Το στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ για τις αυτοδιοικητικές εκλογές είναι χαμένο εκ προοιμίου. Οι υποψήφιοί του στους μεγάλους δήμους από όσο φαίνεται δεν θα περάσουν στο δεύτερο γύρο ενώ μπορεί ακόμα να είναι και στην πέμπτη θέση. Πάμε όμως να δούμε πως έφτασαν εδώ.

Οι προστριβές του Αλέξη Τσίπρα με το σκληρό συριζαϊκό κομμάτι έρχονται στην επιφάνεια ολοένα και περισσότερο, καταφανείς έγιναν μετά τις υπουργοποιήσεις Τόλκα-Μωραϊτη και το ευθύ άνοιγμα στην Κεντροαριστερά και συγκεκριμένα στο Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ. Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να παίξει το παιχνίδι της διεύρυνσης δίχως βαρίδια πάνω του και η περίπτωση των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι ιδανική για να αποσαφηνιστούν οι θέσεις όλων.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας είπε στο κόμμα, ουσιαστικά στους «53», να διαλέξουν εκείνοι τους υποψηφίους και εκείνος δεν θα παρέμβει. Και όντως, εκείνοι έδωσαν το Νάσο Ηλιόπουλο στην Αθήνα και το Νίκο Μπελαβίλα στον Πειραιά. Η περίπτωση της Νοτοπούλου –σύμφωνα με πάντα με τις ίδιες πηγές- είναι διαφορετική καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ αρχικά είχε συμφωνήσει με τον Μπουτάρη ο οποίος όμως στην πορεία απεσύρθη. Αξίζει να σημειωθεί ότι όποιες προσπάθειες έγιναν από το ΣΥΡΙΖΑ για να κατεβάσει πρόσωπα με υψηλή αναγνωρισιμότητα έπεσαν στο κενό. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η πρόταση στον Παναγιώτη Γιαννάκη, τον Φραγκίσκο Αλβέρτη, το Γιώργο Κιμούλη και την Κατερίνα Παναγοπούλου για το Δήμο Αθηναίων και η κρούση στον Πέτρο Κόκκαλη για το Δήμο Πειραιά, ο οποίος εντέλει φέρεται να προτίμησε το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Η αρνητική εξέλιξη που αναμένεται για τις υποψηφιότητες Ηλιόπουλου-Μπελαβίλα είναι δεδομένο ότι θα δημιουργήσει εντάσεις και προστριβές στο εσωκομματικό του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ενδεικτικό ότι άνθρωποι που ανήκουν στην τάση του Νίκου Παππά μιλούν για ανίσχυρες υποψηφιότητες, επιλογές ήττας με μοναδική σανίδα σωτηρίας τις επιλογές Τσίπρα σε κάποιες περιφέρειες όπως ο Κατσιφάρας στη Δυτική Ελλάδα και ο Αρναουτάκης στην Κρήτη. Όπως σημειώνουν με νόημα οι «53» σε αυτές τις επιλογές είχαν αντιδράσει.

Το σκηνικό κόντρας που προαλείφεται στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ήθελε με τίποτα να χρεωθεί ο άτυπος επικεφαλής της ομάδας των
«53» και υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, κι έτσι έρχεται πιο κοντά το σενάριο για την πρόταση να είναι ο επόμενος επίτροπος της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόταση που λύνει και τα χέρια του Αλέξη Τσίπρα για περαιτέρω διευθετήσεις εντός του κόμματος.

Οι περιβόητοι «53» που προκαλούν δυσανάλογα προβλήματα για το 3% που αντιστοιχούν στην εκλογική διαδικασία καλούνται να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους, την εκλογή των υποψηφίων που οι ίδιοι επέλεξαν για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Η συμφωνία Τσίπρα με τους «53» ήταν ότι “εσείς «τρέχετε» τους υποψηφίους που προτείνατε, το κόμμα τους στηρίζει, εγώ τους στηρίζω αλλά αν όμως δεν τα καταφέρετε σταματάτε εδώ την άγονη κριτική και τα εμπόδια στη διεύρυνση”.

Το πολύ ρεαλιστικό σενάριο αποτυχίας των επιλογών αυτών θα δώσει στον Τσίπρα ένα ακόμη όπλο στην φαρέτρα του για τον άνοιγμα στην Κεντροαριστερά με τον τρόπο που αυτός θέλει. Κύκλοι από τους άλλες τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν χαρακτηριστικά ότι η επιλογή Ηλιόπουλου στην Αθήνα έχει τρία βασικά αρνητικά χαρακτηριστικά:

Πρώτον, “καίγεται” ένα πολύ αξιόλογο στέλεχος που είχε παράξει έργο στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και στο υπουργείο Εργασίας ως υφυπουργός. Δεύτερον, εμπόδισαν τη στήριξη στον Παύλο Γερουλάνο που θα μπορούσε να σηματοδοτήσει τη διεύρυνση με τα θετικά της χαρακτηριστικά. Τρίτον, πλέον οφείλουν να επεξεργαστούν το σενάριο στήριξης του Κώστα Μπακογιάννη τη δεύτερη Κυριακή. Αυτό θα συμβεί γιατί θα έχουν διασπαστεί οι κεντροαριστερές δυνάμεις τις πόλεις, ώστε να στηρίξουν είτε Γερουλάνο είτε Ηλιόπουλο με εμφανή τον κίνδυνο να καταλάβει τη δεύτερη θέση στις 26 Μαΐου ο Ηλίας Κασιδιάρης της Χρυσής Αυγής.

Η πιθανότητα να κάνει δικό του «μαγαζί» ο Τσίπρας δεν είναι ανύπαρκτη, ούτε και τόσο μικρή και οι «53» έχουν αρχίσει να το καταλαβαίνουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ του 36% δε βασίζεται τόσο στις τάσεις –όπως θα δείξουν τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών- αλλά δομείται προσωποκεντρικά πάνω στον Αλέξη Τσίπρα.

Facebook Comments