Οι αναταράξεις στις διεθνείς αγορές πετρελαίου δεν αποτελούν έκπληξη. Οι επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεοσκάφη σε βάρος της μεγαλύτερης μονάδας παραγωγής μαύρου χρυσού της Σαουδικής Αραβίας είχαν πρωταρχικό στόχο την αποσταθεροποίηση. Ως αποτέλεσμα σήμερα το πρωί η τιμή για ένα βαρέλι Brent ξεπέρασε τα 66 δολάρια, ήταν δηλαδή κατά 10% αυξημένη σε σχέση με τις τελευταίες ημέρες.

Για πολλούς Σαουδάραβες πολίτες η επίθεση από την γειτονική Υεμένη, που έχει ως αποτέλεσμα να περιοριστεί στο μισό η ημερήσια εξόρυξη πετρελαίου στη χώρα, προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία. Ο Αμπντούλ Αλμπασάμ κάτοικος της πρωτεύουσας Ριάντ κάνει λόγο για επίθεση – μήνυμα με πολλούς αποδέκτες: «Επιτίθενται στη Σαουδική Αραβία αλλά είναι σαν να επιτίθενται έμμεσα στις ΗΠΑ ή την Ευρώπη. Αν υποθέσουμε ότι πράγματι πίσω από την επίθεση κρύβεται η Τεχεράνη είναι σαν να λέει στην Ουάσιγκτον ότι μπορούμε να σας πλήξουμε παντού. Λένε στους Ευρωπαίους ότι είμαστε σε θέση να επηρεάσουμε τις τιμές του πετρελαίου».

«H Σ. Αραβία είναι σε θέση να σταθεροποιήσει τις αγορές»

Για τον αμερικανό υπ. Εξωτερικών Μάικ Πομπέο είναι σαφές ότι οι επιθέσεις φέρουν την υπογραφή του Ιράν. Προφανώς για προληπτικούς λόγους ο αμερικανός πρόεδρος Τραμπ ενέκρινε χθες το βράδυ την χρήση αποθεμάτων πετρελαίου που διαθέτουν οι ΗΠΑ για ώρα ανάγκης, σε περίπτωση ανάγκης.

Κατά την εκτίμηση του επικεφαλής του οικονομικού ινστιτούτου IFO του Μονάχου Κλέμενς Φουστ η άνοδος των τιμών πετρελαίου στις αγορές είναι παροδικό φαινόμενο και θα σταθεροποιηθούν πολύ σύντομα. Η διεθνής οικονομία θα επηρεαζόταν μόνο σε περίπτωση μόνιμου περιορισμού της προσφοράς πετρελαίου, εκτιμά ο γερμανός οικονομολόγος.

Από την πλευρά του ο Σαουδάραβας αναλυτής Αμπντούλ Ραμάν ΑΛ Μούρσεντ θεωρεί ότι οι επιθέσεις θα περιπλέξουν ακόμα περισσότερο την ήδη τεταμένη κατάσταση στην περιοχή του Κόλπου. Εμφανίζεται ωστόσο αισιόδοξος για την ικανότητα της Σ. Αραβίας να επαναφέρει την παραγωγή στα κανονικά επίπεδα: «Ως μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου η Σ. Αραβία έχει την ικανότητα να σταθεροποιήσει τις αγορές. Έχει ξανασυμβεί, όταν Ιράν και Ιράκ μείωσαν την παραγωγή πετρελαίου, η Σ. Αραβία κάλυψε το κενό που δημιουργήθηκε μέσα σε ελάχιστο χρόνο, κυρίως λόγω των τεράστιων αποθεμάτων που διαθέτει».

Facebook Comments