Ανεβαίνοντας στο βήμα της 83ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε ότι «είναι ιδιαίτερη η χαρά και η τιμή να εγκαινιάζω σήμερα την 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, την πρώτη Διεθνή Έκθεση που μετά από οκτώ ολόκληρα χρόνια δεν γίνεται κάτω από τη σκιά των Μνημονίων που βάρυναν την οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας». Τιμώμενη χώρα στην 83η ΔΕΘ είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής με επίκεντρο την καινοτομία και την τεχνολογία, έτσι ο πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά: «Θέλω με την ευκαιρία αυτή να καλωσορίσω την αντιπροσωπεία των ΗΠΑ που είναι φέτος η τιμώμενη χώρα της ΔΕΘ. Μια χώρα με την οποία μας συνδέει μια ισχυρή στρατηγική σχέση, αλλά και αγώνες για κοινές αξίες σε σημαντικές στιγμές της ιστορίας. Είμαι βέβαιος ότι η φετινή διοργάνωση και η ξεχωριστή θέση των ΗΠΑ σε αυτήν θα είναι ευκαιρία για τη σύσφιξη των πολιτιστικών αλλά και οικονομικών μας σχέσεων – Η μεγάλη, η εντυπωσιακή αποστολή σας εδώ στη ΔΕΘ σήμερα το αποδεικνύει».

Κάνοντας αναδρομή στο σύντομο παρελθόν προσέθεσε ότι τρία χρόνια μετά τη δύσκολη συμφωνία του Αυγούστου του 2015 είναι η πρώτη φορά που μπορεί να πει ότι πήραν τις σωστές αποφάσεις και δικαιώθηκαν. Και επεσήμανε ότι η Ελλάδα σήμερα είναι πλέον μια διαφορετική χώρα, μια χώρα που μετά την καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια πατάει ξανά στα πόδια της, στηρίζεται στις δικές της δυνάμεις και μπορεί να κοιτάξει το μέλλον με αυτοπεποίθηση και με σιγουριά. «Για το μέλλον όλων αυτών των ανθρώπων, για τη ζωή και τις προσδοκίες τους παλέψαμε σκληρά και σήμερα μπορώ να κοιτάξω στα μάτια κάθε έναν και κάθε μια από όλους εσάς και να πω ότι η επιμονή και η υπομονή σας έδωσε καρπούς και το μέλλον ανήκει πλέον σε εσάς», είπε εμφατικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «το τέλος των προγραμμάτων, των μνημονίων δεν ήταν μια προδιαγεγραμμένη εξέλιξη. Τρία χρόνια πριν αλλά και σχεδόν κάθε μέρα όλα αυτά τα χρόνια, λίγοι ήταν αυτοί που πίστεψαν ότι τελικά θα τα καταφέρναμε, να σταματήσουμε το καθοδικό σπιράλ». Το βήμα της ΔΕΘ φημίζεται ως το βήμα των πολιτικών εξαγγελιών και παροχών, έτσι ο Αλέξης Τσίπρα, χαρακτηρίζοντας ως ιστορική την 83η ΔΕΘ, διασαφήνισε ότι δεν ήρθε εδώ για να μοιράσει παροχές αλλά ήρθε για να μοιράσει και να μοιραστεί όραμα, το όραμά μας για την Ελλάδα της νέας εποχής που ανατέλλει. Και συνέχισε: «Τώρα που μάθαμε από τα λάθη, που ξέρουμε τι έφταιξε, τώρα που αποδείξαμε ότι είχαμε τη δύναμη να αντέξουμε και να σταματήσουμε τη καταστροφή, τώρα ξέρουμε ότι έχουμε και τη δύναμη και τη γνώση να οραματιστούμε και να υλοποιήσουμε την αναγέννηση της πατρίδας μας».

Όσον αφορά την ελληνική οικονομία ανέφερε ότι βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης μετά από 9 χρόνια. Ενδεικτικά είπε:

  • Για έξι συνεχόμενα τρίμηνα σημειώνει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, η ΕΛΣΤΑΤ αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της για το 2018 που αναμένεται να κλείσει κοντά στο 2,5%
  • Η ανεργία από το 27% που βρισκόταν το 2015 έφτασε στο 19,1% τον περασμένο Ιούνιο
  • Πάνω από 300.000 νέες θέσεις εργασίας έχουν δημιουργηθεί εντός της τριετίας
  • Το 70% των νέων θέσεων εργασίας είναι θέσεις πλήρους απασχόλησης

