Με συντριπτική πλειοψηφία αλλά χωρίς τις ψήφους των ΗΠΑ και της Ουγγαρίας, η Γ.Σ. των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε το Παγκόσμιο Σύμφωνο για τους Πρόσφυγες, στόχος του οποίου είναι να βελτιωθεί η παγκόσμια διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Το Σύμφωνο αυτό, που δεν προκάλεσε τόσες εντάσεις όσο το αντίστοιχο για τη Μετανάστευση, εγκρίθηκε από 181 χώρες. Δύο το καταψήφισαν (οι ΗΠΑ και οι Ουγγαρία) και τρεις απείχαν από την ψηφοφορία.

Όπως και εκείνο για τους μετανάστες, το Παγκόσμιο Σύμφωνο για τους Πρόσφυγες δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα. Και τα δύο προέρχονται από τη Διακήρυξη της Νέας Υόρκης που είχε υιοθετηθεί ομόφωνα το 2016 από τα 193 μέλη του ΟΗΕ.

Το Παγκόσμιο Σύμφωνα για τους Πρόσφυγες συντάχθηκε υπό την αιγίδα της Ύπατης Αρμοστείας για τους πρόσφυγες, που εδρεύει στη Γενεύη και επικεφαλής της οποίας είναι ο Ιταλός Φίλιπο Γκράντι. Στόχος του είναι να βελτιωθεί η διαχείριση των μαζικών ροών προσφύγων και να αντιμετωπιστούν οι παρατεταμένες καταστάσεις κρίσης. Όπως είπε η πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης, η Μαρία Φερνάντα Εσπινόσα από τον Ισημερινό, θα βοηθήσει στην παροχή βοήθειας και προστασίας στους 25 εκατομμύρια πρόσφυγες σε όλον τον κόσμο.

Facebook Comments