Σε υποβάθμιση της αξιολόγησης της τουρκικής οικονομίας προχώρησαν οι Moody΄s και S&P. Ειδικότερα η Moody΄s υποβάθμισε το rating της Τουρκίας σε «Ba3» από «Ba2», προηγουμένως. Επιπροσθέτως ο διεθνής οίκος υποβαθμίζει το outlook των αξιολογήσεων σε αρνητικό.

Σύμφωνα με τη Moody΄s η υποβάθμιση αποδίδεται στην περαιτέρω αποδυνάμωση των θεσμλων στην χώρα και στη μειωμένη προβλεψιμότητα των πολιτικών που ακολουθεί η Άγκυρα.

Ο οίκος αξιολόγησης εκφράζει τον προβληματισμό του για την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας της χώρας αλλά και για την έλλειψη σαφούς και ξεκάθαρου σχεδίου για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Η υποχώρηση της τουρκικής λίρας μαζί με υψηλά και αυξανόμενα ρίσκα που σχετίζονται με εξωτερικούς τομείς της οικονομίας είναι πιθανό να ενισχύσουν περαιτέρω τις πληθωριστικές τάσεις και να υποσκάψουν την ανάπτυξη τονίζει ο οίκος αξιολόγησης.

Την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Τουρκίας σε τοπικό και ξένο νόμισμα υποβάθμισε και η Standard & Poors.

Αναλυτικότερα, ο οίκος υποβάθμισε το αξιόχρεο της χώρας σε ξένο νόμισμα στο “B+”, από “BB-” προηγουμένως και σε τοπικό νόμισμα σε “BB-“, από “ΒΒ”. To outlook των αξιολογήσεων είναι “σταθερό”.

Ο διεθνής οίκος προβλέπει ύφεση στη χώρα το επόμενο έτος. Ο πληθωρισμός αναμένεται να κορυφωθεί στο 22% μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες προτού υποχωρήσει κάτω από το 22% έως τα μέσα του 2019. “

Αναμένουμε ότι το 2019 θα είναι το πρώτο έτος από το 2009 στο οποίο η ονομαστική πιστωτική επέκταση θα είναι χαμηλότερη από τον πληθωρισμό, οδηγώντας σε μια σημαντική μεταβολή των συνθηκών της πραγματικής εγχώριας χρηματοδότησης”, επισημαίνει η S&P στην έκθεσή της.

Facebook Comments