Με την εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών 1143 που εκδόθηκε 03/7/2015 δίνεται η δυνατότητα για δαπάνες που αφορούν αγορά αγαθών ή λήψη υπηρεσιών αξίας μεγαλύτερης των 500€ και εξοφλούνται κατά το χρονικό διάστημα από 28/06/2015 έως και τη λήξη της τραπεζικής αργίας, να πραγματοποιούνται χωρίς τη χρήση τραπεζικού μέσου πληρωμής.

 Αφορά τιμολόγια που έχουν εκδοθεί μέχρι και 28/06/215.

 Υπενθυμίζουμε ότι κάθε τιμολόγιο αξίας μεγαλύτερης των 500€, δεν αναγνωρίζεται και δεν εκπίπτει από τα έξοδα της επιχείρησης εφόσον δεν έχει πληρωθεί μέσω τραπεζικού λογαριασμού.

 Η ανωτέρω εγκύκλιος δίνει τη δυνατότητα αν υπάρχουν τέτοιου είδους τιμολόγια να τα εξοφλήσουμε στο προαναφερθέν χρονικό διάστημα με απλή απόδειξη είσπραξης χωρίς να υπάρχει πρόβλημα μη αναγνώρισης της δαπάνης.

 Εδώ θα πρέπει να κάνουμε κάποιες απλές διαπιστώσεις.

  • Τι γίνεται με τα τιμολόγια που έχουν εκδοθεί από 29/6/2015 μέχρι και σήμερα;
  • Υπάρχει απόφαση ότι απαγορεύεται η έκδοση τιμολογίων; Κι αν δεν απαγορεύεται, αυτά θα πληρωθούν μέσω τράπεζας;
  • Θα μπορούσε το Υπουργείο να μας πει σε ποια τράπεζα θα απευθυνθούμε κι αν αυτό μπορεί να γίνει σύμφωνα με τις ΠΝΠ;

Κατάστημα λιανικής  πουλάει εμπορεύματα σε ιδιώτες αξίας μεγαλύτερης των 1500€. Ο ιδιώτης που αγοράζει τον πληρώνει μετρητά. Ο επιχειρηματίας έχει την υποχρέωση εντός 48 ωρών (από την ημερομηνία που θα ανοίξουν οι τράπεζες) να καταθέσει αυτά τα χρήματα στον τραπεζικό λογαριασμό της εταιρείας. Αν στο ενδιάμεσο με βάση την προαναφερθείσα εγκύκλιο έχει πληρώσει μετρητοίς τους προμηθευτές του,  μπορεί κανείς απ’ το Υπουργείο Οικονομικών να μας εξηγήσει πού θα βρει τα μετρητά για να τα καταθέσει ή και εκεί θα έχει παράβαση;

Είναι απλές σκέψεις που έχουν δημιουργηθεί με το κλείσιμο των τραπεζών. Θεωρώ ότι είναι θέματα που πρέπει να λυθούν ΑΜΕΣΑ διότι δεν θέλω να πιστεύω ότι είναι σκοπός του Υπουργείου να χρεώνει με παραβάσεις τις επιχειρήσεις. Άλλωστε οι επιχειρήσεις είναι αυτές που πρέπει να μείνουν ζωντανές, να πληρώνουν φόρους για να μπορούμε σήμερα να μιλάμε για το ότι δεν θα καταργήσουμε το ΕΚΑΣ, δε θα ισχύσει η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος κ.ο.κ.

Facebook Comments