Για ένατο συνεχόμενο μήνα υποχώρησαν οι τιμές των ακινήτων στην Κίνα τον Ιανουάριο, εντείνοντας τις αποπληθωριστικές πιέσεις που επιδρούν στην κινεζική οικονομία. Ωστόσο επιβραδύνθηκε ο ρυθμός πτώσης των τιμών ιδίως στις μεγάλες πόλεις, γεγονός που ερμηνεύτηκε από τις αγορές ως σημάδι σταθεροποίησης της αγοράς και οδήγησε τις κινεζικές μετοχές στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών εβδομάδων.

Βέβαια, οι περισσότεροι αναλυτές ομολογούν ότι είναι απίθανο να υπάρξει, βραχυπρόθεσμα, ανάκαμψη ολόκληρης της αγοράς ακινήτων εξαιτίας του τεράστιου αποθέματος απούλητων κατοικιών, ιδίως στις λεγόμενες «δεύτερης κατηγορίας» κινεζικές πόλεις.

Η βιομηχανία ακινήτων συνεισφέρει το 15% του κινεζικού ΑΕΠ, οπότε τα σημάδια περί πιθανής σταθεροποίησής της στο χαμηλό επίπεδο θα πρέπει να ανακουφίσει το Πεκίνο και την κινεζική κεντρική τράπεζα. Υπενθυμίζεται πως το 2014 η ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 24 ετών. Κατά μέσον όρο οι τιμές των ακινήτων στις 70 μεγαλύτερες κινεζικές πόλεις υποχώρησαν κατά 0,4% τον Ιανουάριο σε σχέση με τον Δεκέμβριο, οπότε και είχαν υποχωρήσει κατά 0,3%.

Στο Πεκίνο οι τιμές των νεόδμητων κατοικιών υποχώρησαν κατά 0,1% μεταξύ Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου από 0,2% που είχαν υποχωρήσει τον προηγούμενο μήνα. Στη Σαγκάη οι τιμές παρέμειναν αμετάβλητες ύστερα από οκτώ συνεχόμενους μήνες υποχώρησης. «Τα στοιχεία του Ιανουαρίου επιβεβαιώνουν την εκτίμησή μας πως η διόρθωση στην αγορά κατοικίας θα συνεχιστεί ολόκληρο το 2015. Θα υπάρχουν διαφοροποιήσεις μεταξύ διαφορετικών πόλεων καθώς υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση για τις πόλεις πρώτης κατηγορίας, ενώ θα συνεχιστεί η κατάσταση υπερπροσφοράς στις υπόλοιπες», εξηγεί στο Reuters ο κ. Γιανγκ Ζάο, οικονομολόγος της Nomura.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της κινεζικής στατιστικής υπηρεσίας, παρατηρείται σταθεροποίηση των τιμών στα μεγάλα αστικά κέντρα, επιβράδυνση της πτώσης στις πόλεις δεύτερης κατηγορίας και επιτάχυνσή της στις πόλεις τρίτης κατηγορίας. Ορισμένοι μεγάλοι εργολάβοι υποστηρίζουν ότι σκοπεύουν να προχωρήσουν το 2015 σε αύξηση των τιμών για πολυτελείς κατοικίες που βρίσκονται σε καλές περιοχές.

«Οι εργολάβοι πήραν μια ανάσα από την προσπάθεια να πουλήσουν σπίτια ρίχνοντας τις τιμές, οπότε οι τιμές επέστρεψαν στα κανονικά επίπεδα, γι’ αυτό και παρατηρούμε επιβράδυνση της πτώσης των τιμών. Ομως αυτό δεν σημαίνει ότι ανακάμπτει η αγορά, ούτε ότι αυξάνονται και πάλι οι τιμές», σχολίασε ο κ. Μάο Ντακίνγκ, αντιπρόεδρος της Vanke που είναι ο μεγαλύτερος εργολάβος κατοικιών στην Κίνα.

Facebook Comments