Το δημογραφικό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα και παράλληλα η μεγαλύτερη πρόκληση της Ελλάδας στη σημερινή εποχή.  Ο πληθυσμός της χώρας μειώνεται αδιάλειπτα και η κοινωνία μας μεταλλάσσεται σε μια κοινωνία γερόντων. Τα αποτελέσματα των ερευνών που διεξάγονται είναι ολοένα και πιο ανησυχητικά.

Τα βασικά αίτια του προβλήματος είναι δύο και είναι εξαιρετικά πολύπλοκα: το «brain drain» και η οικονομική κατάσταση της χώρας. Στην Ελλάδα της κρίσης, πολλοί από τους πιο μορφωμένους νέους της έφυγαν στο εξωτερικό.

Εργάστηκαν και εργάζονται για το μέλλον τους σε συνθήκες αξιοκρατίας και όχι ευνοιοκρατίας, σε χώρες στις οποίες η οικονομία έχει μεγάλη ζήτηση πτυχιούχων με υψηλό μορφωτικό επίπεδο και στις οποίες ενισχύεται η επιχειρηματικότητα και οι επενδύσεις. Η χώρα μας, ταυτόχρονα, δεν αποτελεί ελκυστικό προορισμό για οικονομικούς μετανάστες με αποτέλεσμα το κενό να παραμένει.

Το κράτος σε αυτή την περίπτωση, για παράδειγμα, «χάνει» σε πολλαπλά επίπεδα. Το ποσό που δαπανείται για τις σπουδές του κάθε νέου που φεύγει από την χώρα για να εργαστεί, δεν επιστρέφει ποτέ στην Ελλάδα και ο κύκλος δεν ολοκληρώνεται, μένει ελλιπής.

Ας φανταστούμε ότι για κάθε νέο που σπουδάζει, το κράτος κάνει μια μικρή «επένδυση» από την οποία αποζημιώνεται με την συνεισφορά τους στη χώρα και στην οικονομία μακροπρόθεσμα.

Και οι νέοι όμως που παραμένουν εδώ, διστάζουν να δημιουργήσουν τη δική τους οικογένεια σε συνθήκες ανασφάλειας και υπερφορολόγησης. Αυτό, σε συνδυασμό με την επικράτηση νέων προτύπων μικρότερων αριθμητικά οικογενειών, λειτουργεί απωθητικά για την τεκνοποιϊα.

Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι η κατάσταση αυτή οδηγεί σε τέλμα.

Η χώρα μας πρέπει να αλλάξει κατεύθυνση. Είναι επιτακτική ανάγκη να χαραχθεί μια εθνική στρατηγική για το δημογραφικό. Εκτός από την παροχή επιδομάτων, πρέπει να εφαρμοστούν πολιτικές για την απασχόληση, τη μητρότητα, την οικογένεια και την ισότητα των φύλων.

Η κοινωνική πολιτική που θα εφαρμοστεί πρέπει να δίνει κίνητρα στις νέες οικογένειες καθώς επίσης και διευκολύνσεις, ενώ παράλληλα η οικονομία πρέπει να αλλάξει πλεύση για να ξεκινήσει ο επαναπατρισμός των καλύτερων μυαλών μας.

Η Ελλάδα κινδυνεύει να οδηγηθεί σε δημογραφικό αδιέξοδο. Για να αναχαιτιστεί η σημερινή πραγματικότητα, πρέπει να υπάρξει σωστή διαχείριση του προβλήματος, υπεράνω λαϊκισμών και πολιτικών σκοπιμοτήτων.  Οφείλουμε να μην επιτρέψουμε να απειληθεί η επόμενη γενιά από την ίδια την ιστορική μας ύπαρξη.

Facebook Comments