Σύμφωνα με τους αναλυτές της G.S., μια εκτεταμένη διακοπή στην παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας θα μπορούσε να οδηγήσει την τιμή του Brent ακόμη και πάνω από τα 75 δολάρια το βαρέλι, καθώς η “ιστορική επίθεση” στις εγκαταστάσεις της Aramco διατάραξε μία από τις μεγαλύτερες αλυσίδες εφοδιασμού του πλανήτη.

Η επίθεση του Σαββάτου αποτέλεσε μια “ιστορικού μεγέθους διατάραξη κρίσιμης σημασίας πετρελαϊκών υποδομών”, επισημαίνουν οι αναλυτές της τράπεζας. “Η εξέλιξη αυτή καταδεικνύει μια απότομη κλιμάκωση των απειλών για την παγκόσμια προσφορά πετρελαίου, ενώ αποδεικνύει ότι παρά τα αυξημένα μέτρα προστασίας η εγκατάσταση της Saudi Aramco -στο Abqaiq- είναι τελικά ευάλωτη”, τονίζουν. Παράλληλα, προσθέτουν ότι αυξάνεται ο κίνδυνος νέων επιθέσεων, επικαλούμενοι την αποτυχημένη επίθεση στην εγκατάσταση Shaybah τον περασμένο μήνα, καθώς και το ενδεχόμενο περαιτέρω κλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή μετά την κίνηση του αμερικανικού υπουργείου ΕΞωτερικών να κατηγορήσει το Ιράν για αυτές τις επιθέσεις.

“Εάν ο χρόνος διακοπής της παραγωγής που θα ανακοινωθεί ξεπεράσει τις 6 εβδομάδες, εκτιμούμε ότι η τιμή του Brent θα εκτιναχθεί πάνω από τα 75 δολάρια το βαρέλι”, σημειώνει η G.S. στο σημείωμα προς τους πελάτες της.

Η προειδοποίηση της τράπεζας ακολούθησε την επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στην καρδιά των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Σαουδικής Αραβίας, σε δύο εργοστάσια της κρατικής εταιρείας Aramco, η οποία πρακτικά υπολογίζεται ότι αφαίρεσε από την αγορά 5,7 εκατ. βαρέλια αργού ημερησίως, αριθμός που αντιστοιχεί περίπου στο 5% της παγκόσμιας παραγωγής.

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, μια μικρότερης διάρκειας διακοπή αναμένεται να οδηγήσει και πάλι σε αύξηση των τιμών, της τάξης των 3 με 5 δολαρίων ανά βαρέλι, αντικατοπτρίζοντας την αυξανόμενη ένταση στη Μέση Ανατολή.

 

Facebook Comments