Μια σημαντική καινοτομία ετοιμάζεται να εισηγηθεί η κυβέρνηση με το πρώτο νομοσχέδιο για την οργάνωση του κράτους και της κυβέρνησης: ασυμβίβαστα για υπουργούς, υφυπουργούς, γενικούς γραμματείς και διοικητές ΔΕΚΟ, για ένα διάστημα ενός έτους μετά την αποχώρηση από την κυβερνητική θέση που κατείχαν. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό θα γίνει, ώστε το ελληνικό κράτος να ευθυγραμμιστεί με τα διεθνή πρότυπα που ισχύουν στις χώρες του ΟΟΣΑ, αλλά και στην Ε.Ε., όπου εφαρμόζεται ένα παρόμοιο πρόγραμμα. Εν προκειμένω, αυτό θα σημαίνει ότι, αν κάποιος π.χ. ήταν διοικητής της ΔΕΗ, δεν θα μπορεί αμέσως μετά την αποχώρησή του να εργαστεί ως λομπίστας στον χώρο της αγοράς ενέργειας, αξιοποιώντας την ατζέντα του από την πρότερη θητεία του. 

Κάτι παρόμοιο ίσχυε, μέχρι πρότινος, για τους μόνιμους γενικούς γραμματείες που σχεδίαζε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με μια πολύ αυστηρή δικλείδα ασυμβιβάστου για δύο έτη, η οποία λειτούργησε αποτρεπτικά για την προσέγγιση σοβαρών στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα, για να εργαστούν σε θέσεις ευθύνης. Με το νομοσχέδιο, εν προκειμένω, θα προβλέπεται ένας ελεγκτικός μηχανισμός σε κρατική δομή, στον οποίο, όσοι θέλουν να εργαστούν στον ιδιωτικό τομέα, θα υποβάλλουν τα χαρτιά τους, προκειμένου να διαπιστωθεί, αν η νέα τους θέση είναι ασυμβίβαστη για ένα διάστημα με την κρατική που κατείχαν.

Ο εξ απορρήτων

Facebook Comments