«Με τον Αλέξη Τσίπρα πορευόμαστε μαζί σχεδόν από τις πρώτες μέρες που ανέλαβε πρόεδρος έχοντας κατακτήσει μια ειλικρινή συντροφική σχέση», αυτή ήταν η απάντηση του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Σκουρλέτη για τα σχέδια που αφορούν την σχέση του με τον πρώην πρωθυπουργό και την ενδεχόμενη καρατόμηση του από την θέση που έχει.

Είναι όμως τόσο συντροφική και ειλικρινής αυτή η σχέση; Το ρεπορτάζ αποδεικνύει το ακριβώς αντίθετο.

Πανικός για τα δημοσιεύματα εναντίον του από φιλικά μέσα

Στις αρχές της εβδομάδας ο Πάνος Σκουρλέτης είχε ανεβάσει τους τόνους, απασφαλίζοντας εναντίον συντρόφων για τις επιθέσεις που δέχθηκε από φιλικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ μέσα, χρεώνοντας τους διαρροές από τους ίδιους και συντονισμένο σχέδιο αποδόμησής του.

Προφανώς ο έμπειρος από «πολιτικά παιχνίδια» γραμματέας, γνωρίζει ότι τα φιλικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ μέσα δεν πήραν «γραμμή» από στελέχη που βρίσκονται απέναντι στην γραμμή που θέλει να χαράξει ο Αλέξης Τσίπρας, μετασχηματίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ με όρους που ο ίδιος δεν επιθυμεί.

Ο βασικός αντίπαλος στο σχέδιο του Αλέξη Τσίπρα είναι τα παλιά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αυτοί που έχουν περισσότερα χιλιόμετρα στον χώρο από τον ίδιο και έτσι εκφράζουν μια ιδιοκτησιακή αντίληψη για το κόμμα. Ένα κόμμα, που ο ίδιος θεωρεί απόλυτα δικό του όμως. Εκτός από τον Πάνο Σκουρλέτη, απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα και πιθανοί στόχοι του επόμενο χρονικό διάστημα, μέχρι το συνέδριο είναι οι παλιές καραβάνες και ισχυροί στο κόμμα, Νίκος Φίλης και Νίκος Βούτσης που βλέπουν με ιδιαίτερο σκεπτικισμό τα ανοίγματα προς το κέντρο και την απομάκρυνση από την αριστερά, με παραδοσιακούς όρους.

Ο Αλέξης Τσίπρας στο παρελθόν είχε «καθαρίσει» τον Πάνο Σκουρλέτη από την κυβέρνηση στέλνοντάς τον στο κόμμα, με την θέση του γραμματέα. Αυτή την φορά όμως ετοιμάζεται να κάνει κάτι ακόμα πιο υποτιμητικό. Την Πέμπτη στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε και ο συμμετείχε ο ίδιος, ο Σκουρλέτης, ο Χαρίτσης και ο Καλογήρου, στην οποία επίσης ο γραμματέας εξέφρασε παράπονα για την στοχοποίηση του, του δόθηκε ένα ακόμα παυσίπονο.

Ο Αλέξης Τσίπρας του υποσχέθηκε ότι θα είναι επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, αυτό είχε ως συνέπεια να πέσουν οι τόνοι.

Αυτό που δεν έχει σκεφτεί ο Πάνος Σκουρλέτης είναι ότι έτσι θα βρεθεί να σφραγίζει ουσιαστικά, την γραμμή και τις θέσεις με τις οποίες διαφωνεί. Περιθώρια αλλαγής πλεύσης στην πορεία δεν υπάρχουν και αυτό γιατί ο Αλέξης Τσίπρας έχει φροντίσει να ενοποιήσει όλες τις τάσεις στο κόμμα, εκτός των διακοσμητικών «53» του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ενώ παράλληλα έχει εντάξει με ισότιμους όρους σε όλα τα όργανα στελέχη της «Προοδευτικής Συμμαχίας».

Facebook Comments