Την ώρα που ο πρωθυπουργός της χώρας βρίσκονταν στην τριμερή συνάντηση (των τεσσάρων, καθώς συμμετείχε και ο Πομπέο), επέλεξε Υπουργός Εξωτερικών ο Γιώργος Κατρουγκαλος για να κάνει γενικές διαπιστώσεις για δικαιώματα της Τουρκίας στο Αιγαίο και στον καθορισμό της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Έχοντας κολλήσει ένσημα και στην πολιτική, είναι μάλλον απίθανο να μην καταλαβαίνει την κρισιμότητα της συγκυρίας. Το timing, όπως θα έλεγαν και οι αγγλομαθείς εκ’ των συντρόφων του.

“Έιναι δικαίωμα κάθε χώρας να εκμεταλλεύεται την ΑΟΖ της, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο” επεσήμανε ο επικεφαλής της Ελληνικής διπλωματίας, κινούμενος όπως πάντα με γνώμονα τη λογική του αυτονόητου. Μόνον που ο διαπρεπής δικηγόρος είναι μάλλον απίθανο να μην γνωρίζει ότι οι γείτονες δεν έχουν κυρώσει τη Διεθνή Συνθήκη για την Υφαλοκρηπίδα (1958) ούτε τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (1982). Το να υπερασπίζεσαι δικαιώματα μιας χώρας που δεν αναγνωρίζει τα δικά σου (η Τουρκία υποστηρίζει ότι τα ελληνικά νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα), δεν αποτελεί την επιτομή της εθνικής πολιτικής.

Σε κάθε περίπτωση, τα κρίσιμα νομικά ζητήματα της εθνικής εξωτερικής πολιτικής δεν επιλύονται με την έκφραση γνώμης ενός Υπουργού, έστω και του αρμοδίου. Η πρόσφατη ιστορία όμως με τη συμφωνία των Πρεσπών, έδειξε ότι επιλύονται ενδεχομένως και εν κρυπτώ, ως αποτέλεσμα διεργασιών μιας πολύ κλειστής ομάδας ανθρώπων. Δίχως την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών και σίγουρα (όπως καταδεικνύουν οι πρόσφατες αντιδράσεις) δίχως τη σύμφωνη στάση των πολιτών.

Διότι μπορεί ο κος. Παππάς να αποκαλεί συλλήβδην ακροδεξιούς αυτούς που τον γιουχάρισαν, δεν υπάρχουν όμως αντίστοιχοι πουν να τον επευφημούν. Μια χούφτα νοματαίοι μαζεύονται στις εκδηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ στη Β. Ελλάδα (και αλλού). Μάλιστα για τη χούφτα αυτή υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι συλλέγεται με κόπο…

Ακόμη και αν η Κυβέρνηση συστηματικά επιχειρεί να υποβαθμίσει το θέμα με τα Σκόπια και τις συνέπειες μιας κακής συμφωνίας επικαλούμενη το μικρό μέγεθος της γειτονικής χώρας, δεν συμβαίνει το ίδιο και με την Τουρκία. Μια Κυβέρνηση σε αποδρομή που στηρίζεται από ηθικά ελαστικούς βουλευτές, δεν είναι δυνατόν να διαπραγματεύεται ζητήματα που δεν κατόρθωσε να επιλύσει εδώ και δεκαετίες η Ελληνική Διπλωματία. Τουλάχιστον όχι στο πόδι και σίγουρα όχι εν κρυπτώ. Ο κος Κατρούγκαλος δεν… Διαβάστε περισσότερα στο Dailypost.gr

Facebook Comments