Οι θεμελιώδεις δείκτες δείχνουν σταθερή βελτίωση, προσέθεσε ο πρωθυπουργός και συγκεκριμένα ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης, ο δείκτης οικονομικού κλίματος, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης σημειώνουν τις καλύτερες επιδόσεις τους εδώ και πολλά χρόνια. Οι εξαγωγές, η βιομηχανική παραγωγή, η κατανάλωση των νοικοκυριών και το λιανικό εμπόριο βρίσκονται επίσης σε ανοδική τροχιά ενώ οι ξένες άμεσες επενδύσεις το 2017 σημείωσαν ρεκόρ δεκαετίας με 3,6 δις καθαρές εισροές. Και συνέχισε λέγοντας ότι ναι μεν οι οικονομικοί δείκτες σημειώνουν ρεκόρ δεκαετίας αλλά και τα δημόσια οικονομικά της χώρας είναι σήμερα πιο υγιή από ποτέ άλλοτε και η χώρα όχι μόνο επιτυγχάνει τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων αλλά και τις τρεις τελευταίες χρονιές, τους υπερβαίνει κατά πολύ.

Δήλωσε αποφασισμένος να τηρήσει τους συμφωνημένους στόχους και για τα επόμενα χρόνια και να μην επιτρέψει η Ελλάδα να γυρίσει πίσω, στην εποχή των ελλειμμάτων και του δημοσιονομικού εκτροχιασμού. Αναφερόμενος στο ελληνικό χρέος είπε ότι ο μεγάλος κόμπος επιλύθηκε και το ελληνικό χρέος είναι πλέον βιώσιμο. Ειδικότερα, οι πληρωμές είναι χαμηλές μέχρι και το 2032, με τη περίοδο χάριτος που εξασφαλίστηκε και ομαλές από το 2032 και μετά, έτσι οι επενδυτές ξαναβλέπουν την Ελλάδα με ασφάλεια. Σχολιάζοντας τις όχι θετικές αντιδράσεις των αγορών είπε ότι δεν τον ανησυχούν για τουλάχιστον δυόμισι χρόνια από σήμερα χάρη στο μαξιλάρι ρευστότητας που η χώρα έχει εξασφαλίσει για τις χρηματοδοτικές της ανάγκες μέχρι και το 2020.

«Πώς ονειρευόμαστε τη μεταμνημονιακή Ελλάδα; Θα βγάλουμε διδάγματα από τη κρίση ή θα γυρίσουμε πίσω στις αιτίες που τη προκάλεσαν; Θα γυρίσουμε πίσω ή θα φύγουμε μπροστά ανοικοδομώντας τη χώρα σε νέες βάσεις;» ρώτησε ρητορικά ο πρωθυπουργός και απάντησε ότι στόχος είναι «να κάνουμε την Ελλάδα δική μας ξανά.  Έχουμε το σχέδιο και το κάνουμε πράξη, και το όνομα αυτού του σχεδίου είναι η Δίκαιη Ανάπτυξη».

Πρώτος στόχος αυτού του σχεδίου είναι η ανάκτηση της εργασίας, «να εγγυηθούμε αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς και αμοιβής για όλους τους πολίτες, άντρες και γυναίκες, να καταφέρουμε εντός της επόμενης πενταετίας να μειώσουμε την ανεργία στο 10%», σημείωσε. Ο στόχος αυτός χρειάζεται συντονισμένη δράση, απαιτεί την υλοποίηση συγκεκριμένων πολιτικών για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και όχι τη μείωση του μισθολογικού κόστους.

Σε προηγούμενη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός επέμενε στις επενδύσεις. Έτσι και φέτος αναφέρθηκε σε αυτές τονίζοντας ότι η προσέλκυση νέων επενδύσεων αποτελεί κομβικής σημασίας στόχο, για να πετύχουμε τη παραγωγή νέου πλούτου και την μείωση της ανεργίας. Δεσμεύθηκε προσωπικά απέναντι στον ελληνικό λαό ότι η επιτυχημένη πορεία των δύο τελευταίων ετών θα συνεχιστεί.

Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε κράτος και οικονομία αποτελούν τον πρώτο πυλώνα του σχεδίου για την επόμενη μέρα, για πρώτη φορά η χώρα έχει ένα σχέδιο ολιστικής αναπτυξιακής στρατηγικής, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό. Έξι κρίσιμοι τομείς, στους οποίους ήδη υλοποιούνται σημαντικές  μεταρρυθμίσεις είναι οι εξής:

  • Πρώτος τομέας, η προσπάθεια αναβάθμισής της  με το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων, το νέο σύστημα κινητικότητας και την ολοκληρωμένη αξιολόγηση δομών, διαδικασιών και προσωπικού.
  • Δεύτερος τομέας, η λειτουργία των επιχειρήσεων και η προσπάθεια απλοποίησης των διαδικασιών για την σύσταση και αδειοδότησή τους.
  • Τρίτος τομέας η δικαιοσύνη και η προσπάθεια για την επιτάχυνση της απονομής της με έμφαση στην ηλεκτρονική δικαιοσύνη και με ορθολογική ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού.
  • Τέταρτος τομέας, ο χωροταξικός σχεδιασμός και η προσπάθεια εκσυγχρονισμού του με την προώθηση τοπικών χωρικών σχεδίων, με την κύρωση των δασικών χαρτών που θα έχει ολοκληρωθεί εντός του 2019 και με την ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου μέχρι το 2021.
  • Πέμπτος τομέας, οι δυναμικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι ενεργητικές πολιτικές και δράσεις για την προώθηση της καινοτομίας και την στήριξή τους.
  • Έκτος τομέας, η αντιστροφή του brain drain και η καταπολέμηση της ανεργίας των νέων διότι δεν μπορούμε να στήσουμε ξανά στα πόδια της τη χώρα, αν δεν στηρίξουμε αποφασιστικά τη νέα γενιά αυτής της χώρας.

Ανακοίνωσε ότι προχωρά «στην υλοποίηση προγραμμάτων για την εργασία 10.000 επιστημόνων στους κλάδους της μεταποίησης, της αγροδιατροφής και των νέων τεχνολογιών και 5.500 νέων επιστημόνων  σε φορείς του δημοσίου με μισθούς αντίστοιχους των προσόντων τους». Επίσης, ανακοίνωσε ότι συνεχίζει «τις παρεμβάσεις και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες για την προώθηση της πράσινης ενέργειας στο συνολικό ενεργειακό μείγμα. Την τριετία 2018 – 2020 θα πραγματοποιηθούν διαγωνισμοί για έργα ΑΠΕ συνολικής αξίας 2,5 δις ευρώ».

Αναφέρθηκε και στο οδικό δίκτυο και έθεσε ως προτεραιότητες τις Ε 65, ΒΟΑΚ και Πάτρα-Πύργος. Σημαντικές επενδύσεις έχουν ξεκινήσει και θα ολοκληρωθούν τα επόμενα χρόνια στα μεγάλα λιμάνια της Βόρειας Ελλάδας – Θεσσαλονίκη, Καβάλα και Αλεξανδρούπολη. Μίλησε και για το Μετρό Θεσσαλονίκης το οποίο ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει η λειτουργία του τον Νοέμβρη του 2020 ενώ συνεχίζονται τα έργα για την επέκτασή του.

Ως στόχο του έθεσε την προστασία των μισθωτών και στην ενίσχυση της διαπραγματευτικής τους δύναμης και έθεσε ως προϋπόθεση της ανάπτυξης τη στήριξη των εργαζομένων, την αύξηση του μισθού, τη ρύθμιση της αγοράς εργασίας, το σεβασμό των δικαιωμάτων όσων εργάζονται και παράγουν. Δεσμεύθηκε ότι θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός το 2019 μετά από την ολοκλήρωση της διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Για το Εθνικό Σύστημα Υγείας είπε ότι «μέσα σε τρία δύσκολα χρόνια καταφέραμε να αλλάξουμε την εικόνα του ΕΣΥ που το 2014 βρισκόταν στην κυριολεξία υπό κατάρρευση όχι μόνο και εξαιτίας των δημοσιονομικών περιορισμών αλλά και εξαιτίας της κακοδιαχείρισης, της σπατάλης. Το ΕΣΥ στέκεται στα πόδια του ξανά, υλοποιήσαμε την δέσμευση για πλήρη και καθολική πρόσβαση των ανασφάλιστων πολιτών στο σύστημα υγείας, ενισχύσαμε τις δημόσιες δομές υγείας με προσωπικό και για πρώτη φορά από το 2016 το ισοζύγιο προσλήψεων/ αποχωρήσεων είναι θετικός. Κεντρικός πολιτικός μας στόχος να εγγυηθούμε την καθολική, ισότιμη και αποτελεσματική κάλυψη των σύγχρονων υγειονομικών αναγκών». Ειδική μνεία έκανε και στο Ερρίκος Ντυνάν θέτοντας ως άμεσο στόχο την επαναφορά του Νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν, το οποίο σχεδόν εκλάπη από το Δημόσιο, ξανά στο πλαίσιο της Δημόσιας Περίθαλψης σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση.

