Όχι. Το Μνημόνιο δεν σκίστηκε, όπως 2 χρόνια τώρα υποσχόταν ο ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε παρατάθηκε, όπως -αποτυχημένα- προσπαθεί η κυβέρνηση εδώ και 5 μήνες. Το δεύτερο Μνημόνιο εξέπνευσε στις 01:00 τα ξημερώματα.

Οι περισσότεροι πολίτες, δεν περίμεναν ακριβώς έτσι αυτή την στιγμή. Με ουρές δηλαδή στα ΑΤΜ για 50 ευρώ και αντίστοιχα 120 ευρώ για τους συνταξιούχους ώστε να μπορέσουν περάσουν την βδομάδα.

Μέσα στο γενικότερο κλίμα, ήρθε να προστεθεί και η αδυναμία της Ελλάδας να πληρώσει η δόση των 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ στο ΔΝΤ. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για την πρώτη φορά στην 70ετή ιστορία του Ταμείου, που μια ανεπτυγμένη οικονομία δεν εξυπηρετεί εγκαίρως τις οφειλές της, αλλά και για τη μεγαλύτερη μη πληρωμή σε οποιοδήποτε πρόγραμμα στήριξης του Ταμείου.
 

Εμείς με τη σειρά μας, αναμένουμε την λήξη της σημερινής συνεδρίασης σχετικά με το δάνειο από τον ESM που ζητά η Ελλάδα, τη συνεδρίαση της ΕΚΤ για τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, ώστε να αποσαφηνιστεί η κατάσταση στην οποία θα βρίσκεται η χώρα τις επόμενες μέρες, και φυσικά το δημοψήφισμα της Κυριακής, ώστε να αποσαφηνιστεί το μέλλον της τα επόμενα χρόνια. Μέλλον, το οποίο δεν έχει και τους καλύτερους οιωνούς.

Οι ελληνικές τράπεζες θα ανοίξουν την επόμενη βδομάδα. Με νέο νόμισμα; Με κούρεμα στις καταθέσεις; Αλώβητες; Ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο. Είτε όμως η χώρα επιστρέψει στη δραχμή, είτε περάσει τελικά η τραγική συμφωνία -συμφωνία που η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να διαπραγματευτεί όλους αυτούς τους μήνες- ο ελληνικός λαός θα υποφέρει. Για ακόμη μία φορά. Και δυστυχώς, μονάχα λίγοι το έχουν αντιληφθεί.

Αδικαιολόγητα πλανεμένοι; Αθεράπευτα αισιόδοξοι; Πολλοί είναι οι πολίτες που πιστεύουν πως το “όχι” στο δημοψήφισμα, δεν είναι όχι στο ευρώ, αλλά όχι στα νέα μέτρα. Και φυσικά, πως μετά το όχι, θα ακολουθήσει μία -πως την είπε ο Βαρουφάκης- “βιώσιμη συμφωνία”. Ναι, είναι η ίδια συμφωνία που επιδιώκει ο πρωθυπουργός καιρό τώρα. Και αυτό δεν τον αμφισβητεί κανένας! 

Όμως στο τέλος, δεν μετράει η καλή πρόθεση, αλλά το αποτέλεσμα. Και στην προκείμενη περίπτωση, το αποτέλεσμα είναι πως μετά από 5 μήνες διαπραγμάτευσης, η ελληνική κυβέρνηση δεν κατάφερε να κλείσει μία καλή συμφωνία, ούτε να υλοποιήσει το “Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης”, ούτε καν να καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ. Το μόνο που κατάφερε ήταν να οκταπλασιάσει τα μέτρα Χαρούβελη. Το μόνο που κατάφερε, ήταν μία άθλια συμφωνία που τώρα “πετάει” στον ελληνικό λαό, ώστε να αποφασίσει αυτός αν θέλει ή όχι. Απαλάσσοντας ταυτόχρονα τον εαυτό της από κάθε πολιτική ευθύνη.

Μετά από 5 χρόνια βαθιάς κρίσης, είναι η πρώτη φορά που οι ελληνικές τράπεζες κλείνουν. Μετά από 5 χρόνια σκληρών θυσιών της ελληνικής κοινωνίας, είναι η πρώτη φορά που η χώρα βρίσκεται τόσο κοντά στην χρεοκοπία. “Ναι” ή “Όχι” την Κυριακή, τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα. Ας έχουν τουλάχιστον μία ελπίδα…

Facebook Comments