Είναι κοινό μυστικό εδώ και αιώνες ότι διατροφή και σεξουαλική απόλαυση πάνε χέρι-χέρι. Πολλά και διαφορετικά τα τρόφιμα από τις αγκινάρες μέχρι τα φρούτα του πάθους έχουν θεωρηθεί αφροδισιακά. Οι αρχαίοι Ρωμαίοι συνήθιζαν να προτιμούν τα εξωτικά αφροδισιακά, όπως τα μάτια ύαινας, και η παραδοσιακή κινεζική ιατρική έδειχνε ιδιαίτερη προτίμηση σε σπάνιες λιχουδιές, όπως το κέρατο ρινόκερου. Τα πράγματα είναι απλά: τα τρόφιμα εξυπηρετούν ένα ψυχολογικό σκοπό όπως επίσης και ένα βιολογικό – και αυτό συμβαίνει για αιώνες.

Παίρνοντας το όνομά του από την Αφροδίτη – την Ελληνίδα θεά του έρωτα και της σεξουαλικής ομορφιάς – αφροδισιακό αποκαλείται ένα τρόφιμο, ποτό, φάρμακο, άρωμα, ή συσκευή που υποτίθεται ότι έχει την ικανότητα να αυξήσει τη σεξουαλική επιθυμία ή τη λίμπιντο.

Τα εξωτικά φαγητά είναι ιδιαίτερα επιθυμητά ως αφροδισιακά. Το δέντρο αβοκάντο, για παράδειγμα, ονομάστηκε «δέντρο όρχις» από τους Αζτέκους, γιατί ο καρπός του κρέμεται σε ζεύγη. Και η αφροδισιακή του αξία βασίζεται σε αυτήν την ομοιότητα. Το -σε σχήμα φαλλού- καρότο έχει συσχετιστεί με τη σεξουαλική διέγερση από την αρχαιότητα και χρησιμοποιήθηκε στη Μέση Ανατολή ως μέσο αποπλάνησης. Το σύκο είναι επίσης ένα φρούτο που θεωρείται αφροδισιακό, με βάση την εμφάνισή του.

Αν λάβετε υπόψη τη σύνδεση που υπάρχει μεταξύ διατροφής και εγκεφάλου, μπορείτε να καταλάβετε την αφροδισιακή δράση των τροφίμων. Στο κάτω κάτω ο εγκέφαλος είναι το πιο σημαντικό σεξουαλικό σας όργανο και αν είναι απασχολημένος με άλλα ψυχολογικά προβλήματα, μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά σας να απολαύσετε το σεξ και να φτάσετε σε οργασμό. Στην πραγματικότητα το μυαλό σας κάνει την περισσότερη δουλειά. Από την άλλη πλευρά γνωρίζουμε ότι οι ουσίες των τροφίμων μπορούν επίσης να παρεμποδίσουν την γενετήσια ορμή, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με την κατάχρηση αλκοόλ και ζάχαρης. Συμπέρασμα: Όπως ακριβώς παρατηρείται σε πολλές πτυχές της υγείας του εγκεφάλου, η σεξουαλική σας ορμή επηρεάζεται από αυτό που βάζετε στο σώμα σας.

Η χρήση των τροφίμων ως αφροδισιακά μπορεί να είναι περισσότερο πραγματικότητα παρά μύθος. Πάρτε τα στρείδια, για παράδειγμα. Τα στρείδια ονομάστηκαν αφροδισιακά από τους Ρωμαίους που έγραψαν για την ανήθικη συμπεριφορά των γυναικών που τα έτρωγαν. Καταρχήν τα στρείδια είναι πλούσια σε ψευδάργυρο, που υποτίθεται ότι αυξάνει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων. Παράλληλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που βελτιώνουν τη λειτουργία του νευρικού συστήματος. Η μπανάνα είναι μια άλλη περίπτωση. Θεωρείται αφροδισιακή λόγω του σχήματός της, είναι όμως και πλούσια σε κάλιο και βιταμίνη Β, που υπάρχει η αντίληψη ότι είναι απαραίτητη για την παραγωγή σεξουαλικών ορμονών.

