Η σύγκριση Μητσοτάκη – Τσίπρα στο βήμα της ΔΕΘ επιβεβαίωσε την πολιτική κυριαρχία του Μητσοτάκη και την αδυναμία του Τσίπρα να προσαρμοστεί στη νέα πολιτική πραγματικότητα.

Από τη μια έχουμε έναν πρωθυπουργό που υπερβαίνει τα όρια του παραταξιακού του χώρου, έχει έμπρακτα προχωρήσει σε αυτοκριτική για το παρελθόν και κινείται σε υψηλό πολιτικό και τεχνοκρατικό επίπεδο, κερδίζοντας ολοένα και ευρύτερη αποδοχή εντός και εκτός της χώρας.

Από την άλλη έχουμε έναν αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης που επιμένει πεισματικά σε ξεπερασμένα πολιτικά στερεότυπα, απεχθάνεται το σαφές και το συγκεκριμένο και επιχειρεί να πείσει ότι ο μόνος που δεν ευθύνεται για την κρίση είναι ο ίδιος.

Η χθεσινή του ομιλία και η σημερινή συνέντευξη Τύπου ανέδειξαν και πάλι αδυναμίες και αντιφάσεις που επιβεβαιώνουν ότι ο Τσίπρας είναι δέσμιος ξεπερασμένων αντιλήψεων και πρακτικών, συνεχίζοντας ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης το ρεσιτάλ πολιτικής υποκρισίας που ξεκίνησε ως πρωθυπουργός. Θα μπορούσε να απαριθμήσει κανείς πολλά από αυτά που είπε στη ΔΕΘ, αλλά αρκούν μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα:

Ως πρωθυπουργός έριξε έξω τη ΔΕΗ, την έκανε πιο ρυπογόνο, με ρεκόρ ζημιών λόγω της αγοράς δικαιωμάτων ρύπου (μέχρι 500 εκ το 2019). Ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι τώρα υπέρ της πράσινης ανάπτυξης!

Ως πρωθυπουργός δημιούργησε τη γενιά των 360 ευρώ. Ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρεί – λέει – την αύξηση των μισθών προϋπόθεση της ανάπτυξης και όχι συνέπειά της!

Ως πρωθυπουργός είχε βρει – λέει – τη λύση για τη μείωση των υπέρ πλεονασμάτων, που δεν αφορούσε τους εταίρους. Ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προφανώς μας την κρατάει μυστική!

Έχουν περάσει μόλις δυο μήνες από τις εκλογές που τις κέρδισε καθαρά η ΝΔ χωρίς όμως να οδηγηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην πολυσυζητημένη «στρατηγική ήττα». Μέσα σε αυτούς τους δυο μήνες, όμως, η πολιτική δυναμική του Μητσοτάκη από τη μια και η πολιτική στασιμότητα του Τσίπρα από την άλλη δημιουργούν συνθήκες για μια ουσιαστική, στρατηγική ήττα της νοοτροπίας και των πολιτικών πρακτικών που ανέδειξαν τον ΣΥΡΙΖΑ σε έναν από τους δυο πόλους του πολιτικού σκηνικού. Η φετινή ΔΕΘ έδειξε ότι βρισκόμαστε στο ξεκίνημα μιας νέας εποχής.

Facebook Comments