Η υπόθεση της Novartis διαφέρει από όλες τις άλλες υποθέσεις που ήταν ή παρουσιαστηκαν ως σκάνδαλα στην μεταπολίτευση. Σε αρκετές περιπτώσεις στο παρελθόν, αν όχι στις περισσότερες, έγινε άγρια πολιτική εκμετάλλευση, έγινε επίσης χυδαία και ακραία δημοσιογραφική προπαγάνδα σε υποθέσεις που αφορούσαν πολιτικούς. Στην περίπτωση όμως της υπόθεσης Novartis υπάρχει μια σειρά παράξενων γεγονότων που την διαφοροποιούν από όλες τις προηγούμενες.

Παράξενο #1  
Σε μια υπόθεση που διερευνάται η φαρμακευτική δαπάνη, εντελώς τυχαία, έχει ελάχιστα ασχοληθεί με την περίοδο που οι δαπάνες είχαν φτάσει σπάσει όλα τα ρεκόρ. Κατά κάποιο περίεργο τρόπο η διαφθορά στην υγεία άρχισε να ανθεί όταν οι δαπάνες άρχισαν να μειώνονται δραστικά και να ελέγχονται πολύ πιο εξονυχιστικά. Οι δε εμπλεκόμενοι, ενώ πορευόντουσαν με το σταυρό στο χέρι τις εποχές των παχέων αγελάδων, αποφάσισαν να ξεσαλώσουν όταν μειωθήκαν δραματικά τα κίνητρα για μίζες και αυξήθηκε επίσης δραματικά ο κίνδυνος διαλεύκανσης. Ο Ταλεϋράνδος θα έλεγε ότι οι εμπλεκόμενοι ήταν κάτι χειρότερο από διεφθαρμένοι, ήταν ηλίθιοι.

Παράξενο #2 
Ο μοναδικός εμπλεκόμενος από την περίοδο των παχέων αγελάδων είναι ο κ. Αβραμόπουλος και αυτό μας φέρνει στο δεύτερο παράξενο της υπόθεσης. Το βασικό χαρακτηριστικό των εμπλεκομένων φαίνεται να είναι το γεγονός ότι η πολιτική τους εξαφάνιση θα ήταν ιδιαιτέρως επωφελής για τον ΣΥΡΙΖΑ. Με Αβραμόπουλο εκτός, θα άδειαζε θέση ευρωπαίου επιτρόπου, με τον κ. Στουρνάρα θα άδειαζε η θέση του κεντρικού τραπεζίτη. Με Γεωργιάδη, Βενιζέλο και Λοβέρδο εκτός θα εξαφανίζονταν οι πιο ενεργοί αντίπαλοι της κυβέρνησης εντός και εκτός κοινοβουλίου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η περίπτωση του κ. Σαμαρά, ο οποίος ξεκινά να κάνει την εμφάνιση του στις μνήμες των κουκουλοφόρων μαρτύρων καθώς το θέμα των Σκοπίων αρχίζει να μπαίνει στο πολιτικό προσκήνιο.

Παράξενο #3 
Ένα από τα πιο εύθυμα στοιχεία της υπόθεσης είναι το πως επιτυγχάνεται η εμπλοκή του ο κ. Σαμαρά. Έτσι, υπάρχει “μάρτυρας” που ενώ έχει καταθέσει για την δωροδοκία υπουργών, μετά από εβδομάδες θυμάται ξαφνικά ότι ξέρει ότι τα έχει πάρει και πρωθυπουργός. Οι καταθέσεις των μαρτύρων εξελίσσονται περίεργα, δίνονται τμηματικά, κάτι σαν σήριαλ τηλεόρασης. Ως σαν να πηγαίνουν σε φροντιστήριο μνήμης, μετά επιστρέφουν για να προσθέσουν, να συμπληρώσουν και να διορθώσουν.  

Παράξενο #4 
Τα λάθη στην έρευνα και στην διαδικασία είναι πολλαπλά και ιδιαιτέρως σοβαρά, π.χ. ο τρόπος και ο λόγος που ορίσθηκαν οι λεγόμενοι προστατευόμενοι μάρτυρες. Αλλά αυτό που βγάζει μάτι και που γεννά ακόμα περισσότερα ερωτήματα είναι το εξής: Η μονομέρεια των λαθών, δηλαδή το ποιος ωφελείται και ποιος ζημιώνεται από αυτά τα λάθη ή «λάθη». Οι διαρκώς χαμένοι είναι οι εμπλεκόμενοι, ενώ το πολιτικό αφήγημα της κυβέρνησης είναι ο εξολοκλήρου ευεργετηθείς λαθών που, παρεμπιπτόντως, είναι επιπέδου τριτοκοσμικής μπανανιάς.

Αυτά είναι μερικά από τα περίεργα της υπόθεσης. Αν κάποιος  προσθέσει και τις επώνυμες και δημόσιες καταγγελίες ανώτατών και εν ενεργεία εισαγγελέων το πράγμα χοντραίνει πολύ περισσότερο. Η διερεύνηση αυτής της υπόθεσης από την επόμενη Βουλή πρέπει να είναι προτεραιότητα. Δεν νοείται δημοκρατικό πολίτευμα και ταυτόχρονα διαδικασίες με τα παράξενα που αναφέρονται παραπάνω. Είναι άλλο πράγμα κάποιος να εκμεταλλευτεί πολιτικά μια υπόθεση που δεν έχει βάση, και άλλο να κτίσει μια υπόθεση για να εξουδετερώσει τους πολιτικούς του αντιπάλους. Γιατί αυτοί που την έκτισαν δεν είναι απλά διεφθαρμένοι, αλλά είναι και ηλίθιοι.

Facebook Comments