Μιλώντας για το χώρο της Παιδείας επεσήμανε ότι «οι παρεμβάσεις μας αλλάζουν σταδιακά την εικόνα, προσδιορίζουν τις στοχεύσεις μας για την συνολική αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος εκπαίδευσης στη χώρα μας». «Την ερχόμενη Τρίτη και για τρίτο διαδοχικό έτος ανοίγουν τα σχολεία όλης της χώρας με όλους τους εκπαιδευτικούς και τα βιβλία στη θέση τους. Για πρώτη φορά μάλιστα ολοκληρώθηκαν πάνω από 19.000 προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς», υπογράμμισε.

Αντιπροσωπευτικά είπε ότι με τα άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και το Κοινωνικό Εισόδημα αλληλεγγύης αντεστράφη η πορεία της κοινωνικής διάλυσης που παρέλαβαν το 2015 και  Αύξησαν τον προϋπολογισμό για την πρόνοια από τα 789 εκ ευρώ το 2015 στα 2 δις για το 2018. «Με την υλοποίηση του στόχου αυτού, τα ποσοστά φτώχειας στη χώρα μας θα φτάσουν σε χαμηλότερα επίπεδα από το 2008», τόνισε.

Για το ασφαλιστικό σύστημα είπε ότι «παρά τις ατέλειες και τις επιμέρους αδικίες που τώρα μπορούμε να διορθώσουμε, το έλλειμμα του 1 δις το 2014 έγινε πλεόνασμα 770 εκ. το 2017». Ο Αλέξης Τσίπρας για τα μέτρα που απαίτησε το ΔΝΤ για το 2019 ξεκαθάρισε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία και τις προβλέψεις για το 2019 η θέση του ΔΝΤ δεν επιβεβαιώνεται. Εν αντιθέσει για το στόχο του 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος βεβαίωσε ότι μπορεί να επιτευχθεί και χωρίς την εφαρμογή του εν λόγω μέτρου της περικοπής των συντάξεων. «Αυτή τη θέση, αφού την επαληθεύσουμε από τα στατιστικά στοιχεία, θα την εξηγήσουμε το επόμενο διάστημα στους Ευρωπαίους εταίρους μας στην Κομισιόν, οπού θα παρουσιάσουμε, όπως όλες οι χώρες της ευρωζώνης, περί τα μέσα Οκτωβρίου, τον προϋπολογισμό του 2019», προσέθεσε.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην απλή αναλογική, η οποία αλλάζει τους όρους άσκησης πολιτικής και βαθαίνουν το διάλογο και τη Δημοκρατία. Προανήγγειλε ότι τον Οκτώβριο θα εκκινηθεί η διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης για να υλοποιηθούν μεταρρυθμίσεις υπερώριμες και αναγκαίες. «Ο κύκλος της δημοσιονομικής προσαρμογής έχει κλείσει, η ελληνική οικονομία έχει πλέον σταθεροποιηθεί και έχει τη δυνατότητα όχι μόνο να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα αλλά και επιπλέον δημοσιονομικό χώρο», επανέλαβε.

3.5 δις ευρώ είναι, κατά το έλασσον, ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος από το 2019 μέχρι το 2022. Μιλώντας για το μέρισμα είπε: «Πέραν της πιθανής απόδοσης μερίσματος για την οποία θα έχουμε σαφή εικόνα προς το τέλος του έτους, μπορούμε να αποκαταστήσουμε αδικίες των μνημονίων και να επιστρέψουμε στους δικαιούχους ποσά που παρανόμως παρακρατήθηκαν».

Οι στόχοι που έθεσε:

