Την Κυριακή 2/6 στους περισσότερους Δήμους της χώρας οι πολίτες καλούνται να εκλέξουν τον Δήμαρχο της επόμενης τετραετίας. Οι Δήμαρχοι που εξελέγησαν την πρώτη Κυριακή θα έχουν την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αντιθέτως όσοι εκλεγούν στον β’ γύρο θα κληθούν να βρουν την πλειοψηφία μέσω συνεργασιών ή συμμαχιών μέσα στη θητεία.

Είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι αιρετοί άρχοντες, καθώς σε όλη τη διάρκεια της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας πάντα ο Δήμαρχος είχε την πλειοψηφία, ακόμη και με πολύ μικρή εκλογικής επιρροής λόγω του bonus που έδιναν οι εκλογικοί νόμοι. Στην επόμενη θητεία ακόμη και οι Δήμαρχοι της πρώτης Κυριακής, που έλαβαν ποσοστά λίγο παραπάνω από 50% έχουν στην επόμενη θητεία ισχνές πλειοψηφίες στα νέα συμβούλια.

Οι Δήμαρχοι της περιόδου 2019-2023 οφείλουν να επιδείξουν πολιτικές αρετές, προκειμένου να διοικήσουν απρόσκοπτα. Καλούνται να δημιουργήσουν συμμαχίες με άλλους συνδυασμούς, χωρίς να θέσουν σε κίνδυνο τη συνοχή της δικής τους παράταξης.

Ένα άλλο καθήκον του Δημάρχου είναι να αξιοποιήσει το ενδιαφέρον που προκαλείται στις δημοτικές εκλογές των τελευταίων ετών προς όφελος της αυτοδιοίκησης. Μετά τις εκλογές του 2014 ελάχιστοι από τους δεκάδες χιλιάδες πολιτών που έθεσαν υποψηφιότητα για το δημοτικό ή τοπικό συμβούλιο στον Δήμο τους, αλλά δεν εξελέγησαν είχαν κάποιου είδους συμμετοχή στα δημοτικά δρώμενα από εκεί και πέρα. Πρόκειται για ανθρώπους που στελέχωσαν τα διοικητικά συμβούλια Νομικών Προσώπων ή ανέλαβαν υποστηρικτικούς ρόλους δίπλα στον Δήμαρχο.

Η απλή αναλογική και η συμμετοχή περισσότερων της μιας δημοτικών παρατάξεων πιθανώς να οδηγήσει στην ενεργό συμμετοχή περισσότερων πολιτών στην αυτοδιοίκηση κατά τη διάρκεια μιας θητείας και όχι μόνο στις προεκλογικές περιόδους. Εναπόκειται στους αιρετούς και κυρίως στους Δημάρχους να αξιοποιήσουν αυτό το ανθρώπινο δυναμικό.

Παράλληλα, οι αρμοδιότητες και οι προσδοκίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν αυξηθεί. Τα επόμενα χρόνια σύμφωνα με το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη θα μεταφερθούν ακόμη περισσότερες αρμοδιότητες και η αξιοποίηση του φόρου ακίνητης περιουσίας. Ο Δήμαρχος της επόμενης εποχής πρέπει να είναι ικανός τόσο πολιτικά όσο και διαχειριστικά. Πρέπει να είναι τοπικός ηγέτης για να ανταποκρίνεται στις ακόμη πιο αυξημένες ανάγκες.

Η αναποτελεσματικότητα και η περιορισμένη απήχηση κάποιων Δημάρχων στο πρόσφατο παρελθόν ήταν αυτή που συνέτεινε στην εκλογή λαμπερών προσώπων με αιρετικό λόγο σε αυτοδιοικητικά αξιώματα, ενώ ο υποψήφιος της Χρυσής Αυγής έφτασε πολύ κοντά στο να περάσει στον β’ γύρο στον μεγαλύτερο Δήμο της χώρας. Σημαντικό ποσοστό των εκλογέων υπερψήφισε τέτοιες υποψηφιότητες ακολουθώντας το περίφημο δόγμα του  Ντενγκ Ξσιάο Πινγκ «άσπρη γάτα, μαύρη γάτα, δεν έχει σημασία, αρκεί να πιάνει τα ποντίκια”.

Αυτή η θητεία απέδειξε ότι και το χρώμα έχει τη σημασία του, όχι επειδή οι αντιμνημονιακοί μαζεύουν διαφορετικά τα σκουπίδια, όπως έλεγε η Ρένα Δούρου πριν 5 χρόνια, αλλά επειδή η αυτοδιοίκηση εδώ και χρόνια δεν περιορίζεται στην μυοκτονία, συνεπώς δεν περιορίζεται σε γάτες και αγριόγατες. Οι Δήμαρχοι, εκτός από το να επιτελούν το σύνθετο έργο τους, αποτελούν πρότυπο λόγου και έργου, εκπροσωπώντας τον εγγύτερο στον πολίτη θεσμό. Η επιλογή τους θα είναι πολύ κρίσιμη για τα επόμενα χρόνια.

Καλό βόλι σε όσους ψηφίζουν στον β’ γύρο!

Facebook Comments