Σήμερα το πρωί ξυπνώντας ο γιός μου ήρθε και με πήρε μια τεράστια αγκαλιά. Με έσφιγγε πάνω του και καθώς του έλεγα πόσο τον λατρεύω τον ένοιωσα να δακρύζει! Τον κοίταξα και τον ρώτησα τον λόγο.

Μου είπε ότι θα του λείψω γιατί περνάγαμε τόσες ώρες μαζί και μιλάγαμε. Το «μιλάγαμε» το τόνισε τόσο που το ένοιωσα βαθειά μέσα μου.

Άραγε τί σημαίνει «μιλάγαμε» και πώς  μπορούν να νοιώσουν ευτυχία τα παιδιά με την Επικοινωνία;

Θα σας μεταφέρω την εμπειρία μου και εσείς βάλτε τη δική σας και ας φτιάξουμε μια ωραία παλέτα χρωμάτων από συναισθήματα, εικόνες, ήχους και μυρωδιές.  Μέχρι το επόμενο καλοκαίρι!  

Μιλάμε στα παιδιά για όλα! Η επικοινωνία είναι μια αμφίδρομη διαδικασία, ένα διαρκές παιχνίδι. Θέλει εμπιστοσύνη, αξιοπιστία, ανακάλυψη και ανατροφοδότηση. Όταν ένα παιδί ρωτήσει κάτι, αφήνουμε ότι άλλο κάνουμε και του απαντάμε, του εξηγούμε, του αναλύουμε και τον ρωτάμε αν κατάλαβε ή αν θέλει να του εξηγήσουμε επιπλέον ή με άλλο τρόπο.

Τους λέμε την αλήθεια! Είναι γνωστό ότι από τα παιδιά δεν μπορείς να κρυφτείς ούτε να κρύξεις για πολύ. Η καθαρότητα του μυαλού τους είναι πάντα παρούσα και είναι οι καλύτεροι επικοινωνιολόγοι και ψυχολόγοι μαζί στον κόσμο! Αναλύουν, σκέφτονται, διακρίνουν τη γλώσσα του σώματος και βγάζουν συμπεράσματα. Δεν έχει λοιπόν νόημα να παραποιούμε ή να μασκαρεύουμε την αλήθεια. Λέμε την αλήθεια, αλλά αφού πρώτα έχουμε βρει τα επιχειρήματα για να την υποστηρίξουμε.

Τους δίνουμε παραδείγματα! Ο Λόγος υποστηρίζεται από τεκμηρίωση και άρα παράδειγμα. Γιατί να πρέπει αυτό να το διαφοροποιήσουμε στα παιδιά; Όταν λοιπόν μας ρωτάνε κάτι έχουμε φροντίσει να βρούμε και το ανάλογο παράδειγμα για να υποστηρίξουμε τη θέση μας. Και ας είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε το αντιπαράδειγμα από την πλευρά τους. Εκεί θα φανεί η ικανότητα μας ως γονείς.

Τους ανοίγουμε τους ορίζοντες με τη Λογική! Ζούμε σε μια εποχή που η αλήθεια αμφισβητείται και τα Μέσα Επικοινωνίας βομβαρδίζονται καθημερινά από fake news. Από το ότι μας ψεκάζουν μέχρι ότι μισσαλόδοξη σκέψη μπορούμε να φανταστούμε.  Ας κρατήσουμε αυτά τα μυαλά που τώρα καλλιεργούνται ανόθευτα από τη βλακεία, το ρατσισμό, τον φανατισμό, το ψέμα και ότι άλλο έχει πάει και εξακολουθεί να πηγαίνει πίσω αυτή την χώρα. Ας καταλάβουμε ότι τα σημερινά παιδιά δεν έχουν καμία σχέση με τη δική μας γενιά. Μεγαλώνουν με τόσα ερεθίσματα που ο εγκέφαλος του αναπτύσσεται ραγδαία. Οι ειδικοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αυτή η γενιά που τώρα μεγαλώνει και μορφώνεται μπορεί και θα έχει όλες τις δυνατότητες να καταφέρει σπουδαία επιτεύγματα.

Αφήνουμε εξω από τον Λόγο μας την κακή πλευρά του Εαυτού μας! Οι δυσκολίες της ζωής αλλά και ο πραγματικός χαρακτήρας μας, διαμορφώνουν τον λόγο μας και πολλές φορές ξεσπάμε απέναντι στα παιδιά μας μιλώντας απότομα, βίαια, με ένταση και θυμό και με λέξεις που μεταφέρουν την κακή πλευρά μας. Ήρθε η ώρα να τα αφήσουμε όλα αυτά έξω από τον κόσμο που θέλουμε να φτιάξουμε για τα παιδιά μας. Δεν φταίει ένα παιδί για τις λάθος επιλογές μας ή για τα δεινά που υποφέρουμε. Ας μην ξεχνάμε αυτό που γράφει ο εξαιρετικός Καθηγητής Μάνατζμεντ και Συγγραφέας Δημήτρης Μπουραντάς: «Η ζωή μας είναι το άθροισμα των επιλογών μας»! Ας το ξανασκεφτούμε. Μέσα σε αυτές τις επιλογές μας είναι και τα παιδιά μας. Αν η ζωή σου λαθεύει δεν ευθύνεται το παιδί σου.  

Τα παίρνουμε αγκαλιές, τους λέμε πόσο τα αγαπάμε και τα κοιτάμε με βλέμμα γεμάτο Εμπιστοσύνη! Η Εμπιστοσύνη είναι η αρχή της Επιτυχίας στον γεμάτο αβεβαιότητα, πολύπλοκο και περίπλοκο κόσμο που ζούμε και θα ζούνε στο μέλλον τα παιδιά μας. Ας τους δώσουμε τη δυνατότητα να ξεκινήσουν με γερές συναισθηματικές βάσεις αυτό το ταξίδι στο μέλλον. Η δύναμη της Αγκαλιάς και της Αγάπης και ένα βλέμμα γεμάτο βεβαιότητα, σιγουριά και απλότητα για την επιβίωση είναι οι καλύτεροι οδηγοί στο δρόμο για την ενηλικίωση. Ας τα δίνουμε απλόχερα!

Σας εύχομαι μια όμορφη σχολική χρονιά, με ελπίδα και αγάπη. 

Εξάλλου, όπως επίσης γράφει ο Δημήτρης  Μπουραντάς στο υπέροχο βιβλίο του «Επι σκηνής χωρίς πρόβα»:  “Καθημερινά στη ζωή μας, βρισκόμαστε “επί σκηνής χωρίς πρόβα” και παίζουμε λιγότερο ή περισσότερο σημαντικές, αλλά κάθε φορά μοναδικές και διαφορετικές, πράξεις, κάνοντας τις δικές μας επιλογές σχετικά με το σενάριο και τους ρόλους μας. Και, δυστυχώς, εμείς δεν έχουμε την “πολυτέλεια” των προκαθορισμένων ρόλων και της πρόβας που έχουν οι ηθοποιοί. Συνεπώς, η μόνη προετοιμασία που μπορούμε να έχουμε είναι να εφοδιαστούμε με έννοιες, με αρχές, με μεθόδους, με ικανότητες και με αξίες, ώστε να κάνουμε σωστές επιλογές για να παίξουμε όσο γίνεται καλύτερα για μας και για αυτούς που αγαπάμε, επί σκηνής χωρίς πρόβα”.

Facebook Comments