Έχω πείσει μερικούς φίλους να μην υποβάλλουν αίτηση για τ αναδρομικά που προέκυψαν από τις περικοπές των συντάξεων στα χρόνια των μνημονίων, γιατί το όλο θέμα θεωρώ ότι είναι προϊόν ενός τελείως άδικου ασφαλιστικού συστήματος και είναι ανήθικο την στιγμή που υπάρχουν 1 εκατομμύριο άνεργοι στον ιδιωτικό τομέα και 3 εκατομμύρια κοντά ή και κάτω από το όριο της φτώχειας.

Το προϋπάρχον ασφαλιστικό σύστημα είναι απόλυτα πελατειακό και ευνοεί τους παλιούς συνταξιούχους και κυρίως αυτούς των συντεχνιών του δημοσίου, το δε νέο Κατρουγκάλειο είναι στην λογική να ευνοήσουμε τους υπάρχοντες ψηφοφόρους-συνταξιούχους και ας πέσουν στον συνταξιοδοτικό καιάδα οι νέοι.

Το ασφαλιστικό είναι ένα τεράστιο θέμα που ήθελε εξορθολογισμό για να γίνει δίκαιο με βάση αναλογιστικές μελέτες, αυτό όμως δεν συνέφερε στα κόμματα εξουσίας γιατί θα έθιγε βάρβαρα τις συντάξεις της πελατείας των.

Έτσι αντί των περικοπών των κρατικών δαπανών σε δημόσιο και ασφαλιστικό προκειμένου να εξοικονομηθούν χρήματα για να μειωθούν οι  φόροι,όπως έλεγε το 1ο μνημόνιο, οι μνημονιακές κυβερνήσεις αύξησαν υπέρμετρα τους φόρους, έκαναν οριζόντιες περικοπές για να μην θίξουν την πελατεία τους με τις υψηλές συντάξεις και επί Τσίπρα μηδένισαν τα βοηθήματα πχ ΕΚΑΣ των χαμηλοσυνταξιούχων με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ζήσουν πλέον και επ´ αυτού έχω ιδίαν γνώση.

Ο Τσίπρας ως κατ εξοχήν υπέρμαχος του πελατειακού συστήματος κατάφερε υπερφορολογώντας τους επαγγελματίες να εμφανίσει πλεόνασμα και να μην κόψει εκ νέου τις συντάξεις και ας είναι ανήθικη η πρακτική του αφού αυτές προκύπτουν από εισφορές επί πενιχρών πλέον μισθών και το σύστημα παραμένει αναδιανεμητικό, δηλαδή οι νέοι εργαζόμενοι των 400 ευρώ πληρώνουν τις παλαιές συντάξεις των 1300 ευρώ και επειδή τα λεφτά δεν φτάνουν τα υπόλοιπα τα καλύπτει το κράτος από την φορολογία των πολιτών, με αποτέλεσμα να έχουμε το υψηλότερο ποσοστό στην ευρωζώνη,16% του ΑΕΠ, για την κάλυψη των συντάξεων και μάλιστα σε μία χώρα όπου η παραγωγή πνέει τα λοίσθια.

Έρχονται τώρα οι δικαστές,που εκτός του ότι είναι άσχετοι με τα δημοσιονομικά είναι και τελείως ανημέρωτοι για τις τεράστιες στρεβλώσεις του ασφαλιστικού και βγάζουν αποφάσεις που δικαιώνουν τους προσφεύγοντες συνταξιούχους,αφού παράλληλα ευλογούν τα γένια των δικών τους που από τα αναδρομικά θα πάρουν πάνω από 10000 ευρώ έκαστος. Αυτές οι αποφάσεις για τα αναδρομικά που προέκυψαν από περικοπές θα τινάξουν στον αέρα τους επόμενους προϋπολογισμούς.

Καλά ο Τσίπρας σ´αυτό το θέμα κάνει την πάπια γιατί αυτήν την καυτή πατάτα θα την χειριστεί η επόμενη κυβέρνηση και τώρα δεν θέλει να χάσει τους ψηφοφόρους του.

Η αξιωματική αντιπολίτευση και μελλοντική κυβέρνηση γιατί δεν παίρνει θέση για αυτό το τεράστιο θέμα που θα κοστίζει παραπάνω από 10 δις ευρώ;

Γιατί απλά λαικίζει και έχει την ίδια πελατειακή λογική με τον Τσίπρα. Εάν ήταν σοβαρή θα έπρεπε να πρωτοστατήσει στο ξεκαθάρισμα του άδικου και ανήθικου ασφαλιστικού και τώρα με την κουβέντα για την συνταγματική αναθεώρηση να θέσει το θέμα του απαράδεκτου της εξέτασης όλων των δημοσιονομικών θεμάτων από τα δικαστήρια,για τα οποία υπεύθυνη είναι μόνον η εκάστοτε κυβέρνηση η οποία καθορίζει την οικονομική πολιτική της χώρας και επί της οποίας μπορεί κανένας να ασκεί μόνον κριτική και όχι να την δυναμιτίζει.

Facebook Comments