Η UBS αναμένει χαμηλή κερδοφορία τόσο για την Eurobank όσο και για την Alpha Bank λόγω των φιλόδοξων στόχων μείωσης των NPEs, όπως σημειώνει σε δύο ξεχωριστές εκθέσεις.

Όπως αναφέρει, επικαλούμενη πληροφορίες, οι πρόσφατες προτάσεις της Τράπεζας της Ελλάδος και του ΤΧΣ επιδιώκουν την επιτάχυνση της διαδικασίας μείωσης των NPEs η οποία θα ήταν ευπρόσδεκτη, κατά την άποψη της UBS, ωστόσο, λόγω της έλλειψης διαθέσιμων λεπτομερειών σχετικά με τα σχέδια, σε αυτό το σημείο, είναι δύσκολο να εκτιμηθεί ο αντίκτυπός τους στο κεφάλαιο και στον ισολογισμό των τραπεζών.

Eurobank

Στα τελευταία τέσσερα τρίμηνα, η Eurobank σημείωσε περαιτέρω πρόοδο όσον αφορά τη μείωση των NPEs (-14%) και ο καθαρός σχηματισμός NPE παρέμεινε αρνητικός. Επιπλέον, ο δείκτης NPEs είναι ο χαμηλότερος στην Ελλάδα (41%), με τη δεύτερη υψηλότερη κάλυψη (56%). Ωστόσο, η UBS δηλώνει ότι είναι επιφυλακτική σε σχέση με τον κεφαλαιακό δείκτη CET1 της τράπεζας (ο οποίος είναι χαμηλότερες από τους υπόλοιπους του κλάδου) αλλά και όσον αφορά την ποιότητα του κεφαλαίου της Eurobank, καθώς οι αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις DTC αντιπροσωπεύουν το 70% του κεφαλαίου CET1, αφήνοντάς το ιδιαίτερα εκτεθειμένο σε περίπτωση δυσμενών αλλαγών στο ρυθμιστικό περιβάλλον.

Ως αποτέλεσμα των υψηλότερων προβλέψεων για το κόστος κινδύνου (+ 11 μονάδες βάσης στο 1,9% το 2018 και + 43-60 μ.β στο 1,6% -1,9% το 2019-2020), η UBS προχωρά σε διψήφια μείωση των εκτιμήσεών της για τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) το 2018-2020, ενώ μειώνει την τιμή-στόχο στα 0,55 ευρώ από 0,97 πριν.

Σύμφωνα με την ανάλυση της UBS, τα τρέχοντας επίπεδα κεφαλαίου της Eurobank είναι επαρκή για την εκτέλεση των στοχευμένων μειώσεων των NPEs το 2019 και τα έσοδα προ προβλέψεων (ΡΡΙ) 2018-2019 θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν με το παραπάνω τις προβλέψεις που απορρέουν από διαγραφές, πωλήσεις και αναδιάρθρωση δανείων. Δεδομένης της φιλοδοξίας της Eurobank για επίτευξη του δείκτη των NPE στο 15% έως το 2021, το κόστος ρίσκου αναμένεται να παραμείνει υψηλό, πάνω από το 1% τουλάχιστον έως το 2021. Τα PPI θα μπορούσαν είτε να “καταναλωθούν” εξ ολοκλήρου από τις προβλέψεις για ζημίες από τα δάνεια κάθε χρόνο ή το ROTE (αποδοτικότητα των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων) της Eurobank μπορεί να παραμείνει στα θετικά, αλλά σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, σαφώς κάτω του 5%, τουλάχιστον μέχρι το 2021.

Alpha Bank

Σε αντίθεση με τις προσδοκίες της UBS, το κόστος του κινδύνου της Alpha Bank ήταν επίμονα υψηλό κατά τα προηγούμενα τρίμηνα, και μάλιστα αυξήθηκε σε ετήσια βάση καθώς η τράπεζα εργάζεται πάνω στους στόχους μείωσης των NPEs για το 2018 σε ένα περιβάλλον που εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από υψηλά ποσοστά επανεπένδυσης και σχετικά χαμηλές εκροές NPE.

Κατά την άποψη της UBS, η Alpha θα μπορέσει να επιτύχει τους στόχους μείωσης των NPEs  το 2019, όπως έχει προγραμματιστεί, αλλά ενδεχομένως οι ακόμη πιο απαιτητικοί στόχοι για το 2021 πιθανόν να απαιτήσουν από την τράπεζα να καταφύγει σε υψηλότερες διαγραφές, οδηγώντας σε αυξημένο κόστος ρίσκου και συνεχιζόμενη χαμηλή κερδοφορία μεσοπρόθεσμα. Ως αποτέλεσμα των υψηλότερων προβλέψεων για το κόστος ρίσκου (+ 15 μ.β στο 2,7% το 2018 και + 77-88 μ.β. στο 1,7%-2,3% το 2019-2020), η UBS κόβει σημαντικά τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη ανά μετοχή του 2018-2020 καθώς και την τιμή-στόχο της Alpha Bank στα 1,43 ευρώ από 2,00 ευρώ πριν.

Η Alpha, όπως επισημαίνει, έχει ισχυρή κεφαλαιακή θέση, αποτελεσματικές λειτουργίες και πρόσφατα καλή πορεία στον εταιρικό τομέα, τα οποία όλα θα πρέπει να βοηθήσουν την τράπεζα στην επίτευξη των στόχων των NPEs, την αύξηση των νέων δανείων και την προσέλκυση καταθέσεων. Η UBS εκτιμά ότι η Alpha θα έχει επαρκή κεφάλαια για να πετύχει τη μείωση των NPEs το 2019, να εφαρμόσει το IFRS9 και να διατηρήσει ακόμη τους δείκτες CET1 άνω του 15%, με ευρέως ανθεκτικό PPI και με τον πλήρη δείκτη CET1 (συμπεριλαμβανομένης της επίπτωσης του IFRS9) στο 15,5%. Μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, η Alpha είναι το λιγότερο εξαρτημένη από το DTC, όπως προσθέτει. Λαμβάνοντας υπόψη το δύσκολο χρονοδιάγραμμα της μείωσης των NPEs που υπέβαλε η Alpha στον SSM και την εφαρμογή του IFRS9, η UBS αναμένει ότι το κόστος κινδύνου της τράπεζας θα κινηθεί άνω του 2% μέχρι το 2020 και άνω του 1% μέχρι το 2022.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments