Τα αποτελέσματα της δημοσιονομικής πολιτικής των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι, δυστυχώς, από καιρό ορατά. Η φοροκαταιγίδα και το «σκούπισμα» των ταμειακών διαθέσιμων του Δημοσίου έχουν εκτοξεύσει το ιδιωτικό χρέος σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, έχουν αυξήσει δραματικά τις κατασχέσεις και έχουν «στεγνώσει» την αγορά. Και όλα αυτά στο βωμό της συγκέντρωσης κρατικών εσόδων και της τόνωσης της οικονομίας.

Μάταια, όμως. Τελευταίο δείγμα αυτής της αποτυχημένης δημοσιονομικής πολιτικής είναι τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το πρώτο εξάμηνο του 2018, που ανακοίνωσε πρόσφατα το Υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με αυτά, τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού, αλλά και το πρωτογενές πλεόνασμα παρουσιάζουν πτωτική πορεία.

Ειδικότερα, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 2,31 δις ευρώ, έναντι ελλείμματος 1,59 δις ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2017. Το περιβόητο πρωτογενές πλεόνασμα, για το οποίο η Κυβέρνηση στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2019-22 δεσμεύτηκε ότι θα εκτιναχθεί σε δυσθεώρητα ύψη, έχει πάρει την «κατηφόρα». Έτσι, αν και τον περασμένο Μάιο έφτανε στα 1,525 δις ευρώ και ήταν 8,5 φορές μεγαλύτερο από το στόχο στον Προϋπολογισμό του Δεκεμβρίου (180 εκατομμύρια ευρώ), τον Ιούνιο μειώθηκε κατά 908 εκατομμύρια ευρώ ή 59,5% και διαμορφώθηκε στα 617 εκατομμύρια ευρώ.

Μειωμένες κατά 800 εκατομμύρια ευρώ έναντι του στόχου ήταν και οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για το ίδιο διάστημα. Ειδικότερα, αυτές ανήλθαν στα 24.278 δις ευρώ και όχι στα 25.078 δις, όπως προβλεπόταν. Στο ίδιο κλίμα, απόκλιση 122 εκατομμύρια ευρώ έναντι του στόχου παρουσίασαν και οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, λόγω των περικοπών σε δαπάνες δημόσιας υγείας για επιχορηγήσεις νοσοκομείων και ΥΠΕ-ΠΕΔΥ. Οι δαπάνες αυτές έφτασαν τα 23.321 εκατομμύρια ευρώ. Παρομοίως, οι δαπάνες του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων διαμορφώθηκαν στα 956 εκατομμύρια ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση 679 εκατομμύρια ευρώ ή 41,5% έναντι του στόχου. Υπενθυμίζω ότι στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα στόχος ήταν να έχουν δαπανηθεί 1,635 δις ευρώ στις δημόσιες επενδύσεις, προκειμένου να υπάρξει ανάπτυξη. Είναι φανερό, όμως, ότι η Κυβέρνηση δεν νοιάζεται τόσο για την πραγματική ανάπτυξη της οικονομίας, όσο για τη δημιουργία ψευδών εντυπώσεων περί βελτίωσης της οικονομικής κατάστασης.

Υπολογίζεται, μάλιστα, ότι αν το ελληνικό Δημόσιο απέδιδε τους προϋπολογισθέντες πόρους και τα ληξιπρόθεσμα χρέη του στους φορείς της γενικής Κυβέρνησης και προχωρούσε στις δημόσιες επενδύσεις για τις οποίες είχε δεσμευτεί, το πρωτογενές αποτέλεσμα του πρώτου εξαμήνου θα ήταν σημαντικά χαμηλότερο.

Στην περίπτωση που η Χώρα μας δεν επιτύχει τα επόμενα χρόνια πλεόνασμα ύψους  3,5% του ΑΕΠ, για το οποίο έχει δεσμευτεί στο ΜΠΔΣ, κινδυνεύει να μην λάβει τα αντίμετρα που της έχουν υποσχεθεί. Ταυτόχρονα, όσο το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων δεν προχωρά, μειώνεται η χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που μέχρι τον Μάιο σημείωνε πλεόνασμα 437 εκατομμυρίων ευρώ στο 5μηνο. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Ιούνιο το πλεόνασμα αυτό έπεσε στα μόλις 46 εκατομμύρια ευρώ.

Αντί η Κυβέρνηση να αλλάξει την αντιαναπτυξιακή, άδικη και στρεβλή οικονομική της πολιτική, αναθεωρεί συνέχεια τις προβλέψεις της για το ΑΕΠ του 2018 και βασίζει τη βελτίωση των οικονομικών της Χώρας στην περαιτέρω φορολογική εξόντωση των πολιτών. Πιο συγκεκριμένα, το Υπουργείο Οικονομικών αναθεώρησε πρόσφατα προς τα κάτω την πρόβλεψή του για το ονομαστικό ΑΕΠ κατά 1,732 δις ευρώ (ή σχεδόν 1% του ΑΕΠ). Από 184.691 δις που το υπολόγιζε το Δεκέμβριο, τον Ιούνιο κατέβασε το ποσό στα 182.959 δις. Για να ισορροπήσει την χαμηλότερη των προσδοκιών πορεία της οικονομίας, προσβλέπει σε υπέρβαση στις εισπράξεις από τον ΕΝΦΙΑ. Εξακολουθεί, δηλαδή, η Κυβέρνηση, να επιλέγει τη λανθασμένη οδό της φοροαφαίμαξης των πολιτών, αντί να εκπονήσει ένα σοβαρό αναπτυξιακό σχέδιο.

Είναι αναγκαίο να υπάρξει άμεσα αλλαγή του μίγματος της δημοσιονομικής πολιτικής. Η ΝΔ έχει εκπονήσει ένα συνεκτικό και τεκμηριωμένο σχέδιο επίτευξης υψηλής και διατηρήσιμης ανάπτυξης, βασισμένο στην απλοποίηση και σταθεροποίηση της φορολογικής νομοθεσίας, στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, στην ενίσχυση των επενδύσεων και την τόνωση της ρευστότητας. Η υλοποίηση αυτού του σχεδίου από την επόμενη Κυβέρνηση της ΝΔ είναι σίγουρο ότι θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και θα την βάλει σε μια εντελώς διαφορετική, αναπτυξιακή τροχιά.

Facebook Comments