Τον κίνδυνο να χάσει η Ελλάδα την πρώτη δόση της επιστροφής των κερδών της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα εξαιτίας των καθυστερήσεων στο ρυθμό των ιδιωτικοποιήσεων και παρά την υπεραπόδση των δημοσιονομικών στόχων επεσήμαναν πηγές στο Reuters.

Περίπου 4,8 δισ ευρώ από τα κέρδη της ΕΚΤ και άλλων κεντρικών τραπεζών κρατών μελών της ευρωζώνης πρόκειται να επιστραφούν με εξαμηνιαίες δόσεις μέχρι τον Ιούνιο του 2022 στην Ελλάδα, όπως συμφωνήθηκε με τους δανειστές της χώρας στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής συμφωνίας.

Η Ελλάδα ολοκλήρωσε το τρίτο πακέτο διάσωσης τον Αύγουστο αλλά συμφώνησε να συνεχίσει τις δομικές μεταρρυθμίσεις. Η σύνδεση της επιστροφής των κερδών της ΕΚΤ, τα λεγόμενα ANFA και SMP με την απόδοση της Ελλάδας μετά το μνημόνιο θεωρήθηκε ως ένα κίνητρο προς την Αθήνα για να παραμείνει δεσμευμένη στις μεταρρυθμίσεις που υιοθετήθηκαν.

Τα πρώτα 600 εκατομμύρια από τα ANFA και SMP αναμένονταν τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους.

“Η έκθεση της Κομισιόν στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας που θα δημοσιευθεί τις επόμενες ημέρες θα αναφέρεται αρνητικά στην απόδοση της χώρας σε ορισμένες μεταρρυθυμίσεις όπως τις ιδιωτικοποιήσεις” ανέφερε μια πηγή στο Reuters.

“Αυτό μπορεί να καθυστερήσε την πληρωμή των κερδών από τα ANFA και των τα SMP για κάποιους μήνες” πρόσθεσε η πηγή, σημειώνοντας ότι υπάρχουν επίσης καθυστερήσεις στο θέμα της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου.

Μια δεύτερη πηγή που επικαλείται το Reuters επιβεβαίωσε την καθυστέρηση στην πληρωμή των κερδών από τα ομόλογα της ΕΚΤ λόγω της αργής προόδου στο θέμα των μεταρρυθμίσεων.

Το Reuters σημειώνει ότι η Αθήνα υποσχέθηκε ιδιωτικοποιήσεις  αξίας 2 δισ. για αυτή τη χρονιά, έχει φτάσει όμως μέχρι στιγμής μόνο τα 700 εκατομμύρια.

Το δημοσίευμα: 

 

Facebook Comments