Σε μόνιμη αδυναμία βρίσκονται περισσότερο από 4 εκατομμύρια φορολογούμενοι αλλά και επιχειρήσεις, που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Η πολιτική των υψηλών φορολογικών συντελεστών που συνοδεύονται από έκτακτες φορολογίες, όπως η εισφορά αλληλεγγύης αλλά και ο εξωπραγματικός ΕΝΦΙΑ, εξαντλεί τις αντοχές των νοικοκυριών, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να βγουν από τη «μαύρη» λίστα του υπουργείου Οικονομικών με τους οφειλέτες του ελληνικού Δημοσίου. Από 1 εκατομμύριο που ανέρχονταν οι οφειλέτες με χρέη στην εφορία πριν από την κρίση, πλέον ο αριθμός τους έχει τετραπλασιαστεί και διατηρείται σταθερά στο επίπεδο των 4 εκατομμυρίων, ενώ το ποσό που οφείλουν έχει εκτοξευθεί στα 103,09 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, μέσα σε διάστημα ενός μήνα, και συγκεκριμένα από τα τέλη Αυγούστου έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία αυξήθηκαν κατά 1,4 δισ., ενώ προστέθηκαν στο ίδιο διάστημα 510.428 νέοι οφειλέτες, φθάνοντας συνολικά τα 4,3 εκατομμύρια. Οπως διευκρινίζεται από την ΑΑΔΕ, από το 1,4 δισ. των νέων οφειλών, περίπου τα 900 εκατ. ευρώ προέρχονται από μη φορολογικές υποχρεώσεις (πρόστιμα, δάνεια κ.λπ.) 4 φορολογουμένων, ενώ τα υπόλοιπα 513 εκατ. ευρώ είναι οι νέοι απλήρωτοι φόροι.

Είναι από τις μεγαλύτερες αυξήσεις των τελευταίων ετών και δείχνει την οικονομική αδυναμία των νοικοκυριών να αντεπεξέλθουν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Και όσο και αν η κυβέρνηση ή το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής κάνει λόγο για «εποχικότητα» εξαιτίας των πολλαπλών υποχρεώσεων, πρόκειται για κατάσταση που έχει παγιωθεί, με το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος να διογκώνεται χρόνο με τον χρόνο. 

Facebook Comments