Κάτι ακόμη: Η υγιεινή διατροφή προάγει την απώλεια βάρους και ως εκ τούτου ενισχύει τη λίμπιντο. Η παχυσαρκία αποτελεί γνωστό παράγοντα κινδύνου για τη στυτική δυσλειτουργία και τη χαμηλή τεστοστερόνη, έτσι η απώλεια μερικών κιλών μπορεί να βοηθήσει στην παραγωγή τεστοστερόνης και επομένως στη βελτίωση της σεξουαλικής λειτουργίας. Το αδυνάτισμα απλά μπορεί να κάνει οποιονδήποτε, άνδρα ή γυναίκα, να αισθανθεί καλύτερα για τον εαυτό του και σεξουαλικά πιο επιθυμητός.

Μύθος ή αλήθεια; Ίσως κάποια τρόφιμα πραγματικά ανταποκρίνονται στις προσδοκίες. Αν ναι, παρακάτω θα δείτε μερικά τρόφιμα που μπορούν να δώσουν ώθηση στην ερωτική σας ζωή:

Τα καλά λίπη κάνουν καλό στο σεξ

Ένας τρόπος για να αυξηθεί η ροή του αίματος είναι η επιλογή των καλών λιπαρών. Όσον αφορά τη στύση, οτιδήποτε είναι καλό για την καρδιά σας, είναι καλό για το πέος σας. Τα πολλά κορεσμένα λιπαρά μπορούν με την πάροδο του χρόνου να φράξουν τις αρτηρίες και, με αυτόν τον τρόπο, να εμποδίσουν την επαρκή ροή του αίματος προς την περιοχή των γεννητικών οργάνων. Αυτό δεν επηρεάζει μόνο τη σεξουαλική λειτουργία αλλά και την απόλαυση.

Το πολύ λίγο λίπος, από την άλλη πλευρά, είναι επίσης κακό. Το σώμα σας χρειάζεται λίπος για την παραγωγή ορμονών, συμπεριλαμβανομένων των σεξουαλικών ορμονών, όπως η τεστοστερόνη και τα οιστρογόνα. Και οι δύο είναι απαραίτητες για υγιή σεξουαλική ζωή.

Για να βεβαιωθείτε ότι παίρνετε αρκετό λίπος, επιλέξτε καλά λιπαρά σε μέτριες ποσότητες (όχι περισσότερο από μερικά κουταλάκια του γλυκού την ημέρα). Μερικά παραδείγματα καλών λιπαρών περιλαμβάνουν: το ελαιόλαδο, τα καρύδια, τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους.

Για μια καλή στιγμή, δοκιμάστε σόγια

Η σόγια, που καλλιεργείται για περισσότερα από 3.000 χρόνια, είναι τρόφιμο αλλά και φάρμακο. Περιέχει ισοφλαβόνες, οι οποίες βοηθούν τη λίπανση της κολπικής περιοχής. Ωστόσο είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι γυναίκες που έχουν ιστορικό καρκίνου του μαστού δεν θα πρέπει να τρώνε μεγάλες ποσότητες σόγιας, επειδή τα οιστρογόνα μπορούν να αυξήσουν ουσιαστικά τον κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου. Όσον αφορά τους άνδρες, οι μελέτες δείχνουν ότι η σόγια είναι επίσης ωφέλιμη για τον προστάτη. Μεταξύ των δημοφιλέστερων τροφίμων σόγιας περιλαμβάνονται: γάλα σόγιας, τυρί σόγιας (tofu), κρέας σόγιας. Τα περισσότερα από τα προϊόντα αυτά είναι παράγωγα αλευριού σόγιας.

Παπάγια

Όπως ακριβώς η σόγια, η παπάγια είναι οιστρογόνο, που σημαίνει ότι έχει ενώσεις που δρουν σαν τη γυναικεία ορμόνη οιστρογόνο. Έχει χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία για την προώθηση της εμμηνόρροιας και την παραγωγή γάλακτος, τη διευκόλυνση του τοκετού και την αύξηση της γυναικείας λίμπιντο.

Κουκουνάρια

Στο Μεσαίωνα χρησιμοποιούσαν τα κουκουνάρια για την τόνωση της λίμπιντο. Όπως και τα στρείδια, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο. Η χρήση τους γινόταν για αιώνες για να αναπληρώσουν τα φίλτρα του έρωτα. Ο ιατρικός λόγιος Γαλήνιος συνιστούσε να τρώτε εκατό κουκουνάρια πριν πάτε για ύπνο.

Facebook Comments