Με ισχυρό σήμα εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα και αξιοπιστίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί τις επόμενες ημέρες στις ΗΠΑ για να συμμετάσχει σε μεγάλα επενδυτικά roundtables και φόρουμ, στα οποία θα παραβρεθούν η Κριστίν Λαγκάρντ, στελέχη της Moody’s και υψηλόβαθμοι τραπεζίτες από τα «μεγαλύτερα» ονόματα του κλάδου όπως οι JP Morgan, Goldman Sachs, Merill Lynch, HSBC και Citigroup.

Στόχος η επιστροφή της Ελλάδας στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη και ψηλά στο ραντάρ των μεγάλων ξένων χαρτοφυλακίων. Εάν επιτευχθεί αυτό τότε η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομία θα εκτιναχθεί σαν ελατήριο και θα γράψει «άνετα»… 3 μπροστά, και αυτό είναι ένα στοίχημα το οποίο δείχνει πως έχει ήδη αρχίσει να κερδίζεται, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα του προσφάτου roadshow του ελληνικού Χρηματιστηρίου στο Λονδίνο. Εκεί συνολικά πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 600 κατ΄ ιδίαν συναντήσεις με τις εισηγμένες εταιρείες, στις οποίες συμμετείχαν 100 επενδυτικά funds και 140 αναλυτές και διαχειριστές χαρτοφυλακίων. Και τα μηνύματα δεν είναι απλά ενθαρρυντικά, αλλά το γεγονός και μόνο ότι πολλοί επενδυτές μιλούν πλέον για την Ελλάδα ως το νέο bull story λέει πολλά από μόνο του…

Οι επενδυτές διαμήνυσαν πως θεωρούν πως η χώρα έχει αλλάξει σελίδα, ενώ η επανεμφάνιση ορισμένων μεγάλων funds που τα τελευταία χρόνια απείχαν από τα συνέδρια που αφορούσαν την Ελλάδα και είχαν μάλιστα στοχοθετημένες και συγκεκριμένες ερωτήσεις για τις προοπτικές των ελληνικών εταιρειών και της οικονομίας, δείχνει πως η Ελλάδα έχει επιστρέψει. Αυτό φάνηκε και από την κίνηση της Blackstone στον τουρισμό, καθώς και από τα πρόσφατα ταξίδια μεγαλοεπενδυτών όπως ο Γουίλμπουρ Ρος και ο Πρεμ Γουάτσα στην Αθήνα.

Τα funds, τα οποία μέχρι πρόσφατα… κυνηγούσαμε για να ενδιαφερθούν για τα ελληνικά assets, έκαναν… ουρά για συναντήσεις με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, τις ελληνικές εισηγμένες καθώς και τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα ο οποίος είχε διαρκώς ραντεβού τα οποία επεκτάθηκαν και μετά το πέρας του roadshow. Οι αναλυτές των διεθνών οίκων ήδη είναι πιο θετικοί για τις ελληνικές τράπεζες, οι shorts έχουν αρχίσει και υποχωρούν, ενώ το αισιόδοξο κλίμα των τριών προηγούμενων τραπεζικών roadshows στις αρχές Σεπτεμβρίου σε Λονδίνο και ΗΠΑ (από Goldman Sachs, HSCB και Citi) μεταδόθηκε και στο The May Fair Hotel όπου έλαβε χώρα το roadshow της EXAE. Το εξαιρετικά σημαντικό είναι πως το ενδιαφέρον των funds και οι ερωτήσεις τους δεν αφορούσαν πλέον αποκλειστικά και μόνο τα προβληματικά assets τους, το οποίο ήταν ίσως το μοναδικό θέμα που συζητούσαν το τελευταίο διάστημα. Πλέον, ψηλά στο ραντάρ των funds έχουν μπει οι προοπτικές της κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών γεγονός που δείχνει ότι το κλίμα είναι εντελώς διαφορετικό και πως οι επενδυτές βλέπουν πως οι τράπεζες αποτελούν σημαντικό “συστατικό” πλέον στην ενίσχυση της ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Η είδηση που “έσκασε” κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, ότι η Ελλάδα σχεδιάζει να παράσχει έως και 9 δισ. ευρώ σε κρατικές εγγυήσεις για να βοηθήσει τις τράπεζές της να μειώσουν το “κόκκινο” χρέος που επιβαρύνει τους ισολογισμούς τους, προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερη αισιοδοξία, όπως μαθαίνουμε. Όπως τόνισε και η JP Morgan, οι oi ελληνικές τράπεζες  βρίσκονται πλέον στην αρχή προς την πλήρη ανάκαμψή τους, έστω και αν το ταξίδι είναι μακρύ και δύσκολο και η αγορά υποτιμά το μέγεθος της μείωσης των επισφαλειών και το πόσο σύντομα θα τροφοδοτηθεί στα μεγέθη τους.

Οι διαχειριστές κεφαλαίων και οι επενδυτικές τράπεζες είναι σαν να βλέπουν μία εντελώς διαφορετική… Ελλάδα η οποία δεν θυμίζει τίποτα από το πρόσφατο παρελθόν. Βλέπουν πως οι προοπτικές της χώρας μετά και τις εκλογές έχουν βελτιωθεί σημαντικά λόγω της φιλο-επενδυτικής ατζέντας της νέας κυβέρνησης, ενώ η ελληνική οικονομία φαίνεται πως έχει παραμείνει αλώβητη από την επιβράδυνση που σημειώνεται στην υπόλοιπη ευρωζώνη. Η πλήρης άρση των capital controls αξιολογείται ιδιαίτερα θετικά από τους ξένους επενδυτές καθώς δίνει ένα “σήμα” επιστροφής της ελληνικής οικονομίας αλλά και του ελληνικού Χρηματιστηρίου στην κανονικότητα, ενώ το ράλι των ελληνικών ομολόγων απεικονίζει το θετικό κλίμα που υπάρχει γύρω από τη χώρα αυτή τη στιγμή. Αξίζει να σημειώσουμε πως καις τις δύο ημέρες του roadshow, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου σημείωνε “βουτιά” με αποτέλεσμα να βρεθεί την Παρασκευή στα ιστορικά χαμηλά κοντά στο 1,3%, κάτι που δεν πέρασε… απαρατήρητο από τους ξένους επενδυτές.

Ούτε τρεις μήνες δεν έχουν περάσει από τις εκλογές και ήδη τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά.  Αυτή είναι η διαφορά μεταξύ των ψεύτικων υποσχέσεων και των ψηφοθηρικών ηρωισμών, και του έργου και της αξιοπιστίας…

Facebook Comments