Πενήντα μέρες πριν από τις κάλπες για τις ευρωεκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει χαρακτηριστικά μη αναστρέψιμης καθίζησης. Η εξαγγελθείσα “αντεπίθεση” του Μαξίμου που αποτελεί το βασικό σύνθημα των στελεχών του απ’ το περασμένο φθινόπωρο δεν έχει κανένα αποτέλεσμα καθώς το προβάδισμα της ΝΔ παραμένει σταθερά κοντά σε διψήφιο ποσοστό.

Η τελευταία έρευνα της MRB που παρουσιάστηκσε στο Star η οποία δείχνει ότι η διαφορά της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ κυμαίνεται από 9 έως και 11 μονάδες ανάλογα με τις αναγωγές, δίνει ουσιαστικά τη “χαριστική βολή” στον πολιτικό σχεδιασμό του Μαξίμου που ήθελε μια ελεγχόμενη ήττα στις ευρωεκλογές και νέα “αντεπίθεση” το καλοκαίρι για τις εθνικές κάλπες του φθινοπώρου.

Τα στοιχεία της έρευνας είναι συντριπτικά για τον ΣΥΡΙΖΑ για τρεις βασικούς λόγους:

  1. Το αφήγημα της “χαλαρής” ψήφου στις ευρωεκλογές δεν ισχύει. Αντιθέτως, η διαφορά της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγαλύτερη στις έρευνες για ευρωεκλογές σε σχέση με εθνικές εκλογές. που σημαίνει ότι η ΝΔ πέτυχε να μετατρέψει τις κάλπες του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου σε “δημοψήφισμα” για την κυβέρνηση.
  2. Το ” δυνατό χαρτί” του κ. Τσίπρα που όπως έλεγε ο ίδιος ήταν η οικονομία αποδεικνύεται αχίλλειος πτέρνα του ΣΥΡΙΖΑ. Οι πολίτες αξιολογούν ως βασικότερο κριτήριο για τη ψήφο τους την κατάσταση και τις προοπτικές για την οικονομία και απαιτούν αλλαγή πολιτικής. Αυτό καταρρίπτει το αφήγημα που έχτιζε ο πρωθυπουργός από την Ιθάκη τον περασμένο Αύγουστο για έξοδο από την κρίση και τέλος των μνημονίων.
  3. Η Συμφωνία των Πρεσπών έχει υψηλό πολιτικό κόστος για τον ΣΥΡΙΖΑ που βλέπει το προβάδισμα της ΝΔ να εκτινάσσεται πάνω από 14 μονάδες στη Β. Ελλάδα.

Όλα αυτά δείχνουν ότι ο κ. Τσίπρας βρίσκεται μπροστά στο τέλειο αδιέξοδο. Εάν δεν προκηρύξει εθνικές εκλογές, μπορεί να υποστεί συντριπτική ήττα στις ευρωεκλογές που θα μετατρέψουν σε “εφιάλτη” το διάστημα μέχρι το φθινόπωρο ενώ εάν θελήσει να προσφύγει στις 19 Μαΐου σε βουλευτικές, βλέπει πλέον ορατό το ενδεχόμενο μιας βαριάς ήττας “πακέτο” σε όλες τις κάλπες.

Κατερίνα Κατσαβού

Facebook Comments