Αυξημένο κατά 487 εκατ. ευρώ ήταν το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον Ιανουάριο του 2019 σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2018 σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας. Συγκεκριμένα το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών κατέγραψε έλλειμμα 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών αυξήθηκε, πρωτίστως λόγω της επιδείνωσης του ισοζυγίου αγαθών χωρίς καύσιμα και δευτερευόντως λόγω της επιδείνωσης του ισοζυγίου καυσίμων. Οι εξαγωγές αγαθών σε τρέχουσες τιμές μειώθηκαν λόγω της μείωσης των εξαγωγών καυσίμων, ενώ οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα συνέχισαν την ανοδική τους πορεία, τόσο σε τρέχουσες όσο και σε σταθερές τιμές, αν και με βραδύτερο ρυθμό σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2018 (κατά 3,6% σε τρέχουσες τιμές και κατά 5,1% σε σταθερές τιμές). Παράλληλα, οι εισαγωγές αγαθών σημείωσαν άνοδο κατά 3,4% σε τρέχουσες τιμές και κατά 3,9% σε σταθερές τιμές. 

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών παρουσίασε άνοδο, κυρίως λόγω της βελτίωσης του ισοζυγίου μεταφορών, η οποία οφείλεται στην άνοδο των καθαρών εισπράξεων από θαλάσσιες μεταφορές κατά 17,4% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2018. Παράλληλα, αξιοσημείωτη ήταν και η βελτίωση του ταξιδιωτικού ισοζυγίου. Ειδικότερα, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι σχετικές εισπράξεις παρουσίασαν αύξηση κατά 9,4% και 53,2% αντίστοιχα.

Τέλος, η μείωση των πλεονασμάτων των ισοζυγίων πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων οφείλεται κυρίως στη μείωση των καθαρών εισπράξεων από λοιπά πρωτογενή εισοδήματα και από τον τομέα της γενικής κυβέρνησης αντίστοιχα.
Ισοζύγιο Κεφαλαίων

Τον Ιανουάριο του 2019, το ισοζύγιο κεφαλαίων κατέγραψε πλεόνασμα 260 εκατ. ευρώ, δηλ. κατά 76 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο εκείνου του αντίστοιχου μήνα του 2018, κυρίως λόγω της αύξησης των καθαρών εισπράξεων του τομέα της γενικής κυβέρνησης. 

Facebook Comments