Την Κυριακή 24 Ιουνίου αναμένεται να διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές στην Τουρκία με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν οριακή νίκη (50,3%) του Ερντογάν από την πρώτη Κυριακή. Σε περίπτωση που συγκεντρώσει κάτω του 50% θα ακολουθήσει ένα δεκαπενθήμερο κορύφωσης του προεκλογικού αγώνα σε μία χώρα που έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτου ανάγκης μετά την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016. Ο πρόεδρος της Τουρκίας προκειμένου να ξεπεράσει το πολυπόθητο 50% κάνει σχεδόν τα πάντα. Ένα εξ αυτών είναι να θέσει στην πολιτική του αντζέντα τα δικαιώματα των ζώων με αφορμή την τραγική κακοποίηση ενός κουταβιού.

Το μαύρο κουταβάκι της φωτογραφίας βρέθηκε φρικτά κακοποιημένο, με ακρωτηριασμένα τα τέσσερα πατουσάκια του και την ουρά του σε δάσος στην περιοχή Σαπάντζα, στην επαρχία Σακάρια, στη βορειοδυτική Τουρκία. Αν και έλαβε κτηνιατρική περίθαλψη, δεν άντεξε και εξέπνευσε κατά τη διάρκεια του χειρουργείου. Το γεγονός πήρε πολύ μεγάλη δημοσιότητα στην Τουρκία και έγινε πρώτο θέμα όχι μόνο από τα Μέσα Ενημέρωσης αλλά και από τους πολιτικούς. Όλοι οι πολιτικοί, ανεξαρτήτως κόμματος, καταδίκασαν το γεγονός και επέδειξαν ιδιαίτερη και πρωτοφανή ευαισθησία.

Κορύφωση αποτέλεσε όταν ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη μίλησε τόσο για το γεγονός όσο και για τα δικαιώματα των ζώων. Συγκεκριμένα ενημέρωσε ότι η αστυνομία συνέλαβε τον ύποπτο για την αποτρόπαια πράξη, έναν χειριστή μηχανημάτων. Και δεσμεύτηκε ότι θα αλλάξει την τουρκική νομοθεσία για την προστασία των δικαιωμάτων των ζώων μετά τις εκλογές της 24ης Ιουνίου.

Είτε στο σπίτι είτε στο δρόμο, θα εξετάσουμε τον νόμο και θα τον αξιολογήσουμε. Ο εργάτης συνελήφθη. Οι αρχές στην Σαπάντζα διέταξαν τη σύλληψή του. Δεν υπάρχει τίποτα το αποδεχτό σε αυτό, αλλά είναι επίσης πολύ σημαντικό να δείξουμε ότι το αντιλαμβανόμαστε.

Συνηθίζω να επισημαίνω ότι η φιλοζωία είναι ζήτημα πολιτισμού και η λύση για του ζητήματος των αδέσποτων ζώων και των κακοποιήσεων είναι πολιτική, κάτι το οποίο φαίνεται να αντιλαμβάνεται ακόμη και ο αυταρχικός πρόεδρος Ερντογάν. Έστω κι αν οι λόγοι είναι ψηφοθηρικοί. Πάντως είναι σημαντικό ότι τα δικαιώματα των ζώων μπαίνουν στην προεκλογική αντζέντα σε μία χώρα με οριακή δημοκρατία.

Facebook Comments