Το γεγονός ότι η ίδια η συμφωνία αποκαλεί τους πολίτες της «Μακεδόνες» και όχι «Βορειομακεδόνες» και το λαό «Μακεδονικό» (και όχι «Βορειομακεδονικό»), πρακτικά από μόνο του αναιρεί την αλλαγή του ονόματος της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας ΠΓΔΜ (σε «Βόρεια Μακεδονία»).

Άλλωστε αυτό προβλέπεται και από το αναθεωρημένο τους Σύνταγμα και την ρηματική διακοίνωση της ΠΓΔΜ.

Προξενεί μεγάλη απορία το ότι επελέγη ο όρος «nationality» και είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι ως «nationality» ορίζεται «μακεδονική/πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας».

Επιπλέον, στο άρθρο 7 ορίζεται ότι με τους όρους «Μακεδονία» και «μακεδονικός» θα περιγράφονται, ως προς την ΠΓΔΜ, «η επικράτεια, η γλώσσα, ο πληθυσμός και τα χαρακτηριστικά τους, με τη δική τους ιστορία, πολιτισμό και κληρονομιά».

Για οποιονδήποτε το διαβάσει αυτό, είναι προφανές ότι είναι ένας  ορισμός ταυτότητας και όχι ιθαγένειας.

Άλλωστε ο ίδιος ο κ. Κατρούγκαλος, χθες και μετά από πίεση της αντιπολίτευσης στην Βουλή,  υποστήριξε ότι οι Σκοπιανοί έχουν το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού στο οποίο -όπως είπε- δεν μπορεί να επέμβει η χώρα μας.

Έτσι, όχι μόνο διέψευσε, αλλά και «άδειασε» ο υπουργός τον Πρωθυπουργό του, τον κ. Τσίπρα. Έναν Πρωθυπουργό που ψευδώς ισχυριζόταν ότι δεν αναγνωρίζουμε «μακεδονική» εθνικότητα, αλλά ιθαγένεια.

Δικαίωσε έτσι τις θέσεις της Αντιπολίτευσης που «φώναζε» και το κατήγγειλε αυτό εξαρχής.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης , πως με τη συμφωνία των Πρεσπών η Ελλάδα αναγνωρίζει στο άρθρο 1.3 «Μακεδονική γλώσσα». Υπάρχει μάλιστα μια ρητή αλλά εντελώς ανακριβής αναφορά ότι  δήθεν έτσι είχε αναγνωριστεί από το 1977.

Αυτό πέρα από ψευδές, ενεργοποιεί μία αλυσίδα προβλημάτων.

  • Πρώτον, με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα παίρνει θέση σε μια ταυτοτική διαμάχη μεταξύ γειτονικών της κρατών (Βουλγαρίας και ΠΓΔΜ και μάλιστα χωρίς κανένα λόγο και χωρίς να έχει το οποιοδήποτε συμφέρον.
  • Δεύτερον, έτσι προσβάλει το Βουλγάρικο Εθνικό αίσθημα.
  • Τρίτον, με την κύρωση της Συμφωνίας, η αναγνώριση «Μακεδονικής» γλώσσας θα αποκτήσει ισχύ και στο εσωτερικό δίκαιο της Ελλάδας.

Το άρθρο 1.8 της Συμφωνίας ορίζει: «Από τη θέση σε ισχύ της παρούσης Συμφωνίας […] τα Μέρη θα χρησιμοποιούν το όνομα και τις ορολογίες του άρθρου 1.3 για όλες τις χρήσεις και για όλους τους σκοπούς erga omnes, ήτοι, εσωτερικά, σε όλες τις διμερείς σχέσεις τους και σε όλους τους περιφερειακούς και διεθνείς οργανισμούς και θεσμούς».

Το erga omnes δεν αφορά μόνον την ΠΓΔΜ διότι η συμφωνία αναφέρεται στα «Μέρη».

Από όλα τα παραπάνω, προκύπτει ότι δυστυχώς, η  κυβέρνηση εσκεμμένα «καθησυχάζει» τον ελληνικό λαό με ανακρίβειες και ψέματα.

 Εν γνώση της.

Facebook Comments