’Ράλι’ στα ελληνικά ομόλογα - οι επενδυτές προεξοφλούν αλλαγή σελίδας στην οικονομία

MarketNews

Η ψυχολογία της αγοράς έχει αλλάξει άρδην, με τους επενδυτές να "ποντάρουν" δυναμικά στην Ελλάδα, προεξοφλώντας την αλλαγή σελίδας που θα φέρει στην οικονομία της χώρας η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εθνικές κάλπες σε λίγες εβδομάδες από σήμερα, με τις κινήσεις των "παικτών" γύρω από τα ελληνικά assets να δείχνουν πως "βλέπουν" μία ισχυρή, αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στις αρχές Ιουλίου.

Η ορμή που έχει πάρει το ελληνικό Χρηματιστήριο σήμερα, με τον Γενικό Δείκτη να "σπάει" το φράγμα των 800 μονάδων μετά από έναν χρόνο, μεταδίδεται και στην αγορά ομολόγων όπου οι αποδόσεις τόσο των βραχυπρόθεσμων όσο και των μακροπρόθεσμων τίτλων, αγγίζουν νέα ιστορικά χαμηλά. Άλλωστε, οι αναλυτές έχουν επισημάνει ότι τα ελληνικά assets αναμένεται να σημειώσουν πολύ καλή πορεία ενόψει των πρόωρων γενικών εκλογών. Υπενθυμίζουμε πως η Goldman Sachs τόνισε πως μια νέα κυβέρνηση υπό την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας θα ήταν θετική για την εμπιστοσύνη των αγορών, κατά την άποψή της, και θα οδηγήσει σε μείωση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων και ευνοϊκότερων οικονομικών συνθηκών, οι οποίες, με τη σειρά τους, θα στηρίξουν περαιτέρω την οικονομική ανάπτυξη.

Πιο αναλυτικά, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 3,037% με πτώση της τάξης του 3,06% από χθες, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως από την περασμένη εβδομάδα, πριν τις κάλπες της Κυριακής δηλαδή, η απόδοσή του έχει σημειώσει εντυπωσιακή "βουτιά" της τάξης του 12% σχεδόν. Υπενθυμίζεται πως το 10ετές ομόλογο εκδόθηκε στις αρχές Μαρτίου με απόδοση 3,90%.

Ακόμα πιο ισχυρή είναι η πτώση που σημειώνεται στην απόδοση του 5ετούς ομολόγου. Συγκεκριμένα, το yield του 5ετούς διαμορφώνεται στο 1,876% με πτώση 4,63% από χθες, ενώ από την περασμένη εβδομάδα η πτώση αγγίζει το 15% περίπου. Το 5ετές ομόλογο εκδόθηκε τον Ιανουάριο με απόδοση 3,6%.

Κούρταλη Ελευθερία