Πώς η MRB γκρεμίζει την προσδοκία του ΣΥΡΙΖΑ για τους αναποφάσιστους

MarketNews

Πώς η MRB γκρεμίζει την προσδοκία του ΣΥΡΙΖΑ για τους αναποφάσιστους, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Οι δημοσκοπήσεις χρίζουν πάντα προσεκτικής ανάγνωσης. Και το Μαξίμου μπορεί να τις απαξίωνε δημοσίως, αλλά στην πραγματικότητα τις μελετούσε πάντα στενά και προσεκτικά, όσο και αν κανείς μπορεί να έχει αμφιβολία για την ετοιμότητα του κυβερνητικού επιτελείου να δεχθεί την πραγματικότητα.

Σε όλη αυτή την πορεία, οι επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ είχαν ένα λογικοφανές επιχείρημα. Έλεγαν, μεταξύ άλλων, ότι η μεγάλη δημοσκοπική διαφορά οφειλόταν στο ότι πολλοί άνθρωποι που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ το 2015 τώρα δήλωναν αναποφάσιστοι ή έτοιμοι να μην ψηφίσουν. Τι υπονοούσαν; Ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν μετακινήθηκαν σε άλλα κόμματα, άρα υπό τις κατάλληλες συνθήκες ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να τους ξανακερδίσει και να κλείσει την ψαλίδα με τη ΝΔ.

Πέρα από το ότι θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι αυτό δεν είναι παρά ο ευσεβής πόθος του Μαξίμου, ήρθε χθες, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, η εταιρεία ερευνών MRB και το μέτρησε. Με άλλα λόγια, προσπάθησε να κάνει μια πρόβλεψη για το πώς θα κινηθούν οι συμμετέχοντες στην έρευνα, με γνώμονα το τι είχαν ψηφίσει το 2015. Αν μη τι άλλο, είναι μια οριακή πρόβλεψη, αλλά, εν πάσει περιπτώσει, είναι το ακριβέστερο ποσοτικό μοντέλο, προκειμένου κανείς να προσεγγίσει εμπειρικά αυτό που πολιτικά ισχυρίζεται το Μαξίμου.

Το αποτέλεσμα για τις ευρωεκλογές στην «Εκτίμηση ψήφου με ανακατανομή της αδιευκρίνιστης ψήφου στο κόμμα προέλευσής του»; 35,1% για τη ΝΔ και 26,4% για τον ΣΥΡΙΖΑ, ήτοι ελάχιστα λιγότερο από 9 μονάδες. Ως προς τις εθνικές εκλογές, η ψαλίδα κλείνει κάπως: 35,4% για τη ΝΔ και 28,5% για τον ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή σχεδόν 7 μονάδες, ακόμα και σε αυτό το σενάριο.

Πρακτικά, αυτό το εύρημα της MRB πιστοποιεί αυτό που λένε οι δημοσκόποι στο παρασκήνιο εδώ και κάποιους μήνες, από τότε που ξεκίνησε να αποκλιμακώνεται το ποσοστό των αναποφάσιστων στις μετρήσεις: ότι, δηλαδή, παρά το γεγονός ότι η μερίδα του λέοντος προέρχεται από τον... Διαβάστε περισσότερα στο Dailypost.gr