Η εκτίμηση, που εκφράζω τις τελευταίες εβδομάδες ότι τελικά θα επικρατήσει η «λογική του τζογαδόρου» κι ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα διακινδυνεύσει να χάσει την εξουσία πέντε μήνες πριν από την κανονική λήξη της θητείας του, φαίνεται ότι επιβεβαιώνεται. Ο πρωθυπουργός δεν δείχνει διάθεση να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές. Κι ελπίζει μόνον ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της 26ης Μαϊου δεν θα αποτελέσει τέτοιο κόλαφο για τον ίδιον και το κόμμα του, τόσο που να του στερήσει στις βουλευτικές εκλογές, που θα ακολουθήσουν τον Οκτώβριο, τη θέση ενός σχετικά ισχυρού κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με ποσοστό άνω του 20-23%, με μοναδικό στόχο να ελπίζει στον μετασχηματισμό του από ΣΥΡΙΖΑ στο «νέο ΠΑΣΟΚ» και την επάνοδο του στην εξουσία εν καιρώ τω δέοντι. Βέβαια όλα αυτά θα καταγραφούν στην κάλπη, αρχής γενομένης από αυτή των ευρωεκλογών, και τότε θα δούμε τις διαθέσεις του κυρίαρχου λαού. Μέχρι τότε όλοι θα κάνουμε εκτιμήσεις. Και σχέδια επί χάρτου

Όπως αυτά, που κάνει ο κ. Τσίπρας, ο οποίος εκτιμά ότι η προβλεπόμενη αναβάθμιση της πιστοληπτικής δυνατότητας της χώρας, που ελπίζεται ότι θα γίνει ανήμερα Μεγάλη Παρασκευή, σε συνδυασμό με την ανακοίνωση από την Eurostat, αυξημένου πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2018, θα επιτρέψει σε παροχολογικές κινήσεις εντός του Μαϊου. Και ταυτόχρονα, με την ρύθμιση των 120 δόσεων, προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, σε συνδυασμό με τη νέα έξοδο στις αγορές εντός του Μαϊου, θα μπορέσει να κολακέψει τους ψηφοφόρους και να μετριάσει την οργή τους εναντίον του ιδίου και της κυβέρνησης του. Όμως η ιστορία καταδεικνύει ότι η παροχολογία της τελευταίας στιγμής σχεδόν ποτέ δεν αποδίδει. Αντίθετα, αν η κυβέρνηση υποστεί βαριά ήττα στις ευρωεκλογές, με ποσοστό που θα ξεπερνά το 6-7%, τότε είναι βέβαιο ότι η αποδόμηση της θα είναι ραγδαία κι η ψυχολογία του κόσμου θα την σπρώξει σε βαριά ήττα τον Οκτώβριο με απρόβλεπτες συνέπειες για τον κ. Τσίπρα και το κυβερνών κόμμα.

Όμως το μέλλον τους έχει μικρή αξία μπροστά στο μέλλον της χώρας μας, η οποία δυστυχώς συνεχίζει να κινδυνεύει σοβαρά. Η θύελλα, λυπάμαι που το λέω, δεν είναι πίσω μας, είναι μπροστά μας. Εδώ και καιρό λέω και γράφω ότι αν δεν γίνουν γενναίες μεταρρυθμίσεις, πέρα από τις προβλέψεις του Μνημονίου, η Ελλάδα δεν μπορεί να αποφύγει την καταστροφή. Η κυβέρνηση των Συριζανέλ δυστυχώς, όπως είχα προβλέψει, απέτυχε γιατί δεν πίστευε στις μεταρρυθμίσεις. Μοιραία, το βάρος πέφτει στην επόμενη κυβέρνηση αυτή του Κυριάκου, που μπορεί να είναι η τελευταία ευκαιρία για τη χώρα

Πράγματι, όπως λέω και ξαναλέω χρόνια τώρα, αν δεν αλλάξει ο τρόπος που λειτουργεί η Δημόσια Διοίκηση, αν δεν πάψει να θέτει αντικίνητρα στην επιχειρηματικότητα, αν δεν καταπολεμηθούν η γραφειοκρατία, η διαφθορά κι η αναποτελεσματικότητα της, αν δεν ανοίξουν οι αγορές και τα κλειστά επαγγέλματα, αν δεν καταπολεμηθούν οι συντεχνιακές νοοτροπίες, αν δεν δημιουργηθεί σταθερό και δίκαιο φορολογικό πλαίσιο, αν δεν απλουστευθεί η νομοθεσία, κυρίως η φορολογική, και δεν επιταχυνθεί η απονομή της Δικαιοσύνης, αν δεν αναβαθμιστεί το εκπαιδευτικό σύστημα κι η ανώτατη παιδεία δεν αποκτήσει σύνδεση με την αγορά εργασίας, αν δεν τεθούν κίνητρα για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, αν δεν υπάρξει ένα σύγχρονο τραπεζικό σύστημα που θα δανειοδοτεί τις καινοτόμες ιδέες και προσπάθειες η Ελλάδα δεν έχει μέλλον. Θα συνεχίσουμε να σερνόμαστε μέσα στην μιζέρια, την ανασφάλεια, την φτώχεια και τα παιδιά μας θα αναζητούν εργασία στο εξωτερικό.

Αυτό δεν νομίζω ότι το θέλει κανένας. Κανένας από μας δεν θέλει να μετατραπεί η Ελλάδα μας σε χώρα γερόντων και μεταναστών. Γι αυτό έχουμε υποχρέωση να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές μια Ισχυρή, Δίκαιη, Ανεπτυγμένη Ελλάδα, Μια σύγχρονη, δημοκρατική, ευρωπαϊκή χώρα, όπου θα επικρατούν οι αξίες της δημιουργικότητας, της δικαιοσύνης, του καθήκοντος, της ευσυνειδησίας. Οπου οι θεσμοί θα είναι δυνατοί και λειτουργικοί. Κι όπου οι πολιτικοί μας θα στηρίζονται στην αλήθεια και στη λογική. Φοβάμαι ότι αυτή είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση. Πρέπει να φέρουμε τα πάνω κάτω. Αισιοδοξώ ότι μπορούμε να το πράξουμε. Φτάνει να μοχθήσουμε γι αυτό.

Κι εύχομαι ο Κυριάκος κι όσοι άλλοι πολιτικοί και κόμματα είναι πράγματι μεταρρυθμιστές να μην μείνουν στα λόγια. Αλλά να κάνουν τα λόγια πράξη την επαύριο των εκλογών που θα κληθούν να κυβερνήσουν αυτό τον τόπο. Διότι άλλως κι αυτοί θα αποτύχουν οικτρά. Αλλά κι η πατρίδα μας. Και δεν έχουμε δικαίωμα να αποτύχουμε. Το οφείλουμε να πετύχουμε στα παιδιά μας και στις επόμενες γενιές….

Facebook Comments