Συνεχίζει να «στηλώνει τα πόδια» εμμένοντας στην άρνησή του να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ο Μάριο Ντράγκι. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ προβάλλει ως δικαιολογία σε αυτή του την επιλογή ότι τα ελληνικά ομόλογα είναι μη επιλέξιμα. Έχει δίκιο ή άδικο;

Γιατί ‘κλωτσά το τενεκεδάκι προς τα πίσω’ ο ‘Σούπερ Μάριο’;

Στην ουσία πίσω από αυτή την άρνηση κρύβεται το γεγονός ότι τα ελληνικά ομόλογα είναι χαμηλής πιστοληπτικής βαθμολογίας αν και έχουν αναβαθμιστεί σωρηδόν και συνεχώς από τους περισσότερους οίκους αξιολόγησης.

Τα ελληνικά ομόλογα είναι στην κατηγορία ΒΒ- και η σωρευτική πιθανότητα χρεοκοπίας με βάση αυτή την αξιολόγηση του οίκου Fitch είναι 18,46% μακροπρόθεσμα δηλαδή σε ορίζοντα δεκαετίας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πάνω από 10% πιθανότητα χρεοκοπίας συνιστά μη βιώσιμο χρέος με αποτέλεσμα το ‘μπαλάκι να πέφτει ξανά’ στους δανειστές και στην ελληνική πλευρά. Οι δύο πλευρές θα βρουν ξανά το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους μπροστά τους στα επόμενα έτη. Η συμφωνία ελάφρυνσης δεν ήταν επαρκής για να καταστήσει το χρέος βιώσιμο. Πού όμως σφάλλει ο Ντράγκι;

Τα ‘λεφτά από ελικόπτερο’ (helicopter money) θα έδιναν ώθηση στην ελληνική οικονομία

Από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την ΕυρωπαΪκή Κεντρική Τράπεζα έχουν ωφεληθεί οικονομίες που δεν είχαν τόσο σοβαρά προβλήματα όσο η οικονομία της χώρας μας. 

Το τρένο της ποσοτικής χαλάρωσης χάνεται καθώς το πρόγραμμα βαδίζει προς τη λήξη του και έχει ήδη επιβραδυνθεί αφού η ΕΚΤ από 60 δις το μήνα που αγόραζε πλέον αγοράζει 15 δις μηνιαίως.

Τα λεφτά από ελικόπτερο όπως αποκαλούνται αυτά τα χρήματα της επεκτατικής νομισματικής πολιτικής θα βοηθούσαν πολύ περισσότερο την ελληνική οικονομία, καθώς παρότι η προσφορά χρήματος αυξάνεται τα τελευταία τρία έτη, οι τράπεζες δημιουργούν ολοένα και λιγότερο χρήμα, κρατώντας κλειστή την κάνουλα της χρηματοδότησης προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Αυτό δείχνει ο πολλαπλασιαστής χρήματος που από 2,13 το 2014 έχει πέσει σε 1,46 το 2018. Κάθε 1 ευρώ που παίρνουν περισσότερο οι τράπεζες το πολλαπλασιάζουν μέσω της χορήγησης δανείων σε 1,46 ευρώ αντί 2,13 πριν 4 χρόνια.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο πολλαπλασιαστής χρήματος στην ελληνική οικονομία πέφτει

Μια αύξηση της προσφοράς δανείων  θα ωφελούσε την οικονομία αυξάνοντας την κατανάλωση και την ιδιωτική επένδυση με αποτέλεσμα την αύξηση της συνολικής ζήτησης που έπεσε δραματικά στα χρόνια της ύφεσης.

ΟΙ τιμές των μετοχών των τραπεζών έχουν εξανεμιστεί. Οι τιμές των μετοχών ειναι προκυκλικός δείκτης και φωτογραφίζει προβλήματα στο μέλλον. Εάν δεν επανακινήσουν την χορήγηση δανείων τότε η συσσώρευση ζημιών είναι βέβαιη με αποτέλεσμα ανακατατάξεις στον κλάδο είτε με εξαγορά τους από άλλες τράπεζες είτε με συγχωνεύσεις, είτε με το χειρότερο των σεναρίων μετάθεση του προβλήματος στους καταθέτες (‘κούρεμα’) ή στους φορολογούμενους (κρατικοποίηση ή ανακεφαλαιοποίηση).

Πόσο θα υποχωρούσαν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων;

Η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE θα βοηθούσε στην αποκλιμάκωση των αποδόσεών τους. Η αύξηση της ζήτησης των ελληνικών ομολόγων θα αύξανε τις τιμές τους με αποτέλεσμα οι επενδυτές να απαιτούν μικρότερες αποδόσεις από αυτά.

Η Ελλάδα θα δανειζόταν με επιτόκια κοντά στο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της αφού η απόδοση του πενταετούς για παράδειγμα θα υποχωρούσε από το 3,2% στο 1,8%-2,3% περίπου.

Εάν η Ελλάδα βγει στην αρένα με τα λιοντάρια των αγορών και δανειστεί με επιτόκια στα τρέχοντα επίπεδα θα πρέπει ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας να ανέβει πάνω από 3% για να μην αυξηθεί κι άλλο το ήδη παραφουσκωμένο χρέος της.

 

Facebook Comments