανείς ότι μέσα σε πέντε χρόνια, όλα τα smartphones, τηλεοράσεις, υπολογιστές, ταμπλέτες, GPS, κονσόλες παιχνιδιών, θα πωλούνται με αυτήν την τεχνολογική διευκόλυνση.

Οι κυρίαρχες εταιρίες του κλάδου είναι η Google και η Nuance.

Η πρώτη δεν έχει ανάγκη από συστάσεις. Δεδομένου ότι η ομάδα έρευνας της είναι πραγματικά ταλαντούχα, είναι πολύ πιθανό ότι σε ένα ή δύο χρόνια, η Google θα είναι πολύ ανταγωνιστική σε αυτόν τον τομέα.
Η Nuance από την άλλη είναι μια μικρή σχετικά εταιρία, για τα μεγέθη των ΗΠΑ. Είναι όμως αποκλειστικά προσανατολισμένη σε αυτήν την εφαρμογή και ήδη κολοσσοί όπως η Apple και Samsung χρησιμοποιούν την δικιά της τεχνολογία.

Οι υποψήφιοι επενδυτές που επιθυμούν να τοποθετηθούν στον κλάδο, δεν έχουν παρά να συγκρίνουν, να παρακολουθήσουν, να μιλήσουν με τους κατάλληλους συμβούλους και να επιλέξουν αυτό που τούς ταιριάζει ως επενδυτικό προφίλ.


Ο Βασίλης Παζόπουλος  είναι ιδρυτικό μέλος του GreekTrader.gr,  οικονομικός αναλυτής με ειδικότητα στις αμερικάνικες μετοχές, [email protected]

Facebook Comments