Οι γρήγορες κινήσεις στις οποίες έχει προχωρήσει η κυβέρνησης στο μέτωπο των επενδύσεων και της ενίσχυσης της ανάπτυξης, σε συνδυασμό με την πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ, κρατούν τις διαθέσεις των επενδυτών για τα ελληνικά assets “ανεβασμένες”, ενώ οι επαφές του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα καθώς και των υψηλόβαθμων στελεχών των ελληνικών εισηγημένων με τα funds στο roadshow της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο λειτούργησαν ενισχυτικά στο bullish κλίμα γύρω από την Ελλάδα.

Μάλιστα η ζήτηση των επενδυτών για… Ελλάδα, αντικατοπτρίζεται ξεκάθαρα στο εξαιρετικά υψηλό ενδιαφέρον που έδειξαν οι διαχειριστές κεφαλαίων και οι επενδυτικές τράπεζες που βρέθηκαν αυτές τις ημέρες στη βρετανική πρωτεύουσα για ραντεβού με τον κ. Σταϊκούρα, με αποτέλεσμα σήμερα και μετά το πέρας του roadshow, ο Έλληνας Υπουργός να συνεχίζει τις συναντήσεις πριν το ταξίδι επιστροφής του στην Αθήνα.

Έτσι η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου οδεύει σιγά σιγά κάτω και από το 1,3% καθώς σήμερα υποχωρεί κατά 4,6% στο 1,31% και σε νέα ιστορικά χαμηλά, με το spread να διαμορφώνεται στις 184 μ.β. και στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 2009, ενώ ήπια πτώση σημειώνει η απόδοση του 5ετούς ομολόγου η οποία διαμορφώνεται επίσης σε χαμηλό ρεκόρ του 0,76%. H απόδοση στο 15ετές έχει “βυθιστεί” στο 1,738% ενώ στο 25ετές αγγίζει μόλις το 2,19%, με πτώση άνω του 3% και για τους δύο τίτλους οι οποίοι “χτυπούν” επίσης νέα ιστορικά χαμηλά.

Παρά το τεράστιο ράλι που έχουν σημειώσει αυτό το έτος, και ειδικά μετά τις ευρωεκλογές, με το κόστος δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου να έχει καταγράψει “βουτιά” της τάξης του 70% από τις αρχές του 2019 όταν η απόδοση του 10ετούς βρισκόταν στο 4,4%, τα ελληνικά ομόλογα συνεχίζουν αδιάκοπα να παραμένουν στο ραντάρ των διεθνών επενδυτών. Οι ελληνικές αποδόσεις είναι εξαιρετικά ελκυστικές μέσα στον… ωκεανό των τίτλων (κρατικών και εταιρικών) με αρνητικά επιτόκια διεθνώς. Η “βύθιση” του κόστους δανεισμού αποτελεί απόδειξη ότι η αγορά συμπεριφέρεται στους ελληνικούς τίτλους σαν να βρίσκονται στην κατηγορία της επενδυτικής βαθμίδας, προεξοφλώντας θετικές εξελίξεις και σύμφωνα με αναλυτές η βελτίωση στους ελληνικούς τίτλους αναμένεται να συνεχιστεί.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments