Στις αρχικές της δηλώσεις στη φετινή της συνέντευξη τύπου στο Βερολίνο η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επισήμανε πως οικονομικά η Γερμανία βρίσκεται σε καλή πορεία, το αργότερο τον επόμενο χρόνο το δημόσιο χρέος της χώρας θα πέσει κάτω από το 60% του ΑΕΠ, δηλαδή το ανώτατο όριο που θέτει η συνθήκη του Μάαστριχτ. Στη συνέχεια πάντως οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων περιστράφηκαν γύρω από άλλα θέματα: κυρίως τον αμερικανό πρόεδρο και το προσφυγικό. Η καγκελάριος αναφέρθηκε όμως και στο ελληνικό χρέος.

Αναφορές στο ελληνικό χρέος

Απαντώντας σε ερώτηση για τη συμφωνημένη με τους Θεσμούς μακρά διάρκεια των πρωτογενών πλεονασμάτων στο δημόσιο προϋπολογισμό της Ελλάδας η Άνγκελα Μέρκελ επισήμανε πως μόνο κατά αυτό τον τρόπο θα μειωθεί το χρέος. Παρ ότι η Ευρωζώνη δεν μπορούσε να αποφασίσει μια «κλασσική» περικοπή του χρέους, σειρά μέτρων στο «πλαίσιο των κανόνων» είχαν όμως ως συνέπεια τη μείωσή του. Η επιμήκυνση αποπληρωμής του χρέους συνιστά πάντως «ένδειξη εμπιστοσύνης» προς την Ελλάδα: «Της δίνουμε χρόνο για δεκαετίες να ξεπεράσει μια δύσκολη κατάσταση.» Αναφορικά με την ημέρα εξόδου από τα προγράμματα, την 20ή Αυγούστου, η καγκελάριος αναγνωρίζει ότι πρόκειται για μια «σημαντική ημέρα». Παράλληλα όμως διευκρίνισε  πως την ημέρα αυτή τα προγράμματα «δεν σταματούν να έχουν επίδραση». Όπως τόνισε ακόμη, «θα πρέπει και στο μέλλον ο ένας να βασίζεται στον άλλο».

Στο πλαίσιο των απαντήσεων της για το προσφυγικό η καγκελάριος διέψευσε κατηγορηματικά συναλλαγή με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, δηλαδή τη διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά έναντι μιας συμφωνίας Ελλάδας-Γερμανίας στο προσφυγικό. Δεν θα ήταν προς το συμφέρον κανενός από τους δύο να «συνδεθούν» αυτά τα δύο θέματα, τόνισε η κ. Μέρκελ. Πάντως, χαρακτήρισε ως «καλή λύση» το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση θα καλύψει το κενό των 28 εκ. Ευρώ που δημιουργεί ο μειωμένος ΦΠΑ με ισοδύναμα. Η αλλαγή στο τρέχον πρόγραμμα θα συζητηθεί στην Επιτροπή Προϋπολογισμού της γερμανικής βουλής την 1η Αυγούστου, ανακοίνωσε η καγκελάριος, δίνοντας την εντύπωση πως πρόκειται για μια τυπική διαδικασία.

Facebook Comments