  • Την καταβολή σε ένστολους των σωμάτων ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων, καθώς και σε δικαστικούς και πανεπιστημιακούς, αναδρομικά ύψους συνολικά 1 δις ευρώ.
  • Τη νομοθετική και σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ που θα φτάσει εως και 50% για 1,2 εκ χαμηλές περιουσίες και 30% μεσοσταθμικά. Η μείωση θα γίνει σε δυο φάσεις, από 1/1/19 η πρώτη και από 1/1/20 η δεύτερη.
  • Η παροχολογία αφορά και:
  • Τους ελεύθερους επαγγελματίες καθώς «από 1/1/19 μειώνουμε τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, με εισόδημα πάνω από 7.000 ευρώ έως και 35%, μειώνοντας το συντελεστή για την κύρια σύνταξη από 20% σε 13,3%».
  • Αντίστοιχη μείωση έως και 35% θα ισχύει και για τους αγρότες.
  • Πρόσθετη μέριμνα για όλους τους μηχανικούς, γιατρούς, δικηγόρους, μειώνουμε τις εισφορές για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ στο ελάχιστο που ισχύει σήμερα, δηλαδή στα 64,5 ευρώ/μήνα.
  • Αρχής γενομένης από τη 1/1/19 και σε βάθος τετραετίας, μειώνουμε επίσης τη φορολογία των επιχειρήσεων κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, από 29% που είναι σήμερα, στο 25%.
  • Από 1/1/19, σε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου, με ποσά από 70 έως 200 ευρώ το μήνα, με εισοδηματικά κριτήρια για τουλάχιστον 300.000 οικογένειες. Ένα μέτρο που θα ενισχύσει τα νέα ζευγάρια του τόπου μας να ζήσουν και να κάνουν οικογένεια.
  • 3.000 προσλήψεις μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού, ώστε μέσα στον επόμενο χρόνο να ενισχύσουμε και να μονιμοποιήσουμε το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» που αφορά δεκάδες χιλιάδες ηλικιωμένους και Άτομα με Ειδικές Ανάγκες.
  • 4.500 άμεσες προσλήψεις εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού για την ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής στα Δημόσια σχολεία.
  • Από 1/1/19 προχωράμε στη κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες, συνεταιρισμούς και ΚΟΙΝΣΕΠ, καθώς και για τις ανενεργές επιχειρήσεις.
  • Επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών για νέους μισθωτούς στον ιδιωτικό τομέα, έως 25 ετών, σε βάθος διετίας 50% από 1/1/19 και 100% από 1/1/20.
  • Από 1/1/2021 προχωράμε στην αλλαγή των συντελεστών του ΦΠΑ, με μείωση κατά δύο μονάδες του μεγάλου συντελεστή, από 24% σε 22% και του μικρού από 13% σε 12%.

Ξεχωριστή αναφορά έκανε στην Θεσσαλονίκη και τον ΠΑΟΚ:

«Σε αυτό το όραμα, θέλω κλείνοντας να σας εκμυστηρευτώ, ότι η Θεσσαλονίκη δεν έχει τη μίζερη θέση της Συμπρωτεύουσας. Η Θεσσαλονίκη έχει ένα ξεχωριστό, πρωταγωνιστικό ρόλο, το ρόλο της πραγματικής πρωτεύουσας των Βαλκανίων. Γιατί στο αναπτυξιακό μας σχέδιο η Βόρεια Ελλάδα γίνεται το γεωπολιτικό σταυροδρόμι του κάθετου με τον οριζόντιο διάδρομο των αγωγών φυσικού αερίου. Σε συνδυασμό με τις μεγάλες επενδύσεις που ήδη εκκινούν στα λιμάνια της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης, η Βόρεια Ελλάδα γίνεται το κέντρο του βαλκανικού δακτυλίου των Μεταφορών. Οραματίζομαι τη Θεσσαλονίκη πόλη ανοιχτή, πόλη επικοινωνίας, δημοκρατίας και προόδου, πόλη αυτοπεποίθησης και δημιουργίας, πόλη πολιτισμού – Τήρησα τις δεσμεύσεις μου για το μετρό, για τον ΟΑΣΘ, για την επιστροφή των ελεύθερων χώρων στο λαό της Θεσσαλονίκης. Παραχωρούμε άμεσα με νομοθετική ρύθμιση, το χώρο του στρατοπέδου στην Άνω Τούμπα για να αποκτήσει ο ΠΑΟΚ το γήπεδο Ευρωπαϊκών προδιαγραφών που αξίζει τόσο στην ιστορία του όσο και στη πόλη της Θεσσαλονίκης. Προχωράμε άμεσα στις απαραίτητες διεργασίες, τον έλεγχο και την έγκριση του ειδικού Χωρικού Σχεδίου, προκειμένου να ξεκινήσει ο σχεδιασμός για την ανάπλαση και αναμόρφωση του εκθεσιακού χώρου της ΔΕΘ.»

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων στη Βόρεια Ελλάδα:

«Στην Θεσσαλονίκη δεν αξίζει η μιζέρια, δεν αξίζει η μισαλλοδοξία, δεν αξίζει ο φόβος, το μίσος και ο διχασμός, στη Θεσσαλονίκη αξίζει μονάχα να φύγει προς τα μπροστά. Η Συμφωνία των Πρεσπών ανοίγει τη Θεσσαλονίκη, τη Βόρεια Ελλάδα και τους Έλληνες στον κόσμο. Μετατρέπει την χώρα μας σε παράγοντα λύσεων και καθιστά την Θεσσαλονίκη και πάλι πρωτεύουσα των Βαλκανίων».

 

Facebook Comments