«Διαρθρωτική μεταρρύθμιση» βαφτίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την περικοπή των συντάξεων και το πετσόκομμα του αφορολόγητου, εμμένοντας στις λανθασμένες θέσεις του. Ωστόσο όπως παραδέχεται η μπάλα βρίσκεται πλέον στο γήπεδο των Ευρωπαίων και της Ελλάδος, καθώς έχει μόνο συμβουλευτικό ρόλο.

Το Ταμείο θέτει ως προαπαιτούμενο για φορολογικές ελαφρύνσεις, τη μείωση του αφορολόγητου και τον ακρωτηριασμό των συντάξεων. Κάτι που αναμένεται να βρει μπροστά της και η επόμενη κυβέρνηση που είναι πολύ πιθανόν να έχει ως επικεφαλής τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το αιτιολογικό του; Δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για φοροελαφρύνσεις.

«Κρεσέντο» παραλογισμού

Το τρελό της υπόθεσης είναι να λες σε μια χώρα που κάνει δίαιτα 8 χρόνια και έχει μείνει «πετσί και κόκκαλο» ότι δεν έχει περιθώριο να πάρει κιλά. Το υπερπλεόνασμα-μαμούθ της τάξεως του 3,9% του Τσακαλώτου που τσακίζει την οικονομία και «βάζει τρικλοποδιά» σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, δεν συγκινεί την Κριστίν Λαγκάρντ που θέλει «αίμα στην αρένα».

Το δεύτερο παράλογο είναι να «βαφτίζεις» το κρέας ψάρι, δηλαδή ένα δημοσιονομικό μέτρο που είναι η μείωση των συντάξεων να το αποκαλείς διαρθρωτική μεταρρύθμιση. Και εξηγούμε : Διαρθρωτική είναι η μεταρρύθμιση που αλλάζει τη δομή, δηλαδή την διάρθρωση της ελληνικής οικονομίας. Οκτώ χρόνια μνημονίων δεν άλλαξαν προς το καλύτερο δομικά την ελληνική οικονομία, μάλλον τη χειροτέρευσαν. Η παραγωγικότητα εργασίας κατέρρευσε. Η υποκατάσταση του τουρισμού και των υπηρεσιών με άλλους τομείς δεν έγινε ποτέ. Η οριακή ροπή για κατανάλωση παρέμεινε υψηλή και μάλιστα σημείωσε άνοδο από 0,66 σε 0,70, όπως αυξήθηκε και η οριακή ροπή για εισαγωγές από 0,32 σε 0,325.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το λάθος με τον πολλαπλασιαστή

Το ίδιο το ΔΝΤ παραδεχόταν δια στόματος Μπλανσέρ και πριν λίγες μέρες το επανέλαβε και η Κ. Λαγκάρντ ότι έκανε λάθος με τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές, στην περίπτωση της Ελλάδος. Είχαν εκτιμήσει τον πολλαπλασιαστή δημοσίων δαπανών σε 0,50 ενώ ήταν 1,63 (και η Παγκόσμια Τράπεζα τον εκτίμησε δύο χρόνια αργότερα στο 1,70) και σήμερα είναι 1,86. Έτσι μια περικοπή στις συντάξεις κατά 1 δις δεν είχε απώλεια εισοδήματος 0,5 δις από την οικονομία, αλλά 1,63 δις. Και σήμερα θα έχει ακόμη μεγαλύτερη απώλεια εισοδήματος, πιο οδυνηρές επιπτώσεις για την οικονομία. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι Έλληνες έχουν μεγάλη τάση για κατανάλωση (οριακή ροπή για κατανάλωση) και επομένως μια περικοπή ενός ευρώ προκαλεί ντόμινο στην οικονομία.

 

Facebook Comments