Τι πιθανότητες δίνετε στον Πάνο Καμένο να ρίξει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ; Αστεία ερώτηση, έτσι; Πράγματι, όπως εξελίχτηκαν τα πράγματα, κάτι τέτοιο μοιάζει πέρα για πέρα απίθανο. Ο υπουργός άμυνας υιοθέτησε μια τόσο αλλοπρόσαλλη και τυχοδιωχτική γραμμή, που ακόμα και ο πιο αφελής ψηφοφόρος του δεν μπορεί παρά να αναρωτιέται σήμερα τι ρόλο παίζει ο αρχηγός του. Όλα όσα έγιναν μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας για το Μακεδονικό, μετά από όσα ακούστηκαν στην Βουλή από τον ίδιον και βουλευτές του, αλλά και μετά τις αποχωρήσεις από το κόμμα του που έγιναν γνωστές, οι ΑΝΕΛ κινδυνεύουν  να δουν την εκλογική τους βάση να εξαϋλώνεται.

Δεν μπορεί να μην το βλέπει αυτό ο τετραπέρατος Πάνος. Κι αν τώρα δεν έκανε το αποφασιστικό βήμα για να να επανασυστήσει το «Κίνημα» του (διότι αποχωρώντας απ’ την κυβέρνηση θα υπονόμευε ο ίδιος το αφήγημα του για έξοδο απ’ τα μνημόνια), αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα το αποτολμήσει κάποια στιγμή στο μέλλον. Προσωπικά πιστεύω ότι δεν έχει άλλη επιλογή από μια «βαριά» κίνηση υψηλού συμβολισμού και αποτελέσματος, αλλιώς μετά τις επόμενες εκλογές θα κάθεται σπίτι του άπραγος, με εισαγγελείς να ψάχνουν τα πεπραγμένα του στο υπουργείο άμυνας. 

Τα περιθώρια και οι επιλογές του δεν είναι άπειρες. Ίσα-ίσα που μάλλον περιορίζεται σε μια και μοναδική. Πριν την κύρωση της συμφωνίας στην Βουλή, να αποχωρήσει απ’ την κυβέρνηση αποσύροντας και την εμπιστοσύνη του προς τον Αλέξη. Έτσι θα μπορέσει, έστω και την ύστατη στιγμή να ισχυριστεί πως «όχι μόνο δεν ψήφισε την συμφωνία, αλλά έκανε και ότι μπορούσε για να μην περάσει» όπως είπε προχθές στην Βουλή. Δεν σημαίνει βέβαια ότι μια τέτοια κίνηση θα τον σώσει, ίσως είναι πια πολύ αργά για κάθε αντιστροφή. Αλλά κάτι πρέπει να κάνει και πιστεύω ότι ο ίδιος το προγραμματίζει. Φυσικά,  ο Αλέξης τα ξέρει όλα τούτα, πιθανότατα έχουν ήδη συνεννοηθεί οι δυο τους.

Πότε θα το κάνει Πάνος; Σύμφωνα με το κείμενο της συμφωνίας που υπογράφτηκε στις Πρέσπες, οι Σκοπιανοί είναι υποχρεωμένοι να ολοκληρώσουν τις προβλεπόμενες διαδικασίες τους ως το τέλος του ’18. Αμέσως μετά υποχρεωτικά θα γίνει η ψηφοφορία στην ελληνική Βουλή. Που καταλήγουμε λοιπόν; Ότι είναι η σειρά του Τσίπρα να πάρει αποφάσεις. Είτε θα πάει σε εκλογές πριν το τέλος του ’18 (αφήνοντας στον επόμενο το αγκάθι της κύρωσης), είτε θα προσπαθήσει να φτιάξει νέο κυβερνητικό σχήμα που δεν θα περιέχει τους ΑΝΕΛ και θα στηρίζεται στο Ποτάμι και σε ανεξάρτητους. Αριθμητικά του βγαίνει, πολιτικά μοιάζει παρακινδυνευμένο, θνησιγενές, ίσως και λίγο γελοίο. Εκτός αν υποθέσουμε ότι ο Πάνος δεν θα ψηφίσει στη Βουλή την συμφωνία αλλά θα μείνει ως εταίρος, γεγονός που θα σημάνει το τελικό πολιτικό του θάνατο. Εκτιμώ ότι θα προχωρήσει σε σοβαρότερη κίνηση. Τι βγάζει όλο αυτό το σκάκι; Κατά την γνώμη μου, εκλογές το φθινόπωρο.

Facebook Comments